V. Tomaševskis: buvo daromas didelis spaudimas, kad bankų aktyvų mokestis nebūtų priimtas

V. Tomaševskis: buvo daromas didelis spaudimas, kad bankų aktyvų mokestis nebūtų priimtas


Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis sako, kad buvo daromas spaudimas, jog bankų aktyvų mokestis nebūtų priimtas.  


Antradienį prokuratūra pranešė apie Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus ir Lietuvos bankų asociacijos vadovo Manto Zalatoriaus sulaikymą, gavus duomenų apie galimai vykdomas neteisėtas veikas: stambaus masto kyšininkavimą, papirkimą, prekybą poveikiu.


Pasak prokuratūros, turimi duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad V. Sutkus, pasinaudodamas savo einamomis pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus. Tarp tokių įstatymų projektų – 2019 metų pabaigoje svarstytas 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketas, įstatymai dėl bankų turto ir pelno mokesčių bei kiti.


„Mes matėme rudenį, kad buvo labai didelis spaudimas daromas, kad šitas įstatymas – bankų aktyvų mokestis – neatsirastų. Europos Sąjungoje toks bankų mokestis egzistuoja 6 valstybėse, o dar 17 turi bankų pasyvų mokestį“, – LRT radijui trečiadienį sakė V. Tomaševskis.

REKLAMA


„Spaudimas buvo nuolatinis. Užsakomųjų straipsnių spaudoje, žiniasklaidoje buvo labai daug. Mes buvome puolami kiekvieną dieną, buvo ieškoma kažkokių skandalų, kad tik būtų paveikta mūsų valia“, – sakė V. Tomaševskis.


Parlamentaras Zbignevas Jedinskis siūlė apmokestinti finansų rinkos dalyvių turtą, jei šio mokesčio mokėtojo turto vertė viršija įstatymo projekte nustatytą dydį (300 milijonų eurų). Šis turtas būtų apmokestinamas 0,03 procento mėnesiniu finansų rinkų dalyvių mokesčio tarifu.


Tačiau Seime buvo apsispręsta padidinti pelno mokesčio tarifą bankams nuo 15 iki 20 proc.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)