Didžiojoje sodinukų mugėje Vilniuje – ir senosios augalų veislės, ir egzotika

Gary Barnes/Pexels


Jau šį sekmadienį, balandžio 30 d., šalia prekybos centro „Akropolis“ Vilniuje vyks pirmą kartą organizuojama Didžioji sodinukų mugė. Organizatoriai žada, jog tai bus viena didžiausių, o galbūt net didžiausia sodinukų mugė šalyje. „Asortimentas bus labai platus, kiekvienas tikrai ras ko ieškantis“, – tikino renginio iniciatorė, renginių agentūros „Gera gyventi“ direktorė Ventė Viteikaitė.


Atėjusieji į mugę galės įsigyti vaismedžių, vaiskrūmių, daržovių sėklų ir sodinukų, gėlių bei dekoratyvių augalų, prieskoninių bei vaistinių augalų, įvairių priemonių sodo ir daržo priežiūrai, įrankių, sodo aksesuarų.


„Pastebime, kad vis daugiau žmonių domisi sodininkyste ir daržininkyste, nori pasimėgauti savo augintu maistu, per pandemiją daug kas įsigijo ar atnaujino turimas sodybas, ėmė jas puoselėti“, – apie tai, kaip kilo mintis organizuoti mugę, pasakojo V. Viteikaitė. Pasak jos, visame pasaulyje vis daugiau žmonių ima svajoti apie gyvenimą arčiau gamtos ir didesnę nepriklausomybę nuo miesto infrastruktūros, didelių korporacijų. „Pati esu miestietė, tačiau šiuo metu kaip tik keliuosi į kaimą – esu pereinamajame laikotarpyje. Tikiuosi, kad ši mugė visų pirma bus pagalba tokiems patiems, kaip aš“, – kalbėjo organizatorė. Renginyje bus galima ne tik įsigyti sodinukų ir įvairių priemonių, bet ir gauti patarimų, kaip vieną ar kitą augalą prižiūrėti, gauti iš jo didžiausią derlių.

REKLAMA


Į mugę pakviesti ir stambūs komerciniai medelynai, ir maži gamtiniai ūkiai, pavieniai augintojai. Bus galima įsigyti tiek Lietuvoje labiausiai paplitusių veislių, tiek retų egzotinių. „Itin didelis dėmesys bus skirtas nuo seno auginamiems augalams, paveldo veislėms. Kai kurie jų buvo išsaugoti, tačiau dalis baigia išnykti, tad norėtųsi juos vėl sugrąžinti į sodus ir daržus – juk tai augalai, prisitaikę augti ir derėti mūsų klimato sąlygomis, tad tikrai nenuvils, be to taip tęsime savo senelių ir prosenelių tradicijas ir juos pagerbsime“, – dėstė pašnekovė.


Mugėje bus galima rasti obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, šermukšnių, riešutmedžių, serbentų, agrastų, aviečių, gervuogių, šilauogių, sausmedžių bei kitų vaismedžių ir vaiskrūmių, pomidorų, paprikų, baklažanų, agurkų ir netgi arbūzų daigų, o norintys papuošti namų ar sodybos aplinką galės rinktis iš net kelių šimtų rūšių gėlių ir dekoratyvinių augalų. Renginyje įsikurs atskiri prieskoninių ir vaistinių augalų stendai, dalyvaus keletas visoje Lietuvoje garsių augalų kolekcininkų, iš kurių bus galima įsigyti vynuogių, rožių, bijūnų, mėtų. Iš viso dalyvaus apie pusšimtį prekeivių, suvažiavusių iš visos Lietuvos.

REKLAMA


„Stengėmės, kad vienoje vietoje būtų galima rasti visko, ko reikia sodui ir daržui“, – teigė V. Viteikaitė. Renginyje bus galima įsigyti specialių substratų bei komposto sodinimui, mulčio, trąšų, priemonių nuo kenkėjų, įvairių įrankių, netgi užsisakyti šiltnamį. Be to bus ir įvairių sodo aksesuarų, vazonų ir vazų, inkilų, liaudies menininkų sukurtų medžio drožinių, nedidelių lauko skulptūrų, fontanėlių.


O kad dalyviai neišalktų, veiks trys maisto palapinės, siūlysiančios užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų.


„Ši mugė nustebins prekių įvairove, o jos lokacija itin patogi – praktiškai miesto centras. Be to būsime po stogeliu, tad net jei lytų, pirkėjams bus patogu apsipirkti“, – renginio privalumus vardijo organizatorė. Į renginį ji kviečia tiek vilniečius, tiek gyvenančius tolėliau.


Didžiąją sodinukų mugę planuojama organizuoti du kartus per metus – ji vėl vyks rudenį, spalio 1 d., o nuo kitų metų tikimasi, kad ji vyks nebe vieną, o dvi dienas.


Mugės darbo laikas – nuo 9 iki 16 val.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>