L. Kukuraitis: pritariame, kad, apskaičiuojant MMA, priedai nebūtų įtraukiami

L. Kukuraitis: pritariame, kad, apskaičiuojant MMA, priedai nebūtų įtraukiami


Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, ministerija pritaria,kad, apskaičiuojant kitų metų mėnesio minimalų atlyginimą (MMA) priedai nebūtų įtraukiami. Pasak ministro, tokiu atveju MMA galėtų didėti 35 eurais.


„Pagal skirtingas metodikas gaunami skirtingi skaičiai: kai skaičiuoja profesinės sąjungos, jos prideda ir priedus, priemokas ir kitus dydžius, kai skaičiuoja LB, jis atmeta tą dalį ir gauna apie 642 eurus. Profesinių sąjungų siūlomas dydis yra 663 eurai“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė L. Kukuraitis.


„Mes kol kas pritariame LB skaičiavimui pagal formulę, kuri buvo sutarta prieš kelerius metus, tačiau be visų priedų, priemokų. Tokiu būdu augimas būtų pakankamai ženklus, beveik 35 eurai, jeigu tam būtų pritarta“, – pridūrė ministras.


Pasak L. Kukuraičio, sprendimas dėl kitų metų MMA dydžio turėtų būti priimtas kuo anksčiau, tačiau akcentavo, kad prognozės nuolat kinta.


„Turėtume padaryti kuo anksčiau, kad visi skaičiuotųsi savo pajamas ir išlaidas, bet gana daug sprendimų keliasi į ateitį, nes prognozės labai kinta. Vien Finansų ministerijos pokytis nuo liepos mėnesio prognozių iki rugsėjo prognozių buvo drastiškas. Jeigu mes turėsime gruodžio prognozes, jos bus vėl kitokios. Dėl to derybos lyg ir vyksta, bet visi dar žiūri, kas čia toliau bus su antromis bangomis“, – sakė ministras.

REKLAMA


Trečiadienį posėdžiavusi Trišalė taryba nepasiekė kompromiso dėl to, koks kitais metais turėtų būti MMA dydis.


Vyriausybės atstovai siūlė toliau ieškoti bendro sprendimo, tuo metu profesinės sąjungos sakė, kad sprendimą reikia priimti greičiau, ir pasisakė už 663 eurus iki mokesčių siekiantį MMA dydį.


Tuo metu darbdaviai sutiko tęsti diskusijas dėl MMA, tačiau nepritarė 663 eurų dydžio įtvirtinimui.


Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. vidutinio darbo užmokesčio ir didesnė kaip 50 proc. VDU.


L. Kukuraitis: pensijos augs mažiausiai 7 proc.


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tikina, kad pensijos, apsisprendus jas indeksuoti, kitąmet augs mažiausiai 7 proc.


„Džiugu, kad politiškai yra apsispręsta jas (pensijas – ELTA) indeksuoti, kaip matome, ekonominė situacija leidžia tai daryti, ir turime tai daryti. Diskutuojama tarp 7 proc. ir 9 proc., tačiau kadangi ekonominės galimybės, tų galimybių prognozės keičiasi nuolat, tai manau, kad galutinis sprendimas bus priimtas gruodį. Kad pensijos augs, – be abejo, virš 7 proc. tikrai, bet kokiu galutiniu lygiu, apsispręs jau greičiausiai kitas Seimas, kai tvirtins galutinį biudžetą“, – „Žinių radijui“ teigė L. Kukuraitis.

REKLAMA


Pagal naujausią ekonominės raidos scenarijų, senatvės bei netekto darbingumo pensijos 2021 metais galėtų augti 7,17 proc., kaip pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.


Seime yra įregistruotas siūlymas, kuriuo būtų išbraukiama neigiama BVP tendencijos įtaka indeksavimo formulei.


„Sodros“ duomenimis, vidutinė senatvės pensija liepą siekė 377 eurus, turint būtinąjį stažą – 400 eurų.


Lietuvoje pensijos indeksuojamos išvedant vidurkį iš pastarųjų 7 metų duomenų apie darbo užmokesčio didėjimą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)