Geros žinios iš Vyriausybės: situacijai gerėjant, karantiną nutraukti gali būti svarstoma ir nelaukiant birželio pabaigos

Geros žinios iš Vyriausybės: situacijai gerėjant, karantiną nutraukti gali būti svarstoma ir nelaukiant birželio pabaigos


Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė teigia, kad, epidemiologinei situacijai ir toliau gerėjant, karantiną Lietuvoje gali būti svarstoma nutraukti ir nesulaukus birželio pabaigos. Vis tik, jos teigimu, šiek tiek nerimą kelia sumažėjęs vakcinavimas.


„Mes ir praėjusią savaitę matėme jau tendencijas ir matome, kad žmonių suinteresuotumas vakcinuotis yra šiek tiek sumažėjęs, kas mums kelia nerimą. Mes numatome imtis atitinkamų priemonių, kad paskatintume vakcinaciją“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje teigė Ž. Simonaitytė.


„Bet iš esmės, jeigu situacija ir toliau gerėja, gali būti svarstoma ne tik netęsti karantino liepos mėnesį, bet galbūt jį ir nutraukti dar anksčiau, nesulaukus birželio pabaigos“, – pridūrė ji.


Tuo metu paklausta, ar delta (indiškosios) atmainos išplitimas negalėtų nulemti sprendimo karantiną pratęsti ir griežtinti, viceministrė akcentavo, kad bus dedamos visos pastangos, jog ši mutacija neišplistų.


„Aš labai tikiuosi, kad mes neturėsime tos pavojingos mutacijos, kaip Didžioji Britanija, kuri nors ir turi pakankamai nemažą vakcinuotų žmonių skaičių, bet turi tris kartus išaugusį naujų atvejų skaičių būtent dėl delta mutacijos plitimo“, – taip pat teigė sveikatos apsaugos viceministrė.

REKLAMA


„Tai mes, visų pirma, dėsime visas įmanomas pastangas, kad atsektume kuo greičiau tuos atvejus ir izoliuotume tuos asmenis tam, kad mums visiems nereikėtų grįžti į griežtesnes sąlygas“, – pridūrė ji.


Ž. Simonaitytė atkreipė dėmesį ir į tai, kad kol kas turimi duomenys rodo, jog COVID-19 vakcinos yra atsparios delta mutacijai. Todėl, viceministrės teigimu, pagrindinis tikslas turėtų būti siekti kuo platesnės visuomenės dalies imunizacijos.


„Kol kas kalbant apie tą konkrečią mutaciją duomenys yra labai nevienareikšmiai, lyg pirminiai duomenys rodo, kad vakcina yra atspari tai mutacijai. Ir vis dėlto ta mutacija plinta, bet ji plinta tarp nepasiskiepijusių žmonių. Tai turbūt šiuo metu koncentracija yra į tai, kad tie beveik 42 proc. žmonių, kurie yra šiuo metu gavę bent vieną vakcinos dozę, taptų 60–70 proc., nes, kuo greičiau kiekvienas iš mūsų pasiskiepysime, tuo greičiau kiekvienas iš mūsų galėsime išeiti iš šios situacijos“, – sakė ji.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)