V. Šapoka: kainų reguliavimas – tik pačiu blogiausiu atveju

V. Šapoka: kainų reguliavimas – tik pačiu blogiausiu atveju


Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad teise Vyriausybei reguliuoti būtiniausių prekių ir paslaugų kainas galėtų būti pasinaudota tik pačiu blogiausiu atveju.


„Pati diskusija kilo jau anksčiau reaguojant į tai, kad nemažai šalių taip pat yra nusimačiusios tokią teisę. Ja galima pasinaudoti tik pačiu blogiausiu atveju, jeigu būtiniausių prekių kainos pradėtų augti gaivališkai. Tokią teisę Vyriausybė turės, bet tikiuosi, kad ja pasinaudoti nereikės“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė V. Šapoka.


Ministras pigiausių maisto produktų krepšelio brangimą sakė vertinąs kaip trumpalaikį efektą.


„Aš vertinu tai kaip trumpalaikį efektą, kadangi buvo sutrikimų tiekimo grandinėse. Manau, kad tikrai situacija stabilizuosis, ir Vyriausybei neprireiks reguliuoti kainų“, – sakė V. Šapoka.


Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė teisei, esant būtinybei, reguliuoti būtinųjų prekių kainas.


Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau sakė, kad kainų reguliavimas nėra tinkamas būdas užtikrinti, jog prekės nebrangtų.

REKLAMA


„Jeigu imamės įšaldyti kainas arba jas reguliuoti, lauk, kad šitie produktai, kurių kainos reguliuojamos, dings iš lentynų“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.


V. Šapoka: su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis Lietuva jau yra sutarusi dėl milijardinių sumų


Su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis Lietuva jau turi sutarimų dėl milijardinių sumų skolinimuisi, sako finansų ministras Vilius Šapoka. Pasak ministro, tikimasi, kad didžiąsias sumas pavyks pasiskolinti už protingą kainą.


„Turime labai aiškų planą ir aiškią taktiką – sekasi tikrai sėkmingai skolintis. Su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis jau turime sutarimų dėl milijardinių sumų“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė ministras.


Jo teigimu, dideles sumas tikimasi pasiskolinti už protingą kainą.


„Tikimės, kad didžiąsias sumas pasiskolinsime už protingą kainą. Lietuvos finansinė reputacija šiuo metu yra pati aukščiausia per visą Lietuvos istoriją, tikrai atsakingas finansų valdymas pasiteisino ir dabar Lietuvos naudai pasiskolinsime už protingą kainą“, – teigė V. Šapoka.

REKLAMA


„Tikrąją kainą sužinosime, kai Lietuva išeis į rinkas“, – pridūrė jis.


Vyriausybė yra pritarusi Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.


Vyriausybei taip pat suteikta teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)