A. Veryga apie naujai patvirtintą koronaviruso atvejį: tai – rizikos grupėje esantis pacientas

A. Veryga apie naujai patvirtintą koronaviruso atvejį: tai – rizikos grupėje esantis pacientas


Naktį į antradienį patvirtinus dar vieną koronaviruso atvejį Panevėžyje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga informavo, kad pacientas yra iš Pietų Afrikos Respublikos grįžęs asmuo, vyresnis nei 60 metų, taigi jau priklauso pacientų rizikos grupei.


„Deja, bet tai jau yra rizikos grupės pacientas. (...) Kiek gavau duomenų, jo mėginys buvo paimtas jau esant gydymo įstaigoje ir jau esant sudėtingai būklei. Tai – pirmas toks ir rizikos grupės, ir gana sudėtingas pacientas“, – pirmadienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė A. Veryga.


Ministras taip pat informavo kalbėjęs su Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovais, taip pat Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais, kad būtų įvertinti visi galimi paciento kontaktai.


Lietuvoje šiuo metu patvirtinta 18 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.


SAM primena, kad nuo šio pirmadienio yra atnaujintas atvejo apibrėžimas – žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Grįžusiems iš užsienio šalių 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Už reikalavimų nesilaikymą asmuo gali būti baudžiamas teisės aktų numatyta tvarka. Pažeidėjui, atsižvelgiant į reikalavimų nepaisymo pobūdį ir žalos mastą, gali grėsti sankcijos nuo baudos, arešto ar laisvės atėmimo iki trejų metų.

REKLAMA


Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną, žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei, dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus, kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.


Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)