LVŽS frakcijos posėdžio atgarsiai: I.Šimonytė neatvyko, G.Nausėda tikina nesiekiantis partijos paramos

LVŽS frakcijos posėdžio atgarsiai: I.Šimonytė neatvyko, G.Nausėda tikina nesiekiantis partijos paramos


Trečiadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Seimo frakcijos posėdyje, kuriame sprendžiama, kam pareikšti paramą antrajame Prezidento rinkimų ture, kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda atsako į frakcijos klausimus. Pasak G. Nausėdos, savo apsilankymu frakcijoje jis nesiekia gauti LVŽS paramos. G. Nausėda teigia norįs parodyti rinkėjui, kokios yra jo pažiūros tam tikrais iškeltais frakcijos klausimais.


„Malonu lankytis šioje salėje, kuri simbolizuoja politikų, valstybės pareigūnų darbą, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, todėl aš ir šiandien sutikau susitikti, nes žmonėms reikia parodyti savo požiūrį (...), noriu pabrėžti, kad mano siekis nėra partijos parama, mano tikslas - gerbti Lietuvos rinkėją ir parodyti jam, kokių nuostatų laikosi kandidatas“, - frakcijos posėdyje sakė G. Nausėda.


Į pirmą LVŽS klausimą, ar yra galimybė pakeisti Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje sistemą, užtikrinant principą, kad įprastai Lietuvai Europos Vadovų Taryboje atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas, G. Nausėda atsakė neigiamai. Pasak jo, pagal Konstitucijos 84-ąjį straipsnį, prezidentas formuoja ir įgyvendina užsienio politiką.

REKLAMA


„Lietuvos interesams geriausiai atstovauja prezidentas, nes sunku atskirti, kurie klausimai yra ekonominiai, o kurie - užsienio politikos klausimai (...) Tačiau iškyla ir dvišalių užsienio reikalų, todėl būtinas santykių nuoseklumas, palaikymas ir tęstinumas. Prezidento lyderystė turėtų būti neabejotina (...) Šalyse, kur tiesiogiai renkami prezidentai, tų šalių vadovai ir vyksta (...) Bet mano pozicija yra derinti klausimus su Vyriausybe. Tik tuomet, kai išdiskutuosiu su premjeru tam tikrus klausimus, tuomet bus pristatyti šie klausimai užsienio institucijose (...) Pozicija turi būti bendra“, - teigė jis.


G. Nausėda, kalbėdamas apie darbo vietų išsaugojimo regionuose perspektyvą, decentralizacijos ir savivaldos įgaliojimų stiprinimo politikos įgyvendinimą, teigė, kad palaiko viešojo sektoriaus optimizavimą bei mano, kad reikia stiprinti savivaldybių galias.


„Aš labai palaikau savivaldybių galių stiprinimą, dabar yra tam tikras disbalansas tarp to, ką mes ketiname suteikti ir ko mes reikalaujame iš savivaldybių vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu imtis atsakomybės už tolygią regionų plėtrą. Kita vertus, kuomet kalbame apie konkrečius svertus, jų nėra labai daug. Regionai skundžiasi, kad tikslai iškelti didingi, bet finansinio savarankiškumo nėra“, - teigė G. Nausėda.

REKLAMA


G. Nausėda pareiškė abejonių dėl premjero Sauliaus Skvernelio noro Lietuvoje įsteigti antikorupcijos teismus.


„Pritariu, kad reikalingas Civilinio turto konfiskavimo įstatymas bei nuteistų asmenų už korupciją apribojimas dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Bet turiu abejonių dėl antikorupcinio teismo, manau, mums dabar labiausiai reikia teisėjų specializavimo konkrečiose srityse (...) Lietuvoje taip pat labai pasigendu mediacijos instrumento, jis naudojamas labai retai ir teismai apkraunami per smarkiai“, - teigė jis.


Ekonomistas pritarė LVŽS pozicijai, kad su Lenkija santykiai turi būti ir toliau gerinami.


„Manau, šioje vietoje labai panašiai žiūrime į klausimus, ir pats premjeras nuolat akcentuodavo Lenkijos dimensiją, ir aš dariau tą patį, ir žiūrovams stebėti debatus buvo šiek tiek net nuobodu, nes visi už pirmą vizitą į Lenkiją. Kita vertus, visuomenėje tai atspindi tam tikrą konsensusą, kad mes turime plėtoti ryšius su kaimynais. Turiu pastebėti, kad dėl premjero veiklos santykiai yra žymiai pagerėję su kaimyninėmis šalimis. Šiandien yra mažiau ultimatyvių pasisakymų iš Lenkijos pusės (...) Esu už tai, kad Lietuva bendradarbiautų su pietų kaimynais gynybos srityje“, - sakė G. Nausėda.


Po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdžio Ramūnas Karbauskis teigė, kad Ingridos Šimonytės nepasirodymas lėmė kai kurių parlamentarų sprendimą, ką vis dėlto palaikyti Prezidento rinkimuose. R. Karbauskis pozityviai įvertino ekonomisto Gitano Nausėdos pasirodymą frakcijos posėdyje ir teigė, kad, jam tapus prezidentu, „valstiečiai“ su Prezidentūra turėtų daug konstruktyvesnį dialogą nei ligi šiol.



„I. Šimonytės nepasirodymas frakcijoje padėjo kai kuriems iš mūsų kolegų apsispręsti (...) Rytoj renkasi partijos valdyba ir apibrėš partijos nuomonę šiuo klausimu. (...) Už I. Šimonytę aš asmeniškai balsuoti negalėčiau. Žinoma, kiekvienas priima savo sprendimą pats, partija priims nuomonę rytoj“, - teigė jis.


Po susitikimo su G. Nausėda R. Karbauskis teigė, kad dauguma frakcijos narių džiaugiasi, kad G. Nausėda atėjo", - teigė R. Karbauskis.


„Aš asmeniškai nusivyliau, kad I. Šimonytė ignoravo šį susitikimą su frakcija (...) G. Nausėda parodė, kad jam tai svarbu, tai - pozityvu“, - teigė jis.


Paklaustas, jeigu rinkimus laimėtų G. Nausėda, ar LVŽS santykiai su Prezidentūra keistųsi, R. Karbauskis teigė, kad tikrai taip.


„Mano nuomone, manau, kad pasikeis, nes dabar mes turėjome laikotarpį, kuomet su Prezidentūra turėjome konfrontacijos laikotarpį, kuris mūsų nebuvo norimas. Iš karto buvo pasakyta, kad išrinko ne tuos. (...) Nors kandidatės negirdėjome, bet požiūris išlieka panašus, kaip kad buvo iki šiolei, o šiandien mus aplankęs G. Nausėda šneka apie bendradarbiavimą“, - teigė jis.


Po penktadienį vykusio LVŽS posėdžio nuspręsta abu kandidatus į prezidentus - ekonomistą Gitaną Nausėdą ir Seimo narę Ingridą Šimonytę - kviestis į frakciją, kurioje, uždavus klausimus, būtų išsiaiškinta, kuriam kandidatui LVŽS deklaruos paramą. Tačiau Ingrida Šimonytė pareiškė, kad posėdyje nedalyvaus, nes esą likusį laiką iki rinkimų skiria "kampanijos priemonėms". Savo pozicijas anksčiau „valstiečių“ užduotais klausimas ji yra pareiškusi paštu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)