Moliūgai sparčiai populiarėja: jų nauda ir auginimo ypatumai

Moliūgai sparčiai populiarėja: jų nauda ir auginimo ypatumai


Kad ir koks būtų vasarą oras, moliūgų derlius dažniausiai nenuvilia. Tad šios nereikliosios daržovės auginamos kone kiekviename darže, o jų formų ir spalvų galima pamatyti itin įmantrių. Kaip susigaudyti, kokiai rūšiai priklauso jūsų darže pūpsantis pilvotas moliūgas?


Nesiskundžia dėmesio stoka


Moliūgai Lietuvoje sparčiai populiarėja tiek mėgėjų, tiek profesionalų daržuose. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, pernai jų plotas išaugo net 3,4 karto, iki 0,2 tūkst. ha, – iš viso Lietuvoje buvo deklaruota 207,17 ha.


Moliūgų yra gausybė: šių augalų šeimoje suskaičiuojama apie 90 genčių ir maždaug 700 rūšių. Iš jų maistui daugiausia vartojami šių genčių moliūgų vaisiai: arbūzų (Citrullus), agurkų, karnišonų ir melionų (Cucumis), ilgmoliūgių (Lagenaria), moliūgų, patisonų, aguročių, cukinijų (Cucurbita), didžiųjų (Cucurbita maxima), muskusinių (C.Moschata) ir paprastųjų (C.Pepo).


Moliūgų būna žalių, geltonų, oranžinių, kreminių, rudų, lygia odele, raukšlėtų, įvairiausių formų – plokščiai apvalių, briaunuotų, mažutėlių, sveriančių iki 3–8 kg, ir tikrų milžinų – nuo 20 iki 500 kg. Vis dėlto paklausiausi iki 3 kg sveriantys moliūgai, nes nesunku nuimti jų derlių, o ir šeimininkei patogu parsinešti į namus. Svarbiausia, kad prapjautas jis telpa šaldytuvo lentynoje – nereikia ieškoti, su kuo jį būtų galima pasidalyti.

REKLAMA


Kai kurie moliūgai savo forma net nepanašūs į tradicinius – greičiau į ragą ar butelį. Yra tokių veislių moliūgų, kurie primena žaislinį barškutį, nes laikomi sudžiūsta ir sukietėja, o viduje esančioje ertmėje barška sėklos, tačiau ir juos, kol švieži, galima vartoti maistui.


Moliūgų auginimo karštinė apėmusi visą pasaulį, todėl kasmet įvairiose šalyse organizuojamos moliūgų dienos, renkamas didžiausias moliūgas. Auginami net vadinamieji helovininiai moliūgai, skirti skobti per spalio 31-osios karnavalą. Pasitaiko ir labai retų egzempliorių, kartais darže atsiradusių nežinia iš kur. Matyt, jie pasėjami kartu su pirktomis sėklomis, per klaidą atsiradusiomis ne toje pakuotoje. Dažnai iš nuostabos kraipome galvą dėl moliūgų įvairovės ir norime atsekti tikrąją jų kilmę. Ir šiemet ne vienam daržininkui nutiko taip, kad ėmė ir užaugo netikėtos spalvos ar formos moliūgų šeimynėlė.


Moliūgai sparčiai populiarėja: jų nauda ir auginimo ypatumai


Pakako saulės vonių


Pernai buvo daug drėgmės, stigo šilumos, šiemet – atvirkščiai: saulės vonių buvo su kaupu, gal kiek vietomis per mažai iškrito kritulių. Ankstesniais metais šios šilumamėgės daržovės nespėdavo subręsti, tačiau šiemet dauguma daržininkų jų derlių jau nurinko. Šių daržovių skynimo laiką, jų dydį, derlingumą lemia ir pasirinktos veislės. Specialistai pataria sėklas rinktis pagal tai, kokį plotą numatote augalui skirti. Mat yra krūminių veislių ir šliaužiančiu stiebu. Jei turite nedidelį daržo plotelį ir pasėsite šliaužiančiųjų moliūgų, jie užgoš kitus per arti pasodintus augalus. Labiau verta rinktis ankstyvesnes veisles, tačiau klimatui šiltėjant, be jokios abejonės, vėlyvesnių veislių moliūgai spės ir užaugti, ir laiku subręsti, tik dėl viso pikto nesėkite jų tiesiai į dirvą, o užsiauginkite daigais.

REKLAMA


Pasak UAB agrofirmos „Sėklos“ marketingo vadybininkės ir produkto vadovės Eglės Petkevičiūtės, šiemet visų populiariausių veislių: ‘Rouge vif d‘Etampes‘, ‘Big max‘, ‘Orange summer H‘ – moliūgų vaisiai oranžine žieve, skiriasi tik dydis ir forma. Ne mažiau mėgstami yra aliejiniai ‘Olga‘ veislės moliūgai, taip pat muskusiniai ‘Waltham butternut‘ ir ‘Naples long‘. Ne kasmet, bet kas keleri metai prekybos vietose atsiranda naujų moliūgų veislių. E. Petkevičiūtės teigimu, šiemet naujiena buvo ‘Gold medal H‘ veislės moliūgai. Iš retesnių veislių galima paminėti ‘Sweet mam H‘, ‘Blue ballet‘, ‘Violina‘, ‘Marina di chioggia‘.


Auginantieji didesnius moliūgų plotus renkasi ‘Muskat‘ ir ‘Spirit‘ veisles.


Moliūgai sparčiai populiarėja: jų nauda ir auginimo ypatumai


Neįtikėtina moliūgų nauda


Šios daržovėse itin naudingos žmogaus organizmui, jose gausu vitaminų. Vieni iš jų spaudžia sultis, kiti verda košes. Nieko nereikia išmesti – viskas valgoma, net žievė. Labai naudingos moliūgų sėklos. Kai kurių veislių moliūgų jų nereikia net lukštenti. Iš sėklų galima spausti vertingą aliejų. Moliūgai naudojami kosmetikai, vaistams, įvairiems pikantiškiems patiekalams gaminti. Vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas mažėja, moliūgai sulaukia ypač daug dėmesio dėl juose ypač gausaus karoteno kiekio. Jo būna net du kartus daugiau nei morkose.


Moliūguose taip pat gausu vitaminų C, B, B2, PP, E, D, nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto. Iš visų daržovių moliūgų vaisiuose daugiausia geležies, todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Kadangi moliūgų ląsteliena yra nepluoštinė, gerai suverda ir yra lengvai organizmo pasisavinama, ypač naudinga virškinimui. Ši daržovė padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos, taip pat naudinga susirgus kepenų ir inkstų ligomis.


Moliūgai – universali priemonė, gerinanti organizmo medžiagų apykaitą ir turinti savybių, skatinančių skysčių šalinimą iš organizmo. Moliūgų sėklose gausu riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralinių druskų, ypač gausu vitamino E ir cinko.


Apie moliūgų derliaus dorojimą, jų laikymą ir auginimo ypatumus kviečiame skaityti naujajame nr. 19 (2018) „Namie ir Sode“ žurnale.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>