Masinė vakcinacija turėtų prasidėti nuo gegužės 31 d.

Masinė vakcinacija turėtų prasidėti nuo gegužės 31 d.


Jau ateinančią savaitę, nuo gegužės 10 d., visoje Lietuvoje nuo COVID-19 bus pradėti skiepyti 55+ amžiaus grupės žmonės. Apie tai ketvirtadienį informavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys po vykusio susitikimo su šalies savivaldybių merais.


Pasak jo, kas savaitę bus leidžiamasi viena amžiaus grupe žemyn.


Tuo tarpu masinė vakcinacija, teigia A. Dulkys, turėtų prasidėti nuo gegužės 31 dienos. Nuo šios datos būtų pradėti skiepyti visi norintys vyresni nei 16 metų žmonės.


„Nuo gegužės 10 d. mes startuotume su plačiosios visuomenės vakcinacija ir kiekvieną savaitę skiepijimas būtų atveriamas vis naujai amžiaus grupei“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė A. Dulkys.


„Nuo gegužės 10 d. mes stengtumės būti vieningi visoje Lietuvoje ir sudaryti visur galimybes skiepui nuo COVID-19 registruotis 55+ gyventojams“,– pridūrė ministras.


Pasak jo, nuo gegužės 17 d. būtų skiepijami 45+ amžiaus grupės žmonės, nuo gegužės 24 d. – 35+ ir nuo gegužės 31 d. jau ir visi kiti, vyresni nei 16 metų piliečiai.

REKLAMA


„Tikimės, kad mūsų planas nesikeis. Norėtume, kad jis nesikeistų ir vakcinų gamintojai nepakeis vakcinų pristatymo grafikų, ar neatsitiks kažkokių kitų netikėtumų“, – pažymėjo A. Dulkys.


A. Dulkys: iki birželio pabaigos galima tikėtis paskiepyti 55-60 proc. gyventojų


Paskelbus, kad jau nuo gegužės 10 d. visoje Lietuvoje bus pradėti skiepyti 55+ amžiaus grupės žmonės ir kas savaitę bus leidžiamasi viena amžiaus grupe žemyn, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad iki birželio vidurio, pagal šiuo metu turimus duomenis, galima tikėtis pirmąja vakcinos doze paskiepyti apie 1,2 mln. Lietuvos gyventojų.


„Iš to, kiek žinome šiandien, ir įsivaizduotume, kad niekas nesikeičia, tai būtų galima manyti, kad bent jau pirmąja vakcinos doze iki birželio pradžios ar vidurio mes galėtume pasiekti, kad pirmąją vakcinos dozę turėtų koks 1,2 mln. gyventojų, bet aš tą sakau atsargiai, nes labai kinta gamintojų teikiama informacija“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Dulkys, patikslindamas, kad skaičiuojant santykinai, iki birželio pabaigos galima tikėtis pirmąja doze paskiepyti iki 60 proc. gyventojų.

REKLAMA


„Jeigu kalbėtume ne milijonais, o kokiu nors kitu parametru, tai prognozuotume, kad iki birželio pabaigos mes galėtume pasiekti, kad visų gyventojų atžvilgiu pirmąja doze būtų vakcinuota 55-60 proc. Lietuvos gyventojų. Bet kas žino, gal tie tiekimai bus dar geresni, negu kad šiuo metu turima informacija“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.


Visgi jis pažymėjo, kad jo pateikti skaičiai yra teoriniai, remiantis šiuo metu turima, tačiau itin dažnai kintančia informacija, kuri gaunama iš vakcinų gamintojų.


„Su gamintojais ne kartą esam prašovę. Vis dėlto kartais jų grafikai būna labai preliminarūs ir kartais atsitinka pozityvių dalykų, kad mus greičiau pasiekia net mūsų neįspėjus kažkokia siunta“, – atsargumo dėl pristatytų vakcinacijos tempų neslėpė A. Dulkys.


A. Dulkys: nuo gegužės 17 d. visoje Lietuvoje vakcinacijai bus registruojamasi per bendrą sistemą


Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad nuo gegužės 17 d. visoje Lietuvoje vakcinacijai nuo COVID-19 bus registruojamasi per bendrą elektroninę sistemą. Ministro teigimu, prie šios sistemos šiuo metu jau yra prisijungusios 17 savivaldybių.


„Gegužės 17 d. mes jau norėtume, kad visur veiktų registracijos sistema per bendrą registravimosi sistemą vakcinacijai. Registruotis būtų galima spustelėjus savivaldybių svetainėse būsimas tam tikras nuorodas, taip pat ir „KoronaStop“ puslapyje. Taigi visi keliai tiesiog nuvestų į tą pačią vieną sistemą“, – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.



Ministras taip pat informuoja, kad savivaldybėse veiks ir bendras skambučių centro numeris.


„Taip pat veiktų vienas skambučių centro numeris – Karštoji linija 1808, kuriuo paskambinus būtų atsakyta ir į klausimus apie vakcinavimo procesą, pagelbėta užsiregistruoti vakcinai, jeigu dėl kažkokių priežasčių nepavyktų registruotis elektroniniu būdu“, – sakė jis.


A . Dulkio teigimu, gyventojai visuotinėje registracijos sistemoje galės ne tik patys užsiregistruoti, bet ir užregistruoti kitą asmenį.


„Iki to laiko šiuo metu yra ir bus galima savivaldybėse registruotis tuo būdu, koks dabar yra nurodytas savivaldybių interneto svetainėse“, – sakė jis.


Ministras taip pat atkreipia dėmesį, kad savivaldybės jau pradėjo jungtis į visuotinę registracijos vakcinavimui sistemą. Jo teigimu, šiuo metu prie sistemos jau yra prisijungusios 17 savivaldybių.


„Noriu pasakyti, kad savivaldybės jau pradėjo jungtis į bendrą sistemą. Iki gegužės 13 d. tikimės, kad bus pabaigti visi savivaldybių prisijungimo darbai, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis kaip pagrindinis sistemos tvarkytojas organizuoja centralizuotą vakcinacijos registracijos procesą“, – teigė ministras.


„Tos savivaldybės, kurios šiuo metu naudojasi savo elektronine vakcinavimo sistema, vėliau pereis prie bendros. Vilnius ir Kaunas jau tai darys automatiškai, nes ta sistema yra ta pati. Sistema nėra nauja, tai yra ta pati forma, kurią naudojame tyrimams dėl COVID-19 registruotis, ji dabar tiesiog yra papildoma nauju moduliu, kad per sistemą galėtų vykti ir elektroninė registracija vakcinacijai“, – taip pat akcentavo jis.


A. Dulkys atkreipia dėmesį ir į tai, kad gyventojai, kurie neturi galimybės skiepui registruotis elektroniniu būdu, galės pagalbos kreiptis telefono numeriais, kuriuos nurodys savivaldybės.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)