Epidemiologai: šiuo metu negali būti ignoruojami net menkiausi simptomai

Epidemiologai: šiuo metu negali būti ignoruojami net menkiausi simptomai


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologai, dažnai girdintys paaiškinimus, kad sergantysis manė esąs peršalęs dėl netinkamai pasirinkto kondicionieriaus automobilyje režimo ar skersvėjo namuose, kai gelbėjosi nuo vasaros kaitros, todėl tirtis dėl koronavirusinės infekcijos neskubėjęs, perspėja, kad šiuo metu negalima ignoruoti jokių negalavimo simptomų.


Specialistai pastebi, kad tokios tendencijos kelia susirūpinimą, nes dėl delsimo tirtis kartu mažėja ir didelės rizikos sąlytį turėjusių žmonių izoliavimo nauda arba, paprastai tariant, užkertamas kelias efektyviai valdyti infekcijos plitimą.  


„Apie tuos specifinius simptomus kaip skonio, uoslės praradimas iš žmonių išgirstame vis rečiau. Galvos skausmas, gerklės perštėjimas, sloga ir karščiavimas – tai pagrindiniai simptomai, būdingi delta koronaviruso atmainai.


Tokius simptomus lengva supainioti su peršalimu, tad privalome būti itin dėmesingi savo ir savo artimųjų sveikatai. Pajutę simptomus, privalome likti namuose ir registruotis tyrimui dėl COVID-19“, – sako gyd. epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA


Anot jos, neretai pasitaiko atvejų, kai blogai pasijutę žmonės numoja ranka į nedidelius negalavimus, nes, pavyzdžiui, laukia susitikimas su draugais ar šeimos šventės.


„Vasaros sezonas net ir pandemijos laikotarpiu išsiskiria šventėmis, šeimų, giminių susitikimais. Atliekant epidemiologinę diagnostiką neretai paaiškėja, kad jau vykdami į tokius susibūrimus užsikrėtusieji jautė vienokius ar kitokius simptomus, bet į juos nekreipė dėmesio ir taip sukėlė didžiulę riziką kitiems.


Tai ypač aktualu, kai šalyje ir toliau registruojame delta koronaviruso atmainos atvejus. Remiantis moksliniais tyrimais, ji žymiai greičiau perduodama, tad net ir trumpas kontaktas gali būti itin rizikingas“, – priduria D. Razmuvienė.


NVSC specialistai ragina žmones, turinčius ūmioms viršutinėms kvėpavimo takų infekcijoms būdingų požymių, likti namuose, nedalyvauti susibūrimuose, nesilankyti viešose vietose.


Jaučiantys simptomus tyrimui registruotis turėtų internetu – www.1808.lt., nesant galimybės – skambinti Karštosios linijos telefonu 1808.

REKLAMA


Be to, specialistai primena, kad svarbiausias ginklas kovoje su virusu – vakcinos. Tad ragina savajam skiepui registruotis tuos, kurie to dėl vienokių ar kitokių priežasčių dar nepasiskiepijo.


Lietuvoje nustatyta 211 naujų koronaviruso infekcijos atvejų, mirčių nefiksuota


Praėjusią parą, pirmadienį, Lietuvoje nustatyta 211 naujų COVID-19 infekcijos atvejų, nemirė nė vienas žmogus, antradienį pranešė Statistikos departamentas. Bent viena skiepo dozę gavo 15 751 asmuo.


Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 281 284 žmonės (iš jų laboratoriškai patvirtintų: 270 961).


Nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 viruso sukeltos ligos mirė 4411 žmonių.


Kaip skelbia Statistikos departamentas, paskutinių 7 dienų naujų atvejų vidurkis parai – 195.


Naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, šiuo metu siekia 70,9 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas sudaro 2,2 proc., o galimai imunitetą įgijo jau 51,6 proc. asmenų.


Iš viso iki šiol pasveiko 268 769 asmenys, šiuo metu serga – 1800.


Per parą epidemiologiškai ištirti 220 atvejų. Dėl rizikingo sąlyčio per parą izoliuoti 428 asmenys. Iš viso saviizoliacijoje šiuo metu yra 25 383 žmonės.


Per praėjusią parą pirma skiepo doze paskiepyta 9751 žmogus, antra – 6 000. Iš viso dviem skiepo dozėmis vakcinuota 1 138 100 žmonių, panaudota 2 500 598 vakcinos.


Susirgo ir į ligonines praėjusią parą dėl COVID-19 ligos naujai paguldyti 18 žmonių. 12 naujų pacientų pradėti gydyti taikant deguonies terapiją.


Iš COVID-19 gydymui skirtos 296 lovų užimtos 95.


Praėjusią parą šalyje atliktas 5953 molekuliniai (PGR) tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, o iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 3 388 250. Taip pat per parą atlikta 7473 antigeno ir 243 antikūnų tyrimai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)