Baigta sveikatos sistemos darbuotojų vakcinacija: imunitetą turi trys ketvirtadaliai medikų

Baigta sveikatos sistemos darbuotojų vakcinacija: imunitetą turi trys ketvirtadaliai medikų


Šią savaitę nuo koronaviruso (COVID-19) infekcijos baigta vakcinuoti pirmoji prioritetinė grupė – Lietuvos sveikatos sistemos darbuotojai. Per beveik du mėnesius buvo vakcinuoti daugiau nei 60 tūkst. sveikatos priežiūros įstaigose dirbančių žmonių, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Imunitetą nuo COVID-19 dabar turi per 75 proc. Lietuvos medikų.


56 proc. sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų jau vakcinavosi nuo COVID-19, tačiau dar penktadalis to padaryti negalėjo, nes įgijo imunitetą persirgę arba antikūnų buvimą organizme jiems patvirtino serologinis kraujo tyrimas. Šie sveikatos sistemos darbuotojai vakcinuotis galės praėjus trims mėnesiams po COVID-19 ligos diagnozės arba praėjus 60 dienų po teigiamo serologinio tyrimo rezultato.


Medikai, kurie nepasiskiepijo dėl kitų priežasčių (dėl nedarbingumo, tik pradedantys dirbti ir kt.), galės tai padaryti bet kuriuo metu, kai pareikš norą.


Šiuo metu šalyje vyksta asmenų, sergančių onkologinėmis ligomis, ir vyresnio amžiaus gyventojų skiepijimas nuo COVID-19. Jeigu gamintojai laikysis pristatymo grafikų, visuotinė gyventojų vakcinacija galėtų startuoti šių metų gegužę.

REKLAMA


Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad medikų vakcinacija prasidėjo gruodžio 27 d., vos tik Lietuvą pasiekė pirmosios vakcinos nuo COVID-19. Iš pradžių buvo skiepijami su COVID-19 pacientais tiesiogiai dirbantys medikai, vėliau – visi kiti sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.


Absoliučiai daugumai medikų įgijus imunitetą ir sumažėjus COVID-19 pacientų srautams, gydymo įstaigos jau spartina paslaugų atnaujinimą. Sveikatos apsaugos ministerija ragina gyventojus, kuriems buvo atidėtos planinės paslaugos, aktyviai kreiptis į savo šeimos gydytojus, vykti planinėms dienos chirurgijos, dienos stacionaro ir kitoms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.


Specialistų vertinimu, rizika sveikatai dėl pavėluoto kreipimosi į gydymo įstaigą dažnu atveju yra nepalyginamai didesnė, nei pavojus užsikrėsti koronaviruso infekcija.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)