Patarimai sodininkams: ar būtina mirkyti sėklas?

Patarimai sodininkams: ar būtina mirkyti sėklas?


Kokie preparatai tinkamiausi sėkloms mirkyti? Gal prieš sėją šios procedūros reikėtų atsisakyti? Tokių klausimų kyla ne vienam daržininkui. O kaip reikėtų daryti iš tikrųjų, pasiteiravome biologinių sprendimų eksperto Marko Rozenthalio.


Meilė Taraškevičienė


Pašnekovas nė nedvejodamas atsakė, kad sėklas mirkyti būtina, nes sėklos greičiau ir tolygiau sudygsta, be to, jos dezinfekuojamos. Vis dėlto, pasak Marko, yra ir tam tikrų trūkumų. Pirmiausia ne visi preparatai vienodai gerai tinka sėkloms mirkyti. Markas sėkloms mirkyti skirtus preparatus suskirstė į 4 grupes:


1. Cheminiai spiritiniai preparatai – tai spiritas, degtinė, kalio permanganatas, vandenilio peroksidas, boro rūgštis. Pasak Marko, šių preparatų naudojimas turi daugiau trūkumų nei naudos, tiksliau, jie naudingi tik dėl vieno dalyko – gerai dezinfekuoja. Tačiau yra didelė rizika sėkloms pakenkti. Per stiprūs šie preparatai jas gali nudeginti, todėl, užuot pagerinę daigumą, jį tik pabloginsite. Ruošiant spiritinius preparatus labai svarbu laikytis taisyklių – negalima keisti jų stiprumo ar sėklas mirkyti ilgiau, nei rekomenduojama.

REKLAMA


2. Namų gamybos tirpalai pagerina daigumą, tačiau toli gražu ne visi. Be to, jie sėklų nedezinfekuoja, o blogiausia, kad namų gamybos tirpalai neturi vieno aiškaus recepto ir jiems pasiruošti reikia daug laiko. Marko nuomone, tai dideli trūkumai. Ekspertas, norėdamas pagrįsti savo nuomonę, pateikė vieno tirpalo gamybos pavyzdį.


Imami trys ingredientai: gluosnių, alavijų sultys, svogūnų lukštai. Pirmiausia pagaminami atskiri trijų minėtų augalų tirpalai, vėliau jie sumaišomi, pridedama medaus ir laikoma tris dienas. Į taip paruoštą tirpalą suberiamos sėklos ir mirkomos 5 valandas. Pasak eksperto, ne tik ilgai užtrunka tirpalo gamyba, bet ir jo efektyvumas kelia abejonių. Daug kur rašoma, kad medus turi dezinfekuojamųjų savybių, tačiau, Marko teigimu, taip iš tikrųjų nėra – medus ne dezinfekuoja, bet skatina augimą. Ne mažesnį įtarimą ekspertui kelia ir kitas, tiesa, kur kas paprastesnis tirpalas – tai kiaušinių nuoviras, naudojamas sėkloms mirkyti.

REKLAMA


„Kaip toks tirpalas gali paskatinti dygimą, tikrai nežinau, o apie dezinfekavimą neverta net kalbėti“, – sako Markas. Apie iš pelenų pagaminto tirpalo naudojimą sėkloms mirkyti vienos nuomonės nėra: vieni teigia, kad gerai, kiti – kad tuščias reikalas. Markas sako aptikęs informacijos, kad pelenai pablogina sėklų daigumą, tačiau yra tvirtinančių priešingai. Pasak Marko, pelenuose pamirkytų sėklų daigumas geresnis tik vienu atveju – jei pelenuose mirkytų sėklų daigumą lyginsime su visai nemirkytų.


Sėkloms mirkyti gana plačiai naudojami alavijai. Markas nepatingėjo pasidomėti ir jais. Ką jis sužinojo? Pirmiausia tai, kad ne visų augalų sėklas galima mirkyti alavijų sultyse. Keisčiausia tai, kad daugelyje šaltinių apie tai net neužsimena. Alavijai gali pakenkti moliūgų, visų svogūninių kultūrų, paprikų, salierų sėklų daigumui, tačiau šio augalo sultyse mirkti patinka baklažanų, įvairių kopūstų, salotų ir pomidorų sėkloms.


Markas trūkumu laiko tai, kad sėklas alavijų sultyse mirkyti reikia net 12–24 valandas. Ekspertui nepatinka ir tai, kad jas reikia labai ilgai ruošti. Kai kur rašoma, kad alavijų sultis vos tik išspaustas galima naudoti, tačiau kituose šaltiniuose nurodoma, kad nupjautus (būtinai švariu peiliu) alavijų lapelius reikia suvynioti į permatomą popierių ir įdėti į šaldytuvą trims paroms ir tik tada per marlę išspausti sultis. Įspėjama, kad alavijų sultys neturi liestis su jokiu metaliniu paviršiumi. Štai kiek įdomių niuansų. Marką papiktino tai, kad nepavyko rasti vienodų alavijų sulčių receptų. Vienų šaltinių teigimu, sėklas galima mirkyti neatskiestose jų sultyse, o kitų – tik skiestose. Skiedimo vandeniu santykis nurodomas skirtingas, bet dažniausiai 50:50. Pasak Marko, namų gamybos tirpalų pranašumas vienintelis – jų natūralumas.



3. Augalinėmis ištraukomis prekiaujama parduotuvėse. Jos paprastai būna stiprios koncentracijos, palyginti nepigios, tačiau į sėkloms mirkyti skirtą tirpalą pakanka įlašinti vos kelis lašus. Ne mažiau svarbu tai, kad jų nereikia gaminti, tad taip taupomas laikas, produktas natūralus, aiški naudojimo instrukcija. Ekspertas įžvelgia vienintelį jų trūkumą – sėklas reikia mirkyti ilgiau. Be to, kai kurie preparatai būna pagaminti spiritiniu pagrindu, todėl labai svarbu neviršyti naudojimo normos, nes gali nudeginti sėklas.


4. Mikrobiologiniai preparatai Markui patinka labiausiai. Jų rinkoje yra labai daug. Mikrobiologiniai preparatai pagerina sėklų daigumą, apie jas susidaro tarsi apvalkalas, kuris patekusias į dirvą sėklas apsaugo nuo ligų užkrato, be to, sukuria dirvožemyje labai palankias sąlygas mikroorganizmams daugintis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)