Vaiko teisių gynėjai ragina tėvus suplanuoti, kas kritiniu atveju pasirūpintų jų vaikais

Vaiko teisių gynėjai ragina tėvus suplanuoti, kas kritiniu atveju pasirūpintų jų vaikais


Lietuvoje sparčiai plintant viruso COVID-19 epidemijai, jau atsitinka atvejų, kai susirgusius tėvus paguldžius į ligoninę, jų vaikai lieka be priežiūros. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) ragina visus tėvus nepanikuoti, tačiau pasiruošti galimam kritiniam scenarijui – numatyti kas pasirūpintų jų vaikais, kol jie patys būtų gydomi ligoninėje.


Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius sako, kad sostinėje jau buvo susidurta su dviem tokio pobūdžio atvejais.


„Vilniuje jau turėjome dvi situacijas su vaikais ir virusu. Viena situacija buvo su globojamu vaiku. Kitas atvejis buvo iš šeimos. Mes sužinojome, kad devynmetis vaikas jau pusantros paros yra paliktas vienas namuose. Situacija buvo tokia: mama pajautė simptomus, atvažiavo greitoji, ją išsivežė, darė tyrimą, tai labai ilgai užtruko, galiausiai ji gavo teigiamą atsakymą. Deja, šioje situacijoje moteris nepranešė, kad jos sūnus vienas liko namuose“, – sakė G. Batulevičius.


Pasak jo, vaiko teisių gynėjai medikų pagalba bendraudami su vaiko mama, surado artimųjų, kurie priglaudė vaiką.

REKLAMA


„Susiskambinome su medikais, kad vaiką pervežtų į saviizoliacijos vietą ir tuo pačiu su medikų pagalba ir su mama ieškojome kas iš artimųjų turėjo su ja kontaktą, kas irgi turi izoliuotis. Pavyko atrasti giminaitį, ir vaiką apgyvendinti pas tą giminaitį, kuris toliau pasirūpins vaiku“, – sakė G. Batulevičius.


Pasak G. Batulevičiaus, svarbu, kad žmonės būtų apgalvoję tokius atvejus, nes kritinėje situacijoje vaikas patirtų papildomą stresą. Svarbu numatyti kas būtų jeigu būtų, reikia pasirūpinti vaiko interesais iš anksto. Vaikui emociškai saugiausia yra likti savo gyvenamojoje vietoje. Turi būti numatyti visi kontaktiniai telefonai, galimas veiksmų planas. Vaikui iš anksto turi būti nustatytas dienos ritmas, kad jis žinotų kur kas yra ir ką kada reikia daryti. Tada krizinėje situacijoje jam būtų lengviau.


Dėl koronaviruso turintys būti karantine vaikai, jei nėra kas jais pasirūpina iš artimųjų, Vilniuje, savivaldybės sprendimu, būtų apgyvendinti pagal amžiaus grupes: iki trejų metų – pagalbos centre „Šeimos slėnis“, o nuo trejų iki aštuoniolikos metų – „Vilniaus Šilo“ mokykloje. Reikalui esant, vaikams būtų suteikiama psichologų ir kitų specialistų pagalba.

REKLAMA


„Negali būti jokių vaiko „nuslėpimo“ atvejų. Visais vaikais tikrai bus pasirūpinta. Svarbu pabrėžti, kad tai laikina iki tėvai grįš iš ligoninės, o izoliavimosi vietos, kuriose vaikas apgyvendinamas, nėra globos ar krizių centrai. Tai yra vietos, skirtos vaikams, kurie galimai turėjo kontaktą su užsikrėtusiais koronavirusu, jų tėvai yra stacionare, tai yra gydomi ligoninėje, bei nėra kitų vaikui artimų asmenų, galinčių juo pasirūpinti“, – pabrėžė G. Batulevičius.


Jis taip pat pabrėžė, kad tėvai turi iš anksto numatyti kas iš artimųjų su jų vaikais palaikytų nuotolinį kontaktą, jei jie patys negalėtų to padaryti.


„Galbūt nėra giminaičių, kurie galėtų paimti vaiką, kurie galėtų atvažiuoti į vaiko gyvenamąją vietą, bet yra labai svarbu, kad kažkas su tuo vaiku palaikytų kontaktą telefonu ir kitomis ryšio priemonėmis. Nes galbūt tėvams sveikata neleis to padaryti. Todėl turi būti kiti artimieji, kurie palaikytų vaiką, bendrautų su juo“, – sakė G. Batulevičius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)