Bus aptarti scenarijai, kokiu atveju galėtų būti grąžintas karantinas

Bus aptarti scenarijai, kokiu atveju galėtų būti grąžintas karantinas


Artimiausiomis savaitėmis su ekspertais bus aptarti scenarijai, kurie, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, verstų grąžinti nuo ketvirtadienio Lietuvoje atšaukiamą karantiną.


„Su ekspertais ir epidemiologais per dvi savaites aptarsime scenarijus, prie kokių sergamumo skaičių, prie kokios situacijos ligoninėse galėtume grįžti prie karantino statuso. Bet pagrindinė žinutė – šiandien nieko nepainiokime – dauguma priemonių, praktiškai visos yra perkeltos iš karantino statuso į ekstremalios situacijos statusą, išskyrus kaukių aspektą.


Daugiau visos kitos nuostatos ar su Galimybių pasu, ar be jo – viskas yra išlikę taip, kaip yra. Nesikeičia ir tai, kad Vyriausybė kiekviename posėdyje, reaguodama į situaciją, gali kažką patikslinti, pakeisti, labiau liberalizuoti“, – po Vyriausybės posėdžio pirmadienį žurnalistams sakė A. Dulkys.


„Gal visiems tas karantino statuso atšaukima skamba labai... Gal neurolingvistiškai jis yra svarbus“, – pridūrė A. Dulkys.

REKLAMA


Ministras pažymėjo, kad, jei sergamumo skaičiai keisis, Vyriausybė gali grąžinti karantino režimą. Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė užsiminė apie lokalių karantinų galimybę.


Tačiau kartu I. Šimonytė pažymėjo, kad, nepaisant Lietuvą pasiekusios COVID-19 „Delta“ atmainos, situacija šalyje yra kontroliuojama. Tad apie platesnių suvaržymų poreikį po to, kai bus atšauktas karantinas, I. Šimonytės teigimu, gali tekti kalbėti nebent ateityje.


„Kalbant apie su „Delta“ mutacija susijusias rizikas, reikia labai aiškiai suprasti, kad rizikas reikia valdyti, bet tai nereiškia, kad mes turime tą riziką apsikabinę sėdėti ir nieko nedaryti. Atvejų skaičius šiuo metu Lietuvoje yra tikrai suvaldomas epidemiologinės kontrolės priemonėmis.


Jeigu atvejų skaičius pasidarytų per didelis, (...) tuomet reikėtų kalbėti ir apie kažkokius platesnius suvaržymus. Šiuo metu manome, kad reikalavimų veikloms, kurias nustatymų operacijų vadovas, ir apribojimų, kurie taikomi tarptautiniam judėjimui per sieną, turėtų pakakti“, – sakė premjerė.

REKLAMA


Pirmadienį Vyriausybė nusprendė jau šią savaitę nutraukti karantino režimą. Nuo praėjusių metų šalyje galiojęs karantinas bus atšauktas nuo liepos 1 dienos. Visgi Ministrų Kabinetas nusprendė palikti galioti valstybės lygio ekstremaliąją padėtį. Tai reiškia, kad tam tikri ribojimai išliks.


Kaip pirmadienį Vyriausybės posėdžio metu sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, dauguma pastaruoju metu taikytų karantininių ribojimų lieka galioti, nes jie yra perkeliami į naujai suredaguotą nutarimą dėl ekstremaliosios situacijos valdymo.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)





Daugiau >>