R. Lingienė: lėktuvo keleivis nebuvo užsikrėtęs koronavirusu, nes neatitinka epidemiologinių kriterijų

R. Lingienė: lėktuvo keleivis nebuvo užsikrėtęs koronavirusu, nes neatitinka epidemiologinių kriterijų


Blogai pasijutusio Vilniaus oro uoste nusileidusio lėktuvo keleivio atvejis nėra siejamas su koronavirusu dėl to, kad pacientas nebuvo Kinijoje ir neturėjo kontakto su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis, patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė. Visgi R. Lingienės teigimu, pacientas jautė panašius į gripą simptomus, kurie yra klinikiniai koronaviruso požymiai.


„Šiandien 16 valandų 8 minutės Vilniaus oro uoste nusileido orlaivis, atskridęs iš Varšuvos į Vilnių, kuriame buvo galimai užkrečiama liga sergantis keleivis. Informaciją apie šį atvejį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras gavo 13 valandų ir kelios minutės iš Vilniuje esančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, į kurią paskambino orlaivio keleivis ir pranešė, kad jis blogai jaučiasi. Iš asmens sveikatos įstaigos buvo pateikta informacija, kad keleivis karščiuoja, jam skauda galvą, laužo kaulus, jaučia panašius į gripą simptomus“, – kalbėjo R. Lingienė.


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė taip pat patvirtino, kad keleivio nebuvo galima išlaipinti Varšuvoje, nes jis jau buvo lėktuve. Dėl šios priežasties, anot R. Lingienės, buvo nuspręsta lėktuvą tupdyti Vilniuje.

REKLAMA


„Apie įvykį iškarto pranešėme Lenkijos atitinkamoms tarnyboms, tačiau tą keleivį išlaipinti Varšuvos oro uoste buvo jau per vėlu, nes jis jau buvo lėktuve. Todėl Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir kitos tarnybos reagavo taip, kaip paprastai tokiu atveju ir turi reaguoti: veikė pagal tarpinstitucinį veiklos bendrą planą, kuriame numatyti veiksmai, įtarus, jog orlaivyje yra asmuo, įtariamas sergantis užkrėčiama liga“, – teigė ji.


R. Lingienė taip pat informavo, kad koronaviruso tikimybė buvo atmesta, nes pacientas nesilankė Kinijoje ir nebendravo su koronvirusu užsikrėtusiais asmenimis.


„Yra specialus Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro apibrėžimas, kada galima įtarti koronavirusą. Yra dviejų rūšių kriterijai: klinikiniai ir epidemiologiniai. Pirmieji klinikiniai simptomai leido įtarti užsikrėtimą koronavirusu, tačiau epidemiologiniai kriterijai neatitiko. Žmogus nesilankė Kinijos Liaudies Respublikoje ir nebendravo su asmeniu, kuriam patvirtintas koronaviruso atvejis“, – patvirtino Nacionalinio visuomenės centro atstovė.

REKLAMA


R. Lingienė taip pat patvirtino, kad pacientas yra lietuvis ir jam yra įtariama „per kvėpavimo takus plintanti užkrėčiama liga“.


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė džiaugėsi itin greita tarnybų reakcija: „visi veiksmai buvo atlikti per valandą ir keletą minučių“. R. Lingienė informavo, kad buvo surinkti ir keleivių, sėdėjusių netoli sergančiojo, kontaktiniai duomenys.


„Duomenys surinkti tiesiog stebėjimui ir žinojimui, kad su tais žmonėmis, įtarus atvejį, reikia dirbti iškarto“, – kalbėjo ji, akcentuodama, kad tikslas yra užkrečiamosios ligos identifikavimo atveju užtikrinti, kad liga neišplistų.


Savo ruožtu Lietuvos oro uostų komunikacijos vadovas Marius Zelenius patikino, kad visi keleiviai yra paleisti, tačiau 25 keleiviai iš 45 buvo nuvežti papildomai apklausai.


„25 keleiviai, tarp jų - ir įgula, buvo nuvežti papildomai apklausai į Vilniaus oro uosto gaisrinę“, – patvirtino M. Zelenius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)