JAV ir Meksika ruošiasi kartu mažinti nelegalius sienos kirtimus

JAV ir Meksika ruošiasi kartu mažinti nelegalius sienos kirtimus


JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo kolega iš Meksikos Andresas Manuelis Lopezas Obradoras pirmadienį pareiškė, kad nurodė imtis „konkrečių“ veiksmų siekiant sumažinti neteisėto sienos kirtimo atvejų skaičių.


Tačiau bendrame abiejų lyderių pareiškime, paskelbtame po sekmadienį įvykusio jųdviejų pokalbio, detalių apie šias priemones nepateikta.


Artėjant lapkritį JAV vyksiantiems rinkimams, J. Bideno varžovo Donaldo Trumpo vadovaujami respublikonai stengiasi paversti sienos saugumą svarbiu klausimu. Jie vaizduoja J. Bideną kaip besilaikantį švelnios pozicijos dėl neteisėtos imigracijos stabdymo.


„Abu lyderiai nurodė savo nacionalinio saugumo komandoms bendradarbiauti, kad būtų galima nedelsiant įgyvendinti konkrečias priemones siekiant gerokai sumažinti nereguliaraus sienos kirtimo atvejų skaičių, tuo pat metu apsaugant žmogaus teises“, – sakoma bendrame pareiškime, kurį paskelbė Baltieji rūmai.


J. Bidenas anksčiau buvo sakęs, kad svarsto galimybę imtis vadinamųjų vykdomųjų veiksmų šiai problemai spręsti, įskaitant prieglobsčio procedūrų sugriežtinimą ir netgi laikiną sienos uždarymą. Tačiau jis susilaukė kritikos savo paties partijos viduje, kurios buvo pažerta dėl žingsnių, laikomų pernelyg griežtais prieglobsčio prašytojų atžvilgiu.


Apklausos rodo, kad dauguma rinkėjų dėl beprecedenčio sieną kertančių migrantų skaičiaus kaltina J. Bideną. Skaičiuojama, kad vien 2023 m. pietinę JAV sieną kirto daugiau nei 2,4 mln. migrantų.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)