Veterinarijos gydytoja įspėja apie pasyvaus rūkymo grėsmes augintiniams

Veterinarijos gydytoja įspėja apie pasyvaus rūkymo grėsmes augintiniams


Įsigaliojus draudimui rūkyti daugiabučių namų balkonuose, kai tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, vien tik Vilniuje dešimtys daugiabučių paskelbė, kad jų balkonuose ar atsidarius langą rūkyti draudžiama. Suvaržymai bei atšalę orai ne vieną rūkalių gali parginti rūkyti į namus, prie ventiliacijos angos. Veterinarijos gydytojai rūkančiuosius įspėja apie pavojus, kurį pasyvus rūkymas ir cigarečių degimo metu išsiskiriančios nuodingos medžiagos sukelia naminiams augintiniams.


Pasak Užupio veterinarijos klinikos veterinarijos gydytojos Julijos Kviecinskienės, augintiniams pavojingas bet koks pasyvus rūkymas – net ir kaimynas, rūkantis gretimame bute.


Tabako dūmai sukelia vėžį ir astmą


„Augintiniai, priversti namuose kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru, gali susirgti tokiomis ligomis kaip nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas, jiems kyla didesnė rizika išsivystyti limfomai, daug dažniau atsiranda alerginės reakcijos, dermatitai, akių ligos", — įspėja veterinarijos gydytoja Julija Kviecinskienė.

REKLAMA


Šeimininkai turėtų atkreipti dėmesį, kad ilgasnukiams šunims pasyvus rūkymas dažniau sukelia nosies ir sinusų vėžį, nes yra didesnis paviršiaus plotas, kur gali kauptis kancerogenai, o šunims su trumpesniais snukiais bei katėms didesnė tikimybė susirgti plaučių vėžiu ir astma.


Pavojų sukelia ne tik pasyvus rūkymas, bet ir nuodingos medžiagos, išsiskiriančios cigarečių degimo metu, kurios nusėda minkštuose balduose ir kilimuose bei pačiame gyvūno kailyje.


„Gyvūnui laižantis, kenksmingos dalelės patenka tiesiogiai į burnos ertmę bei yra įkvepiamos, pažeidžiamos burnos ertmės ląstelės. Tai ypač dažnai nutinka katėms, kadangi jos didelę dienos dalį laižo savo kailiuką. Kancerogeninės medžiagos gali patekti į virškinamąjį traktą, dirginti gleivinę. Tyrimai parodė, kad plokščiųjų ląstelių vėžio atsiradimas burnos ertmėje yra tiesiogiai susijęs su aplinkos sąlygomis — ar gyvūnas gyvena aplinkoje, kurioje rūkoma ar ne", — pažymi J. Kviecinskienė.

REKLAMA


Nuo dūmų kenčia ne tik šunys ir katės


Kalbant apie rūkymo žalą augintiniams, šeimininkai dažniausiai pagalvoja apie šunis ir kates, bet dėl pasyvaus rūkymo kenčia ir kiti augintiniai. Cigarečių dūmams ypač jautrūs paukščiai.


„Namuose auginamų paukščiai kvėpavimo sistemos organai itin jautrūs, todėl jie labai greitai suserga plaučių uždegimu, sinusų uždegimais, sutrinka vaisingumas, gali atsirasti odos alergija dėl sąlyčio su ant šeimininko odos nusėdusiomis kenksmingomis dalelėmis, jei jis nenusiplovė rankų po rūkymo", — sako Užupio veterinarijos klinikos veterinarijos gydytoja.


Stiprios alerginės reakcijos kyla jautresnės odos augintiniams, beplaukiams gyvūnams: išsivysto kontaktinis dermatitas, gyvūnui niežti, jaučiamas diskomfortas, paukščiai dėl to gali pradėti pešioti savo plunksnas.


Graužikai taip pat labai kenčia nuo pasyvaus rūkymo. Remiantis atliktų tyrimų rezultatais, pelėms pasireiškia plaučių emfizema, širdies problemos.


Galima sumažinti pasyvaus rūkymo žalą


Rūkantiems augintinių šeimininkams J. Kviecinskienė pataria plauti rankas po kiekvieno rūkymo, reguliariai valyti kilimus, augintinio guolius, naudoti garinius siurblius ar lygintuvus, rūkyti atvirose, gerai vėdinamose vietose.


Šeimininkai savo augintinius gali labiau apsaugoti vietoje įprastų cigarečių rinkdamiesi alternatyvius bedūmius tabako gaminius, galinčius sumažinti pasyvaus rūkymo keliamą žalą. Nors veterinarijos gydytoja šių produktų kol kas vertinti nesiryžta, nes, anot jos, dar nėra atlikta pakankamai tyrimų, įrodančių šių produktų poveikį, tačiau vis dėlto jie gali sumažinti aplinkiniams ir mūsų augintiniams daromą žalą, nes kaitinamajame tabake, elektroninėse cigaretėse nenaudojamas įprastinis degimas, todėl nėra degimo metu susidarančių kenksmingų medžiagų, dūmų.



Augintiniai gali apsinuodyti ne tik rūkalais


Valiklių ėsdinančios medžiagos gali paveikti pėdučių odą, sukelti dermatitus, žaizdeles.


„Atlikdami namų ruošos darbus, verčiau neleiskite gyvūnui sukiotis aplink, kol nebus nudžiūvę paviršiai. Turint augalų ar planuojant jų įsigyti rekomenduojama pasiskaityti, ar būtent tas augalas nėra kenksmingas turimam augintiniui, nes yra tokių augalų, kurių pakramčius, ar suėdus didesnį kiekį galima apsinuodyti, sukelti negrįžtamus organizmo sistemų pakitimus", — įspėja J. Kviecinskienė.


Jeigu namuose ar aplinkoje yra nepageidaujamų „augintinių" — pelių ir žiurkių, nuodus bei spąstus su jais reikia padėti taip, kad jokiais būdais nebūtų prieinama gyvūnams.


Taip pat labai svarbu, kad gyvūnai neprarytų įprastų ar elektroninių cigarečių turinio.


Pirmieji ženklai, kurie įspėja gyvūną apsinuodijus: susijaudinimas, padažnėjęs kvėpavimas, seilėjimasis, ašarojimas, vėmimas bei viduriavimas. Pastebėjus šiuos simptomus vertėtų paskambinti savo veterinarijos gydytojui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)