Šiandienos aktualijos: vaikai su elektroninėmis cigaretėmis, žema politikų kartelė ir per atstumą gydantys medikai

Šiandienos aktualijos: vaikai su elektroninėmis cigaretėmis, žema politikų kartelė ir per atstumą gydantys medikai


Naujas rūpestis – vaikai su elektroninėmis cigaretėmis . Kodėl tokia žema politikų moralės kartelė? Gydytojai ligonius gydys ir per atstumą . Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai – 5-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Šiandienos aktualijos: vaikai su elektroninėmis cigaretėmis, žema politikų kartelė ir per atstumą gydantys medikai


Naujas rūpestis – vaikai su elektroninėmis cigaretėmis


Lietuvoje tarp vaikų sparčiai populiarėja elektroninių cigarečių rūkymas, o bandžiusių rūkyti tokias cigaretes ar jas nuolat rūkančių paauglių amžius vis ankstėja. Šią tendenciją, tampančią kone nacionaline problema, patvirtina ir nerimą kelianti statistika.


Audronė FILIMANAVIČIENĖ


Tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai Lietuvoje vis labiau linksta prie elektroninių cigarečių – jų naudojimas auga. Paaiškėjo, kad net 38,6 proc. šalies penktokų, septintokų ir devintokų tokias cigaretes bandė rūkyti bent kartą gyvenime, o beveik 18 proc. jų nuolat rūkė pastarąsias 30 dienų. Liūdna tiesa ta, kad yra bandę rūkyti net 10–11 metų vaikai, o jiems skirtų efektyvių prevencinių programų mūsų šalyje tebėra per mažai. Teigiama, kad vienintelės prevencinės programos Lietuvoje yra skirtos vyresniems mokiniams.


Neseniai Seime buvo užregistruotos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos dėl elektroninių cigarečių gamybos, mažmeninės ir didmeninės prekybos licencijavimo bei skonių draudimo. Tikimasi, kad įsiteisėjus šioms pataisoms susiklosčiusi padėtis gali pakrypti teigiama linkme, nors ekspertai mato ir kitų problemos sprendimo būdų. Specialistų nuomone, ne tik elektroninių cigarečių prekybos licencijavimas, skonių draudimas, bet ir švietėjiška veikla – tėvų, mokytojų ir mokinių švietimas bei prevenciškai taikomos programos – gali pristabdyti didele problema tampantį reiškinį, susijusį su nepilnamečių polinkiu rūkyti elektronines cigaretes.

REKLAMA


Daugiau šia tema – rubrikoje „Problema“.


Šiandienos aktualijos: vaikai su elektroninėmis cigaretėmis, žema politikų kartelė ir per atstumą gydantys medikai


Kodėl tokia žema politikų moralės kartelė?


Be abejo, kalbame apie moralę ir savigarbą. Jau net juokas neima, kai Premjeras ar susisiekimo ministras kalba apie savo atliekamus darbus, griežtai atsiribodami nuo bet kokių moralinių kriterijų.


Arūnas MARCINKEVIČIUS


Tiesa, Premjeras dar bando prisidengti teisėtumo skydu: atsikirsdamas Prezidentui dėl jam ir minėtam ministrui skirtos kritikos, Saulius Skvernelis mėgina argumentuoti, kad, girdi, teisiškai viskas yra puiku. Ir atsisako išgirsti šalies vadovo pastabas, kad politikoje, pasirodo, dar egzistuoja ir moralė.


Nieko nuostabaus: taip buvome auklėjami visą pokario laikotarpį. Tuomet moralės klausimus spręsdavo okupuotą valstybę valdžiusios Komunistų partijos viršūnėlė, greta teisėtvarkos struktūrų sukūrusi savąjį moralės vertinimo organą – Partinės kontrolės komitetą. Po 1990-ųjų šią tradiciją tęsė vienas iš mūsų buvusių politikos „stulpų“, į istoriją įsirašęs klasika tapusiu posakiu: „Vsio zakonno“ („Viskas teisėta“). Ir ši praktika, deja, taikoma iki šiol: į valdžią prasibrovę politikai mano turintys teisę spręsti ir tai, kas yra teisėta, ir tai, kas yra moralu. Visuomenės moralės normos ir valstybės teisė jiems tarsi neegzistuoja.


Tačiau kodėl Vakaruose yra visiškai kitaip? Kodėl ten užtenka menkiausio prasižengimo ir politikas tampa nebe politiku? Gal todėl, kad ten pereiti nuo feodalizmo prie kapitalizmo pradėta gerokai seniau, o pas mus – tik nuo 1990 metų? Ir kokį kelią mes dar turėsime nueiti iki vakarietiškų standartų?


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Savaitės klausimas“.


Šiandienos aktualijos: vaikai su elektroninėmis cigaretėmis, žema politikų kartelė ir per atstumą gydantys medikai


Gydytojai ligonius gydys ir per atstumą


Telemedicina – medicinos paslaugų teikimas nuotoliniu būdu. Telemedicinos priemonės yra naudojamos konsultuojantis nutolusioms medicinos institucijoms, pavyzdžiui, periferijoje esančios ligoninės medikai elektroninėmis priemonėmis konsultuojasi su didelio medicinos centro specialistais dėl sudėtingesnių pacientų gydymo atvejų. Kitąmet tai taps realybe ir Lietuvoje.


Ivona JAROSLAVCEVIENĖ


Siekdama gerinti skubiosios medicinos pagalbos paslaugų kokybę ir prieinamumą regionų gyventojams, mūsų šalis rengiasi diegti užsienyje populiarias telemedicinos paslaugas, kai pasitelkus modernias technologijas skirtingose gydymo įstaigose dirbantys medikai gali konsultuotis tarpusavyje gyvai per atstumą. Tuo tikslu bus įgyvendinamas bandomasis Europos Sąjungos lėšomis finansuojamas telemedicinos centrų projektas.
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo metu vyksta parengiamieji darbai, projektai teikiami derinti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms.

REKLAMA


„Užsienio šalyse telemedicina – populiari, veiksminga ir naudinga, nes suteikia galimybę medikams operatyviau keistis svarbia informacija apie pacientus, konsultuotis priimant sprendimus dėl gydymo. Savaime suprantama, kad Lietuva irgi turi žengti su naujovėmis ir išnaudoti pažangiausias technologijas sveikatos priežiūros sektoriuje. Tad pirmiausia telemedicina startuos teikiant skubiąją pagalbą. Vėliau spręsime, kokiose srityse būtų galima plėtoti šias paslaugas. Svetur tai populiaru ir teikiant paslaugas vaikams, gydant insultą, stebint lėtinius pacientus namuose, taip pat teikiant psichiatrijos ir intensyviosios terapijos paslaugas“, – sako ministras.


Plačiau apie tai – rubrikoje „Situacija“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)