G. Nausėda apie vakcinavimo ambicijas Lietuvoje: man atrodo, kad mes truputį kažko bijome

G. Nausėda apie vakcinavimo ambicijas Lietuvoje: man atrodo, kad mes truputį kažko bijome


Ambiciją iki vasaros vidurio nuo COVID-19 paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų keliantis prezidentas Gitanas Nausėda sureagavo į Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerės teiginį, kad masinė gyventojų vakcinacija nuo koronaviruso gali būti šiek tiek pavėlinta. Šalies vadovo teigimu, Lietuva vis dar gali pasieki kolektyvinį imunitetą iki vidurvasario. Be to, pažymėjo prezidentas, kartais jam susidaro įspūdis, kad siekiant ambicingų tikslų, Lietuvoje yra kažko bijoma.


„Kartais man atrodo, kad mes truputį kažko bijome, kažkiek mes susikuriame atsargumo rezervą. Vietoj to, kad pasakytume: šioje vietoje, broliai lietuviai, imame ir padarome iki vasaros vidurio. Jeigu du vakcinų tiekimu bus gerai – mes galime tai padaryti. Galime aplenkti daugelį kitų ES valstybių, kurios galbūt stabčioja, žiūri ar dar kažką daro. Padarome ir gyvename ramiau. Toks mūsų tikslas“, – žurnalistams pirmadienį, viešai pasiskiepijęs nuo COVID-19 „AstraZenecos“ vakcina, sakė prezidentas.


Pasak jo, panašius tikslus neseniai pakartojo turinti ir Prancūzija.


„Šiandien tiesiog neatsitiktinai Prancūzijai atstovaujantis komisaras pareiškė, kad iki Bastilijos paėmimo minėjimo dienos, t.y. iki vidurvasario, Prancūzija ketina įgyvendinti masinę vakcinaciją ir įgyti visuotinį imunitetą“, – teigė G. Nausėda.

REKLAMA


Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė pirmadienį LRT radijui sakė, kad masinė gyventojų vakcinacija nuo COVID-19, kurią planuota pradėti nuo gegužės, greičiausiai bus pavėlinta. „Pagal tendencijas, kurias matome, gegužės pirmą savaitę – kaip yra numatyta dabartiniame plane numatyta – tikėtina, ji neprasidės“, – LRT radijui pirmadienį sakė J. Grebenkovienė.


G. Nausėda pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina: visos patvirtintos vakcinos yra saugios ir efektyvios


Prezidentas Gitanas Nausėda pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19, siekdamas išsklaidyti visuomenės abejones dėl šios vakcinos saugumo.


„Man nekyla abejonių dėl mokslo ir dėl įgaliotų institucijų, kurios labai kompetentingai vertina visas vakcinas, visus gamintojus. Tie sprendimai dėl visų vakcinų, kurios šiuo metu yra patvirtintos Europos Sąjungoje buvo padaryti gerokai anksčiau. Praėjusį ketvirtadienį jie buvo tik dar kartą patvirtinti ir paneigė tuos sklaidančius gandus, dezinformacijos bangas, kad vienos vakcinos yra geresnės už kitas“, – žurnalistams po skiepijimo teigė G. Nausėda.

REKLAMA


Šalies vadovas akcentavo pasitikintis visomis Europos Sąjungoje patvirtintomis vakcinomis.


„Aš tikrai manau, kad visos keturios vakcinos, kurios jau yra patvirtintos, yra patikimos, efektyvios, tikrai suteikia pirmiausiai tą naudą, kad leidžia apsisaugoti nuo sunkių viruso pasekmių ir tai yra svarbiausia. Todėl aš labai raginu žmones negaišti, nelaukti, nesvarstyti, eiti skiepytis ta vakcina, kuria jie nori skiepytis, kurią yra pasirinkę, nes tokiu būdu jūs užbėgate likimui už akių“, – paragino jis.


G. Nausėda, paklaustas, kodėl sprendimas skiepyti šalies vadovus nebuvo priimtas anksčiau, akcentavo, kad vakcinacijos tvarką nustato Sveikatos apsaugos ministerija. Prezidento teigimu, svarbiausia, kad vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija būtų aiški ir jos būtų laikomasi.


„Vienos šalys padarė vienaip, kitos kitaip, turbbūt būtų kilę diskusijų, o kodėl šalies vadovai užėjo už akių kitiems žmonėms. Tai, mano manymu, mes turime nusistatyti labai aiškias žaidimo taisykles, aiškią tvarką ir nekaitalioti tos tvarkos eigoje, problemos kyla, kai mes kažką padarę pradedame abejoti, kažką sustabdome, kažką atnaujiname: nusistatėme, patvirtinome ir laikomės. Visi vieningai, visa Lietuva“, – teigė G. Nausėda.


Siekiant visuomenėje išsklaidyti abejones dėl „AstraZeneca“ skiepų patikimumo, pirmadienį šio gamintojo vakcina ketina pasiskiepyti ir premjerė Ingdrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.



Skiepytis viešai nuspręsta po to, kai Lietuvoje buvo laikinai sustabdytas vakcinavimas „AstraZeneca“ vakcina.


Europos vaistų agentūrai (EVA) ketvirtadienio vakarą paskelbus, kad „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir efektyvi, Lietuvoje skiepijimas šia vakcina atnaujintas.


Išsklaidžius abejones dėl to, kad „AstraZeneca“ gali turėti įtakos padidėjusiai kraujo krešulių ar tromboembolinių reiškinių rizikai, Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo šiol gyventojai galės rinktis vakciną, kuria nori vakcinuotis. Sveikatos apsaugos ministras ketvirtadienį taip pat paskelbė, kad skiepijimo nuo COVID-19 prioriteto grupių sąrašas bus papildytas šalies vadovais, Seimo ir Vyriausybės nariais.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)