Daržas namų terasoje arba balkone – misija įmanoma: ką užsiauginti patiems?

Daržas namų terasoje arba balkone – misija įmanoma: ką užsiauginti patiems?


Miestietiška daržininkystė (angl. urban gardening) – daugelyje šalių, o tarp jų ir Lietuvoje, populiarėjanti praktika. Nors daržas namų terasoje, balkone ar ant palangės niekuomet neduos tiek derliaus, kad daržovių, uogų ar kitų gėrybių visiškai nebereikėtų pirkti parduotuvėje, tačiau tai – tvarus, o kartu ir labai įdomus užsiėmimas.


Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorė Gerda Morozovienė pasakoja, kad užsiauginti namų terasoje galima įvairių gėrybių. Suaugusiems tai – lyg meditacija bei galimybė pailsėti, o vaikams – puiki proga geriau pažinti daržoves ir suprasti, kaip jos atsiranda. Todėl svajojantiems ragauti savo pačių užsiaugintą derlių moteris turi keletą vertingų patarimų.


Sodinimas ir auginimas – lyg meditacija


Daugiabučių balkonuose, terasose ir ant palangių žydėti ir žaliuoti gali ne tik gėlės, bet ir valgomi augalai. Tinklaraščio autorė ir žurnalistė Gerda Morozovienė įsitikinusi, kad net ir neturint daug erdvės ar žemės plotelio kaime, užsiauginti savo prieskoninių žolelių, kvapnių pomidoriukų ir vaikų taip mėgstamų uogų be vargo pavyks ir mieste. Šiam tikslui vilnietė jau keletą metų puikiai išnaudoja namų terasą.

REKLAMA


„Turėti bent jau mažą darželį savo namuose šiais laikais yra labai paprasta. Internete gausybė patarimų, kaip pasisodinti ir užsiauginti įvairių daržovių ar prieskoninių žolelių, o parduotuvių lentynos lūžta nuo prekių pasiūlos, pradedant sėklomis ir baigiant įmantriausiais vazonėliais. Aš madų nesivaikau jokioje srityje – darau tai, kas man patinka ir tinka mūsų šeimai. Tačiau, kai atsikraustėme gyventi į nuosavus namus su terasa, kurioje turime galimybę auginti bent po kelias daržoves, tą ir darau, – sako G. Morozovienė ir priduria, kad jai tai – lyg savotiška meditacija ir būdas pailsėti. – Man malonus sodinimo ir auginimo procesas, tuomet atsipalaiduoju nuo rūpesčių.“


Darže daugiausia vietos užima kvapnios žemuogės


Anot vilnietės, turint nedidelį plotelį namų balkone, ant palangės ar kiek erdvesnėje terasoje geriausia sodinti ir auginti tai, ką labiausiai mėgstate valgyti patys ar jūsų artimieji. Dėl šios priežasties jos namų terasoje daugiausia vietos užima vaikų ypač mėgstamos žemuogės.

REKLAMA


„Didžiąją dalį vietos mūsų namų terasoje užima žemuogės vazonuose. Vaikai jas be galo mėgsta ir laukia, kada žemuogių krūmeliai sužydės ir nuo jų bus galima skinti pirmąsias uogas. Taip pat auginame agurkus ir prieskonines žoleles, kurias skabome ir jomis gardiname grill patiekalus, salotas, troškinius bei sriubas. Mūsų terasoje visada žydi ir gėlės, o šiemet dar rūpinamės anytos padovanotais pomidorų daigais. Tikiuosi, kad galėsime mėgautis ir jų derliumi“, – pasakoja G. Morozovienė.


Į daržo priežiūrą įtraukia ir vaikus


Šiuolaikiniai tėvai dažnai susiduria su problema, kad vaikai nenori valgyti jiems siūlomų daržovių ar žalumynų, tačiau G. Morozovienės šeimoje šios problemos nėra. Pasak jos, vienas iš būdų, kaip sudominti vaikus daržo gėrybėmis – galimybė jiems patiems prisidėti prie daržovių auginimo ir jų priežiūros.


„Man svarbu, kad mano vaikai matytų, kaip vyksta sodinimo, auginimo procesas ir suprastų, iš kur atsiranda įvairios gėrybės. Aš pati vasaras leisdavau kaime ir mačiau, kaip teta laisto daržus, juos prižiūri. Reikėdavo ir pačiai lysves išravėti. Daugelis dabartinių vaikų neturi tikrojo kaimo, bet mes, kaip tėvai, galime jiems bent truputėlį padėti pažinti gamtą. Mano dukra Goda dažnai mane pavaduoja ir vakarais palaisto gėles, žemuoges, agurkus bei pomidorus.


Tikiu, kad galimybė prižiūrėti daigelius ir pagelbėti juos laistant padeda suprasti vaikams, iš kur atsiranda daržovės ir kiek pastangų reikia, norint jas užauginti“, – sako G. Morozovienė ir pabrėžia, kad prižiūrint terasoje augančias gėrybes svarbu ne tik jas laiku palaistyti, bet ir pažiūrėti, kad augalai gautų pakankamai šviesos.



Viskas vienoje vietoje


Tinklaraščio autorė įsitikinusi, kad šiais laikais užsiauginti bent šakelę kvapnių prieskoninių žolelių ar saują pomidoriukų iš tiesų galima net mažiausiame balkone: „Labai svarbu išdrįsti, nes tai padaryti galima be didelių investicijų. Patys pagalvokite, kaip smagu laistyti, prižiūrėti, o vieną rytą rasti prasikalusius augalų daigelius. Dar daugiau – vėliau juos skinti ir ragauti. Mano asmeninis patarimas būtų nebijoti ir paklausti patarimų, juk neįmanoma visko žinoti, ypač jaunoms šeimininkėms. Todėl jei iškyla klausimų, aš visuomet skambinu mamai arba anytai ir pasiteirauju jų patarimo.“


Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Inga Gruzdina pastebi, kad įsirengti nedidelį daržą namų balkone ar terasoje nori vis daugiau pirkėjų: „Balkonas arba terasa yra puiki vieta, kur galima įsirengti nedidelį daržą ir jame auginti skirtingas daržoves, prieskonines žoleles ar vyšninius pomidoriukus. Kai kuriems norisi ir tiesiog auginti gėles, pavyzdžiui, pelargonijas, petunijas, levandas ar medetkas.


Iš tiesų, kas gali būti geriau, kaip šviežias bazilikas, mėta, keletas gėlių ir kvapnių pomidoriukų, užaugintų savo rankomis? Todėl norintiems susikurti namų sodelį ar daržą galime pasiūlyti platų asortimentą ir reikiamus įrankius: pradedant sėklomis, trąšomis ar žemių mišiniais ir baigiant laistytuvais, kibirais, pirštinėmis, sodo žirklėmis, grėbliais ar skirtingais vazonais bei daigyklomis.“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)