G. Nausėda: delta sąlygomis tikslinis orientyras yra 90 proc. vakcinuotų gyventojų

G. Nausėda: delta sąlygomis tikslinis orientyras yra 90 proc. vakcinuotų gyventojų


Šalies vadovas Gitanas Nausėda sako, kad plintant COVID-19 viruso delta atmainai, vietoj anksčiau kelto tikslo pasiekti kolektyvinį imunitetą vakcinavus 70 proc. gyventojų, šiuo metu reikėtų kelti 90 proc. tikslą. Prezidentas pažymėjo, kad kai kuriuose sektoriuose leidimas dirbti tik pasiskiepijus yra suprantamas.


„Mes sutinkame, kad tam tikroms profesijoms privalomas skiepijimas yra vienintelė alternatyva, jeigu mes norime sklandaus proceso. Mes norime sklandaus proceso švietime, sveikatos apsaugos sistemoje. Turime dar kartą susimąstyti ir suprasti, kad delta atmaina kelia papildomų iššūkių mūsų visuomenės sveikatai“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Nausėda.


Pasak prezidento, anksčiau keltas 70 proc. vakcinuotos populiacijos dalies tikslas turėtų būti pasiektas jau netrukus.


„Džiaugiuosi, kad kolektyvinis imunitetas, bent jau taip, kaip mes jį supratome šiek tiek anksčiau - 70 proc. pasiskiepijusių gyventojų bent viena doze, mes jau praktiškai prie jo priartėjome ir turbūt rytoj arba poryt pasieksime šitą kritinį lygį. Gaila, kad pusantro mėnesio vėliau negu mes tikėjomės. Bet geriau vėliau negu niekada“, – mano šalies vadovas.

REKLAMA


Vis tik jis pabrėžė, kad šiuo metu dėl plintančios delta atmainos reikėtų kelti dar ambicingesnį tikslą.


„Ambicija turėtų būti dar didesnė, kadangi, mokslininkų nuomone, pasiskiepijimo lygis turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. Žinoma, delta sąlygomis 90 proc. yra tikslinis orientyras, tačiau pasiekti jį galime tik visi kartu sutardami, kiek skiepijimasis šiuo metu yra vienintelė alternatyva pasiekti sveikatos apsaugos tikslų, kuriuos mes sau keliame“, – įsitikinęs šalies vadovas.


Prezidentas pridūrė, kad diskusijos dėl vakcinacijos proceso yra reikalingos, tačiau tik tuo atveju, kai diskutuojančios pusės siekia išsiaiškinti tiesą.


„Ko gero, ginčas visada yra prasmingas, bet ginče turi gimti tiesa. Jeigu ginčas yra tik dėl ginčo, deja, tokiuose ginčuose tiesa negimsta. Gimsta tik susipriešinimas“, – teigė G. Nausėda.


Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 353 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai, ši liga pasiglemžė dar 8 žmonių gyvybes, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas.


Iš viso dviem skiepo dozėmis vakcinuota 1 318 891 žmogus, panaudota 2 967 681 vakcina.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)