Didžiojoje sodinukų mugėje Vilniuje – dėmesys senosioms augalų veislėms

Didžiojoje sodinukų mugėje Vilniuje – dėmesys senosioms augalų veislėms


Į duris pasibeldus pavasariui, sodo ir daržo entuziastams knieti kuo greičiau imtis darbų. Norinčiųjų įsigyti įvairių sodinukų, sėklų, sodo ir daržo priežiūros priemonių, gauti patarimų, kaip prižiūrėti vieną ar kitą augalą, kviečia pirmą kartą organizuojama Didžioji sodinukų mugė, vyksianti balandžio 30 d. šalia prekybos centro „Akropolis“ Vilniuje.


„Matome, kad vis daugiau žmonių domisi sodininkyste ir daržininkyste, per pandemiją daug kas įsigijo ar atnaujino turimą sodybą, vis daugiau ir norinčių pasimėgauti savo augintu maistu – jo nei skoniu, nei maistinėmis savybėmis parduotuvinis niekuomet nepralenks“, – apie tai, kaip gimė idėja organizuoti renginį, pasakojo jo iniciatorė, mažosios bendrijos „Gera gyventi“ direktorė Ventė Viteikaitė. Moteris ir pati neseniai įsigijo sklypą kaimo vietovėje, šiuo metu kuria sodą, kuriame augs daugiau nei 100 vaismedžių, pradėjo statybos darbus.


Pasak jos, mugė iš kitų išsiskirs itin dideliu asortimentu. Iš viso joje dalyvaus apie pusšimtį medelynų, ūkių bei pavienių augalų augintojų iš visos Lietuvos, taip pat laukiama kelių dalyvių iš Latvijos. „Turėsime itin didelį vaismedžių ir vaiskrūmių pasirinkimą, daržovių sėklų ir daigų, pavyzdžiui, renginyje dalyvaus garsi pomidorų kolekcininkė, auginanti net kelis šimtus veislių, taip pat bus galima įsigyti gėlių bei kitų dekoratyvinių augalų, įvairių priemonių augalams, įrankių, na ir svarbiausia – pardavėjai dalinsis patarimais, kaip įsigytus augalus prižiūrėti, kad gauti geriausią derlių“, – pasakojo organizatorė.

REKLAMA


Į mugę pakviesti ir stambūs komerciniai medelynai, ir maži gamtiniai ūkiai, bus galima įsigyti tiek paplitusių, visų mėgstamų augalų ir veislių, tiek retų egzotinių. „Itin didelis dėmesys renginyje bus skirtas Lietuvoje nuo seno auginamiems augalams, paveldo veislėms. Kai kurie jų baigia išnykti, tad norėtųsi juos vėl sugrąžinti į sodus ir daržus – juk tai augalai, prisitaikę augti ir derėti mūsų klimato sąlygomis, tad tikrai nenuvils, be to tęsdami savo senelių ir prosenelių tradicijas taip juos pagerbsime“, – kalbėjo V. Viteikaitė.


Mugėje bus galima rasti obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, šermukšnių, riešutmedžių, serbentų, agrastų, aviečių, gervuogių, šilauogių, sausmedžių ir kitų vaismedžių bei vaiskrūmių sodinukų, pomidorų, paprikų, agurkų, kopūstų ir kitų daržovių daigų, o norintys pasipuošti namų ar sodybos aplinką ras daugybės rūšių bei veislių gėlių ir kitų dekoratyvinių augalų. Renginyje įsikurs ir atskiri vaistinių bei prieskoninių augalų stendai. Be to dalyvaus ir keletas specializuotų ūkių, pavyzdžiui, auginantys išskirtinai vynuoges, aktinidijas, rožes, bijūnus, mėtas.

REKLAMA


Atėjusieji į renginį ras ir priemonių sodo bei daržo priežiūrai: specialių substratų bei komposto sodinimui, mulčio, trąšų, priemonių nuo kenkėjų, vazonų, įvairių įrankių. Be to renginyje bus galima įsigyti įvairių sodo aksesuarų, medžio drožinių, nedidelių lauko skulptūrų.


O kad mugės dalyviai ir lankytojai neišalktų, įsikurs net trys maisto palapinės, kurios siūlys įvairių užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų.


„Ši mugė tikrai nustebins prekių įvairove, o jos lokacija be galo patogi – praktiškai miesto centras“, – pridūrė organizatorė. Į renginį ji kviečia ir vilniečius, ir gyvenančius tolėliau.


„Džiaugiamės, kad sodinukų mugė vyks šalia „Akropolio“. Pastebime, kad susidomėjimas sodininkyste, daržininkyste, o ypač – miesto ūkininkavimu, sparčiau auga, tad suteikdami savo klientams galimybę patogiai, vienoje vietoje įsigyti jiems reikalingų sodinukų bei sėklų, prisidedame prie šio gražaus judėjimo“, – komentavo uždarosios akcinės bendrovės „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.


Didžiąją sodinukų mugę planuojama organizuoti du kartus per metus – ji vėl vyks rudenį, spalio 1 d., o nuo kitų metų tikimasi, kad ji vyks nebe vieną, o dvi dienas.


Mugės darbo laikas – nuo 9 iki 16 val. Daugiau informacijos: Didžioji sodinukų mugė (2023 pavasaris) | Facebook







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)