Naujų daržovių paradas

Naujų daržovių paradas


Kasmet rinkoje pasirodo naujų pomidorų veislių, dažniausiai kur kas geresnių už ankstesnes skoniu, spalva, atspalviais ar forma. Kasmet selekcininkai atnaujina agurkų ir baklažanų sėklų asortimentą. Retos ilgesnės vegetacijos prieskoninės daržovės taip pat turi savo gerbėjų, todėl ir jiems pateikiama nemažai naujienų.


Rita BIELSKĖ


„Roges ruošk vasarą, o daržą planuok žiemą, – sako agronomė, daržovių augintoja Milda Mikelionienė. – Nekantraudama peržiūrėjau daržovių sėklomis prekiaujančių firmų svetaines ir užsisakiau patinkančių daržovių sėklų.“ Agronomės nuomone, daugiausia priežiūros reikalauja pomidorai, baklažanai bei kitos daržovės, kurių daigus reikia auginti ilgai, t. y. 50–70 dienų. Į šį terminą įeina sėklų dygimo – 5–8 dienos – ir daigų augimo laikas – 50–65 dienos. Skubėti sėti vienų ilgiausiai augančių daržovių nereikėtų, nes daigai iki sodinimo į nuolatinę vietą gali peraugti, o tai nėra gerai.

REKLAMA


Pomidorų įvairovė


M. Mikelionienė pabrėžia, kad pomidorai – vienos vertingiausių daržovių, stiprinančių sveikatą ir gerinančių nuotaiką, mat, be likopeno, juose yra ir ypatingos aminorūgšties – triptofano, skatinančio serotonino gamybą. Mūsų organizmas šios aminorūgšties nesintetina, todėl būtina valgyti jos turinčius produktus.


Pasak agronomės, pomidorų veislės ir hibridai skiriasi pagal augalo aukštį, vaisių dydį bei spalvą ir augimo tipą.


Indeterminantiniai pomidorai. Jie yra aukštaūgiai, neriboto augimo, augalai neužsibaigia keke. Šiuos pomidorus galima auginti polietileno plėvele ir plastiku dengtuose arba stikliniuose šiltnamiuose ankstyvam ir vėlyvesniam derliui.


Daržovių augintoja, biologė Rasa Davidavičienė šį sezoną siūlo išmėginti naujas atsparias ligoms, derlingas ankstyvas veisles ir hibridus: ‘Kongo’ F1 – avietiniais, ovaliais, itin skaniais, švelniai saldžiarūgščio skonio, apie 200 g svorio vaisiais, augančiais gausiose kekėse po 5–8; ‘Noire de Crimee’ – raudonai rudais, labai skaniais, saldžiais, 150–170 g svorio vaisiais, turinčiais daugiau likopeno nei raudonieji pomidorai; ‘Oxheart Orange’ – oranžiniais, širdies formos, puikaus skonio, kvapiais, stambiais, sveriančiais 250–350 g, vaisiais beveik be sėklų. Jos teigimu, ‘Silvano’ F1 iš kitų hibridų išsiskiria kriaušės formos, briaunotais, labai mėsingais, skaniais, saldaus skonio, apie 350 g svorio vaisiais.

REKLAMA


Pasak daržininkės, augintojų mėgstami vynuoginiai (smulkiavaisiai) pomidorai šiemet vėl pradžiugins naujomis hibridinėmis veislėmis su labai skaniais, saldžiais, neskilinėjančiais vaisiais: ‘Luciplus’ F1 – ovaliais raudonais, ‘Vipon’ F1 – avietiniais su žaliais dryželiais, ‘Summer Sun’ F1 – ilgomis kekėmis augančiais ryškiai geltonais vaisiais.


Determinantiniai pomidorai. Determinantiniai hibridai yra riboto augimo, jų stiebas paprastai baigiasi susiformavus 4–6 ir daugiau žiedinių kekių. R. Davidavičienė pataria auginti darže neaukštus pomidorus skaniais ir neskilinėjančiais, tvirtais vaisiais: ‘Malinowy Bosman’ – avietiniais, ovalios formos, su snapeliu, 70–90 g svorio – ir ‘Lambert’ F1 – raudonais, ovaliais, 80–90 g svorio, mėsingais. Jos nuomone, dar viena įdomi veislė – ‘Banana Legs’ – be galo gausiai deranti, ypač vegetacijos pabaigoje. Vaisiai 9–10 cm ilgio, geltoni, mėsingi, puikaus skonio, turi mažai sėklų. Nors veislė ir determinantinė, augalai išauga aukštoki.


Agurkų kraitė


R. Davidavičienės teigimu, šių daržovių vaisiai nėra itin gausūs maistingųjų medžiagų, tačiau jie nekaloringi, vertinami dėl skonio ir dietinei mitybai tinkančių savybių. Agurkuose yra tonizuojančių fermentų, padedančių pasisavinti baltymus ir gerinančių virškinimą. Pagal vartojimo būdą veislės skirstomos į salotines, kurių vaisiai valgomi žali, tinkamas rauginti, marinuoti bei universalios paskirties, kurių vaisius tinka ir vartoti žalius, ir perdirbti.



„Hibridinių savidulkių agurkų vaisiai neapkarsta net ir trūkstant drėgmės, šie augalai atsparesni nepalankioms auginimo sąlygoms bei ligoms, – sako biologė. – Jų gaunamas apie 30 proc. didesnis derlius, nei auginant nesavidulkių agurkų veisles.“ Daržovių augintoja siūlo visiems labiau pamėgti salotinio tipo agurkus, kurių vaisiai – gerokai saldesni ir skanesni nei mūsų dažniausiai auginamų trumpavaisių agurkų. Pavyzdžiui, ankstyvosios veislės ‘Saladin‘ F1 vaisiai būna 30–35 cm ilgio, tamsiai žali, lygia odele, be kauburėlių, neapkarstantys, ‘Marketmore 76’ vaisiai panašūs, tik su stambiais kauburėliais.


Pašnekovės teigimu, vieni ankstyviausių, derlingiausių savidulkių hibridų yra šie: ‘Romara’ F1 – puikiai dera šiltnamiuose, net jei trūksta šviesos, jų vaisiai su stambiais kauburėliais, traškūs, auga po 1–2, ilgai neperauga; ‘Chaikovskiy’ F1 – vaisiai tamsiai žali, su stambiais kauburėliais, labai skanūs, tinka marinuoti, raugti; ‘Karaoke’ F1 – vaisiai labai gražūs, ryškiai žali, vienodo dydžio, neapkarsta.


Daugiau patarimų apie baklažanus, uogas, desertinio skonio dumplūnes skaitykite antrajame 2021 m. „Namie ir Sode“ numeryje.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)