„Sodros“ pensijų anuitetai: kaip 40 eurų šiandien virsta 300 eurų senatvėje

„Sodros“ pensijų anuitetai: kaip 40 eurų šiandien virsta 300 eurų senatvėje


Nuo šios liepos „Sodra“ pensijos sulaukusiems gyventojams, kurie dalyvavo II pakopos pensijų kaupimo sistemoje, mokės ne tik pensijas, bet ir pensijų anuitetus. Kas yra pensijų anuitetas? Kokia iš to nauda? Ir kodėl neverta visų sukauptų lėšų atsiimti iš karto?


Saulius JARMALIS


„Tik pradėję teikti šią paslaugą iškart sulaukėme daugiau klientų, nei tikėjomės, o jų pensijų fonduose sukauptos sumos tikrai reikšmingai padidins nuolatines pajamas senatvėje. Vadinasi, II pakopos pensijų kaupimo sistema yra patraukli, o žmonės pasitiki „Sodra“, mokėsiančia pensijų anuitetus“, – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.


Garantuoja valstybė


Pensijų anuitetas – tai periodinė išmoka, mokama visą gyvenimą II pakopos pensijų kaupimo sistemos dalyviui už jo sukauptą sumą, kai žmogus sulaukia pensinio amžiaus.


Iki šiol gyventojai, kurie dalyvavo kaupimo sistemoje, pensijų anuitetus galėjo įsigyti iš gyvybės draudimo bendrovių. Tokių bendrovių, teikiančių šią paslaugą, buvo kelios. Tad asmeniui tekdavo į jas kreiptis ir palyginti, kurios siūlomos sąlygos – geriausios.

REKLAMA


Tačiau Lietuva nusprendė pasekti Švedijos ir Danijos pavyzdžiu. Ten tiek socialinio draudimo pensijas, tiek pensijų fonduose (išskyrus profesinių pensijų fondus) sukauptas lėšas išmoka socialinio draudimo išmokų administratorius – „vietinė „Sodra“.


„II pakopos pensijų kaupimas yra neatskiriama pensijų sistemos dalis ir jo tikslas – kad būtent valstybė užtikrintų socialines garantijas senatvėje, t. y. didesnes pajamas, kurias sudaro socialinio draudimo pensija ir pensijų anuitetas“, – aiškina D. Gerulytė.


Tai vienas svarbiausių pensijų anuitetų pranašumų – valstybė garantuoja, jog „Sodra“, kad ir kas nutiktų, laikysis savo įsipareigojimų gyventojui už jo II pakopos pensijų fonde sukauptą sumą mokėti paskirtą, be to, ne mažesnį, pensijų anuitetą visą likusį gyvenimą. Taip pat stabiliai, kaip gauna pensijas, gyventojai gaus ir pensijų anuitetus. Nepaisant to, Pensijų anuitetų fondas turi būti valdomas finansiškai tvariai, kad pasinaudoti valstybės garantija nereikėtų.

REKLAMA


„Sodros“ pensijų anuitetai: kaip 40 eurų šiandien virsta 300 eurų senatvėje


Kokia nauda?


Pensijų fonduose Lietuvoje lėšas kaupia apie milijoną gyventojų. Dirbančiųjų, nedalyvaujančių pensijų kaupimo sistemoje, yra gerokai mažiau nei tų, kurie kaupia senatvei. Ar kaupti apsimoka?


„Sodros“ skaičiavimais, 40 metų gyventojas, kuris pensijų kaupimo sistemoje maksimaliai dalyvauja nuo 2004 metų, šiuo metu gali būti sukaupęs apie 5 000 eurų. Nuo vidutinės 1 300 eurų algos jis kiekvieną mėnesį į pensijų fondą perveda 40 eurų. Jeigu ekonominės sąlygos nesikeis – atlyginimai ir ekonomika augs, – per likusius 25 metus iki pensijos dėl periodinio investavimo ir sudėtinių palūkanų gyventojo pensijų fonde bus sukaupta 70 000 eurų, o tai lems ne mažesnį nei 300 eurų pensijų anuitetą kiekvieną mėnesį.


„Pats pensijų anuitetas nėra stebuklas. Nė vienas iš mūsų nežinome, kiek ilgai gyvensime. Iš kur tada žinoti, kiek pinigų reikės senatvėje? O jeigu sulauksime 90 ar 100 metų? Žmonės iš tiesų labai nuvertina savo tikėtiną gyvenimo trukmę, nors šiandien daug kas iš mūsų stengiamės sveikiau maitintis, daugiau sportuoti, be to, ir medicina žengia į priekį. Mūsų tyrimas rodo, kad daugiau nei pusė gyventojų, dalyvaujančių pensijų kaupimo sistemoje ir išėjusių į pensiją 65 metų, sulauks 85-ojo gimtadienio. Pensijų anuitetas užtikrina, kad senatvei sukaupti pinigai vieną dieną nesibaigs ir, kaip pensija, bus mokami tol, kol žmogus bus gyvas“, – aiškina „Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša.


Nuo ko priklauso dydis?


Šiandien dažnai užduodamas klausimas, kas bus su gyventojo pensijų fonde sukauptais pinigais, kai šis sulauks senatvės. Bus mokamas pensijų anuitetas. Pats pensijų anuiteto dydis tiesiogiai ir labiausiai priklauso nuo paties gyventojo.


Kuo didesnė suma bus sukaupta pensijų fonde, tuo didesnis bus ir pensijų anuitetas. Pavyzdžiui, sukaupęs 10 000 eurų gyventojas, pasirinkęs standartinį pensijų anuitetą, stabiliai ir garantuotai gaus ne mažiau nei 45 eurus kiekvieną mėnesį. Suma gali išaugti, jeigu „Sodra“ investuodama uždirbs didesnę nei į pensijų anuitetą įskaičiuotą grąžą. O štai 50 000 eurų sukaupęs žmogus kas mėnesį gautų po 226 eurus.


Taip pat pensijų anuiteto dydis priklausys nuo žmogaus amžiaus, kai jis ateis įsigyti pensijų anuiteto. Kuo vyresnis bus asmuo, tuo didesnis pensijų anuitetas jam priklausys.



Be to, pensijų anuiteto dydį lems ir tai, ar žmogus norės, kad būtų galimybė dalį sukauptų lėšų paveldėti. Gyventojas gali pasirinkti standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – tuomet, jeigu jis nesulauktų 80 metų, iki to laiko neišmokėta sumos dalis atitektų paveldėtojams. Tačiau mėnesinės išmokos būtų šiek tiek mažesnės nei standartinio anuiteto.


Taip pat galima rinktis atidėtąjį pensijų anuitetą. Tokiu atveju tik dalis sukauptos sumos būtų pervedama „Sodrai“ ir ji mokėtų pensijų anuitetą po to, kai žmogus sulauktų 85 metų. O iki 85 metų lėšas periodinėmis išmokomis mokėtų pensijų kaupimo bendrovė.


Partnerio turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)