L. Kukuraitis: „Sodros“ rezervas nėra išsemtas

L. Kukuraitis: „Sodros“ rezervas nėra išsemtas


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad „Sodros“ rezervas koronaviruso pandemijos metu sumažėjo, tačiau nėra išsemtas.


„Atrodo, kad „Sodros“ rezervai daug geriau atlaikė šį laikotarpį, nei buvo planuota. Jei karantino laikotarpiu skaičiai rodė, kad galime išsemti „Sodros“ rezervą jau spalio mėnesį, tai dabar turime visai kitus duomenis – „Sodros“ rezervas ir toliau egzistuos pasibaigus metams. Jis nėra išsemtas“, – LRT radijui antradienį sakė L. Kukuraitis.


Ministro teigimu, „Sodros“ rezervas yra sumažėjęs 300 mln. eurų.


„Yra sumažėjęs nuo 600 mln. iki 300 mln. eurų. Planuojame, kad iki 280 mln. eurų turėtų likti „Sodros“ rezerve, bet prognozuoti ateitį sudėtinga. Tai labai priklauso nuo sveikatos rodiklių, kiek mums pavyks suvaldyti koronaviruso plitimą Lietuvoje“, – sakė L. Kukuraitis.


 L. Kukuraičio teigimu, Lietuva šiuo metu yra kur kas geriau pasiruošusi suvaldyti koronaviruso plitimą, turint omenyje apsaugos priemonių prieinamumą ir sveikatos apsaugos sektoriaus pasiruošimą.

REKLAMA


„Dėl to kalbėti apie tokio masto karantiną, kokį turėjome, neturėtume. Galime kalbėti apie lokalius, tam tikro sektoriaus suvaržymus, kad išvengtume didesnės rizikos“, – sakė ministras.


Jis taip pat tikino, kad tuo atveju, jei bus taikomi apribojimai, valdžia yra pasiruošusi kompensuoti pajamų praradimus darbuotojams ir darbdaviams.


L. Kukuraitis apie situaciją darbo rinkoje: paradoksalu


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad situacija darbo rinkoje šiuo metu yra paradoksali.


„Turime kiek paradoksalią situaciją, nes registruotas nedarbas, kuris fiksuojamas Užimtumo tarnyboje, iš tiesų auga. Dabar yra 13,3-13,5 proc. Prieš karantiną buvo apie 9 proc., tai tas augimas tikrai yra ženklus.


Bet užimtumo skaičius, net jei ir buvo nukritęs, dabar sparčiai grįžta į savo pozicijas ir dabar yra toks pat, koks buvo prieš karantiną. Nedarbas auga ne dirbančiųjų sąskaita, bet jis auga greičiausiai tų, kurie dirbo savarankiškai, buvo išsiėmę individualią veiklą, verslo liudijimus ir dabar registruojasi kaip bedarbiai“, – LRT radijui sakė L. Kukuraitis.

REKLAMA


Anot jo, darbo paieškos išmokos padeda „ištraukti“ dirbančiuosius šešėlyje.


„Dalis žmonių dirba šešėlyje, gauna kažkokias pajamas neapskaitytas. Bet dėl to ir yra svarbu, kad jie būtų prisiregistravę, pavyzdžiui, Užimtumo tarnyboje. Tada galime matyti, ar tie žmonės, gavę vieną, antrą, trečią darbo pasiūlymą ar dabar, kai yra sezoniniai darbai, dirbti pas ūkininkus ir jų atsisako, tai tuomet naikinamas bedarbio statusas ir žmonės netenka šitos 200 eurų išmokos“, – teigė L. Kukuraitis.


Ministro teigimu, darbo paieškos išmokos skatina vartojimą.


„Ji atlieka ir kitą funkciją – žmonėms suteikia bazinių pajamų, nes tikrai negalime kalbėti, kad visi, kurie ją gauna, yra šešėlyje dirbantys ar kažkaip piktnaudžiauja. Kai klausiame, kam duoti lėšas vartojimui, kad sugrįžtų į ekonomikos ratą lėšos, kad įmonės turėtų pirkėjų, tai reikia duoti pirmiausia tiems, kurie turi mažiausias pajamas, nes būtent jie išleis, o ne tie, kurie turi dideles pajamas.


Antras svarbus aspektas, jos sulaiko visus žmones, kad neįkristų į socialinės paramos sistemą, nes, kaip parodė 2010 metų krizė, per metus šešis kartus išaugo socialinės paramos gavėjų, kai paskui beveik dešimtmetį reikėjo dėti didžiules pastangas ištraukti žmones iš ten“, – kalbėjo ministras.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)