Prezidentūra: dabartiniai skaičiai rodo, kad pensijos kitąmet galėtų augti 8 proc.

Prezidentūra: dabartiniai skaičiai rodo, kad pensijos kitąmet galėtų augti 8 proc.


Prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sako, kad, pagal dabartinius duomenis, pensijos kitais metais galėtų augti 8 proc.


„Pagrindinis prezidento principas (...) yra, kad pensijos turėtų augti šiek tiek greičiau, negu auga vidutinės pajamos šalyje tam, kad mažintume didžiulį pensininkų skurdą ir atotrūkį, susijusį su vadinamąja pakeitimo norma – santykiu tarp vidutinės pensijos ir vidutinio atlyginimo, kuris šiuo metu Lietuvoje yra apie 42 proc. ir yra gerokai mažesnis negu Vakarų Europos šalyse, kur tas santykis siekia 60 proc.“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė S. Krėpšta.


„Prezidento nuomone, pagal dabartinius skaičius, pensijų augimas galėtų siekti apie 8 proc.“, – sakė Prezidentūros atstovas.


S. Krėpšta taip pat teigė, kad pensijų indeksavimo formulę galima patobulinti.


„Realybė parodė, kad ta formulė, kur yra siejama ne tik su darbo užmokesčio fondu, (...) bet ir su realiuoju bendrojo vidaus produkto (BVP) pokyčiu, kuris yra mažiau koreliuojantis su surenkamomis lėšomis, nėra tobula ir ją galima patobulinti, išlaikant visą logiką tam, kad pensijų augimas atlieptų į biudžetą surenkamas lėšas. Galima nesunkiai patobulinti formulę, bet išlaikant finansinį tvarumą“, – sakė prezidento patarėjas.

REKLAMA


Paklaustas, ką šalies vadovas mano apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos siūlymą pensininkams išmokėti vadinamąją 13-ąją pensiją, S. Krėpšta leido suprasti, kad tai nebūtų tvaru.


„Prezidentas pasisako už nuoseklų ir tvarų pensijų didinimą. Matant, kad daugiau nei trečdalis pensininkų yra santykiniam skurde, tvarus sprendimas būtų, kad jie iš to santykinio skurdo pabėgtų ne vieną mėnesį per metus, o kiekvieną mėnesį“, – sakė Prezidentūros atstovas.


Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau teigė, kad pagal įstatymuose numatytas sąlygas susidaro galimybės pensijoms indeksuoti, ir jos galimai išaugs 7 proc.


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai įregistravo įstatymo pataisą, kuria būtų išbraukiama neigiama BVP tendencijos įtaka indeksavimo formulei.


„Sodros“ duomenimis, vidutinė senatvės pensija liepą siekė 377 eurus, turint būtinąjį stažą – 400 eurų.


Lietuvoje pensijos indeksuojamos išvedant vidurkį iš pastarųjų 7 metų duomenų apie darbo užmokesčio didėjimą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)