Prezidentūra kritikuoja SAM: sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ sudavė smūgį šios vakcinos patikimumui

Prezidentūra kritikuoja SAM: sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ sudavė smūgį šios vakcinos patikimumui


Prezidentūra kritikuoja Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), esą nenuosekli jos komunikacija dėl „AstraZeneca“ vakcinos gali padidinti dezinformaciją tiek šio gamintojo, tiek ir pačios vakcinacijos atžvilgiu. Prezidentas Gitanas Nausėda viliasi, kad antradienį priimtas SAM sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina buvo priimtas remiantis ne politiniais motyvais, o argumentuotomis sveikatos specialistų išvadomis.


„Sveikatos apsaugos ministro sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą vakcina „Astra Zeneca“, be abejo, sudavė smūgį šio preparato patikimumui Lietuvos gyventojų akyse. Nenuosekli Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacija dėl vakcinos „Astra Zeneca“ gali padidinti dezinformacijos bangą tiek šio gamintojo, tiek visos vakcinavimo programos atžvilgiu“, – teigiama Eltai atsiųstame Prezidentūros pranešime.


Prezidento komunikacijos grupė akcentuoja, kad šis antradienio pavakare skubiai priimtas sprendimas prieštarauja tą pačią dieną išsakytoms ministrės pirmininkės ir sveikatos apsaugos ministro pozicijoms bei nuolat atnaujinamoms Europos vaistų agentūros ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijoms.

REKLAMA


„Prezidentas pasitiki kompetentingų institucijų sprendimais, kurie šiuo metu aiškiai konstatuoja, kad ES naudojamos vakcinos yra saugios ir patikimos, o jų nauda žymiai viršija galimus rizikos veiksnius“, – rašoma pranešime.


„Todėl prezidentas tikisi, kad vakarykštis Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas buvo priimtas remiantis ne politiniais motyvais, o aiškiomis ir konkrečiais įrodymais argumentuotomis sveikatos specialistų išvadomis, kurios bus pristatytos ekspertams ir visuomenei“, – pabrėžia Prezidentūra.


Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį pranešė iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) gavęs rekomendaciją laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID–19. Ministro teigimu, į šią VVKT rekomendaciją bus atsižvelgta.


VVKT stabdyti vakcinaciją visų serijų „AstraZeneca“ vakcinomis siūlo remiantis saugumo sumetimais, kol Europos vaistų agentūra (EVA) pateiks savo vertinimus dėl šios vakcinos galimai sukeliamų tromboembolijos atvejų.

REKLAMA


Seimo pirmininkė: A. Dulkio  sprendimas dėl „Astra Zeneca“ yra natūralus


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen natūraliu laiko sprendimą trumpam sustabdyti „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą Lietuvoje.


„Manyčiau, kad dabartinėje situacijoje, kai tą daro daugelis Europos Sąjungos valstybių, visiškai natūralu, kad ir Lietuvoje mes svarstėme tai ir, kad dabar skiepijimas „AstraZeneca“ trumpam yra sustabdytas, kol bus įvertintos pasekmės sveikatai. Vėlgi, vadovaujantis tuo, kad žmonių saugumas yra pirmoje vietoje“, – Seime žurnalistams sakė parlemento pirmininkė.


Kiek anksčiau prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacija dėl „AstraZeneca“ vakcinos buvo nenuosekli, o ministro Arūno Dulkio sprendimas stabdyti jos naudojimą – smūgis vakcinos patikimumui gyventojų akyse.


„Sveikatos apsaugos ministro sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą vakcina „Astra Zeneca“, be abejo, sudavė smūgį šio preparato patikimumui Lietuvos gyventojų akyse. Nenuosekli Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacija dėl vakcinos „Astra Zeneca“ gali padidinti dezinformacijos bangą tiek šio gamintojo, tiek visos vakcinavimo programos atžvilgiu“, – trečiadienį teigė Prezidentūra.


Prezidento spaudos tarnybos teigimu, šis antradienio pavakare skubiai priimtas sprendimas prieštarauja tą pačią dieną išsakytoms ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės ir sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pozicijoms bei nuolat atnaujinamoms Europos vaistų agentūros ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijoms.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)