Kambariniai augalai ir katės: sunku sutarti

Kambariniai augalai ir katės: sunku sutarti

Jeigu katė naudoja kambarinio augalo vazoną kaip savo tualetą, persodinkite augalą į kitą vazoną ir ant žemių viršaus užberkite sluoksnį dekoratyvinių akmenukų – ir atrodys gražiai, ir katė nenorės kapstytis po žvirgždą.

Problema, kurią galima išspręsti


Kambariniai augalai yra namų puošmena – jie pagyvina aplinką, gaivina orą. Bet ne vien jums patinka jūsų namų augmenija. Ji taip pat, atrodo, domina ir jūsų mielus katinėlius. Žinoma, dėl visai kitų priežasčių.


Kačių santykis su kambariniais augalais yra keleriopas. Šie naminiai gyvūnai mėgsta paskanauti ir pakramtyti kambarinių augalų lapų, kartais gėlių vazonus paverčia savo tualetu, žaidžia su augalu, kol jo lapai ima kristi. Taigi nėra lengva sykiu auginti kambarinius augalus ir džiaugtis savo naminiais gyvūnais. Dauguma kačių savininkų tiesiog neaugina kambarinių augalų, nors to visai nederėtų daryti. Laimei, yra būdų, kaip apsaugoti augalus nuo kačių, tad nebūtina atsisakyti nei vieno, nei kito.


Augalai, kurių katės nemėgsta


Puikus būdas atpratinti kates kramtyti kambarinius augalus – auginti tokius, kurių šie gyvūnai nemėgsta. Kai kurių katės nemėgsta dėl stipraus kvapo, kitus joms tiesiog nemalonu liesti. Štai keletas kambarinių augalų, kurių katės vengia:

REKLAMA


*Nuostabių kambarinių augalų rozmarinų katės nekenčia dėl stipraus kvapo. Be to, bet kuriai šeimininkei patogu virtuvėje turėti šviežių rozmarinų šakelių po ranka – kas gali būti geriau ruošiant rinktinį patiekalą. O ir namai visus metus kvepės gaiviu pavasariu.


*Kiti augalai, kurių kvapo katės nemėgsta (turbūt ir dėl pavadinimo), yra vadinamosios šuninės cimbžiedos (Plectranthus (Coleus) caninus), arba margeniai.


*Kaktusai ir rožės taip pat nėra kačių mėgstami augalai – joms nepatinka spygliai ir dygliai.


Kaip apsaugoti nuo augintinių?


Katės neliečia tų kambarinių augalų, kurie skleidžia joms nemalonų kvapą. Pabarstykite žemę aplink augalą juodaisiais pipirais – jūsų augintinis to augalo tikrai nelies. Katės taip pat nekenčia citrusinių vaisių kvapo, tad į gėlių vazonėlį įdėkite apelsinų ir citrinų žievelių arba tiesiog papurkškite augalo lapus praskiestomis citrinų sultimis ar apelsinų aliejumi – tai suveiks, netruksite tuo įsitikinti.

REKLAMA


Kartais iškyla ir kitokių bėdų, jei jūsų numylėtinis gėlių vazonu ima naudotis kaip kraiko dėžute. Tačiau ši problema nesunkiai išsprendžiama. Vienas iš būdų atgrasyti nuo tokių išdaigų – tai jau minėti kačių nemėgstami augalų kvapai arba spygliai. Jei katei augalas nepatiks, ji savo tualetui rinksis kitą vietą. O kad augintinis nekapstytų vazono, žemę apdėkite akmenėliais. Kankorėžiai taip pat katei nepatiks. Blogiausiu atveju gali tekti apvynioti vazoną vielos tinkleliu ar kitokia orui laidžia medžiaga.


Jei niekaip negalite nuvyti katės nuo savo augalų, nepasiduokite ir dėl to augalų neatsisakykite. Skirkite augalams atskirą kambarį ar patalpą, kurioje katė nesilanko, – saulėtą miegamąjį, verandą, balkoną ar vonią. Parinkite augalui tokią vietą, kurios katė nepasiektų. Nors, suprantama, katėms nepasiekiamų vietų kambaryje kažin ar būna. Jos jau tokios...


Katėms nuodingi augalai


Katės yra smalsios iš prigimties ir kartais dėl to pakliūva į nemalonias situacijas. Kol katė tik žaidžia, padraskydama namuose rastus augalus, mažai tikėtina, kad ji suės visą augalą, kaip pasielgtų dauguma šunų. Vis dėlto turėtumėte vengti auginti katėms nuodingų augalų, kad jūsų augintinis nepatektų į bėdą. Yra daugybė katėms nuodingų augalų. Štai keletas labiausiai paplitusių, kurie gali sukelti rimtų problemų jūsų augintinio sveikatai.


*Visi lelijinių veislės augalai, išskyrus vėzdūnes (Spathiphyllum) ir kalijas (Zantdeshia aethiopiea), gali būti katėms mirtinai nuodingi.



*Toksinų, panašių į cianidą, yra hortenzijose. Šie toksinai iškart sutrikdo kvėpavimą ir gyvūnėlis greitai miršta.


*Paprastųjų cikų (Cycas revolute) nuodingos visos dalys, o ypač pavojingos jo sėklos (riešutai). Prarijusį nors kiek šio augalo gyvūną ima krėsti drebulys, gali ištikti ūmus žarnyno uždegimas, kepenų nepakankamumas.


*Paprastieji oleandrai (Nerium oleander) taip pat yra labai toksiški, net ir mažas šio augalo kiekis gali būti pavojingas katei. Jis sukelia virškinimo problemų – gyvūnas ima viduriuoti, vemti, sutrinka širdies ritmas, gali ištikti ir mirtis.


*Kambariniai amalai (Viscum album) taip pat gali sukelti gyvūno mirtį. Kiti apsinuodijimo šiuo augalu simptomai: sudirgęs virškinimas, pakilusi temperatūra, kvėpavimo sutrikimai, troškulys, traukuliai ir koma.


*Net vos krimstelėjęs dvokiojo lipšnio (Symplocarpus foetidus) katinėlis gali nusideginti burną, tuomet ji gali ištinti ir gyvūnui sukelti grėsmę uždusti.


Jei laikote namuose kurį nors nuodingą augalą, stebėkite savo gyvūną ir, atsiradus bent vienam minėtam simptomui, nedelsdami kreipkitės į veterinarą. Nereikėtų pamiršti, kad simptomai gali skirtis, priklausomai nuo gyvūno dydžio ir praryto nuodingo augalo kiekio.


Subalansuoti katėms


Bet kodėl vis dėlto nepadarius savo augintiniui šventės? Patys pasiūlykite katei pasmaguriauti kai kurių jos mėgstamų augalų. Katėms patinka katžolės ir melisos, tad pamerkite kelias jų šakeles į indą iš akrilo ar plastiko, kad katė jo nesudaužytų. Kartkartėmis pasėkite rugių ar miežių – katėms labai patinka kramtyti švelnius jų želmenėlius. Savo gyvūnėliui žaliąjį stalą įrenkite keliose vietose, tik, žinoma, toliau nuo kitų kambarinių augalų. Tai užtikrins nuolatinį užsiėmimą jūsų nenustygstančiam augintiniui ir padės išsaugoti jūsų kambarinius augalus.


Parengta pagal žurnalą "Namie ir sode"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)