Prezidentūra: Lietuva yra pasiruošusi ekonomikos sunkmečio amortizacijai, bet sveikatos sistema – neefektyvi

Prezidentūra: Lietuva yra pasiruošusi ekonomikos sunkmečio amortizacijai, bet sveikatos sistema – neefektyvi


Prezidento patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sako, kad Lietuva yra pasirengusi atremti iššūkius, kuriuos šalies ekonomikai sukels koronaviruso protrūkio grėsmė.


„Ekonominio nuosmukio prasme Lietuva turi patirties, čia mes esame kitoje situacijoje. Pamokos išmoktos. Per pastaruosius metus buvo kaupiami finansiniai rezervai, biudžetas buvo perteklinis, ir tai leido pateikti tokį planą, kuris buvo vakar patvirtintas Vyriausybėje, kuris yra pakankamai didelės apimties – 2,5 mlrd. eurų“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė S. Krėpšta.


„Tai apie 5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP). Jei šalies ekonomika susitrauktų 5 proc., planas galėtų šį susitraukimą šiais metais neutralizuoti“, – sakė prezidento patarėjas.


Pasak jo, svarbu, kad Vyriausybės parengtas ekonominio skatinimo planas būtų sklandžiai įgyvendinamas ir pirmoji pagalba darbuotojus ir įmones pasiektų jau šią savaitę.


„Esminis dalykas, kad Lietuva yra pasiruošusi ekonomikos sunkmečio amortizacijai, pasiruošusi vykdyti anticiklinę, skatinančią fiskalinę politiką. Tokios galimybės 2008 metais neturėjome“, – sakė S. Krėpšta.

REKLAMA


Vyriausybė pirmadienį po pasitarimo pritarė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.


Vyriausybė pagal planą iki trijų mėnesių mokėtų savarankiškai dirbantiems, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas, fiksuotą 250 eurų išmoką per mėnesį, kai dėl nustatyto infekcijų plitimą ribojančio režimo negali vykdyti savo veiklos.


Pagal planą, valstybės lėšomis iki trijų mėnesių turi būti prisidedama prie darbdavių pastangų išsaugoti darbo vietas, padengiant dalinės prastovos ar prastovos išmokos dalį darbuotojams. Darbuotojui turi būti užtikrinta išmoka, ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga.


Efektyviai sveikatos priežiūros ir visuomenės apsaugos sistemų veiklai būtų skirta 500 mln. eurų.


Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.


Prezidentūra: sveikatos sistema Lietuvoje nėra efektyvi


Atliekamų tyrimų apimtys turi būti plečiamos, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta. Jo teigimu, šiuo ekstremaliu laikotarpiu ryškėja šalies sveikatos sistemos neefektyvumas.

REKLAMA


„Tyrimų apimtis reikia plėsti. Mes matome, kad tose šalyse, kur jie buvo išplėsti, pavyzdžiui, Pietų Korėja, jie pasiteisino, buvo identifikuojama daug sergančiųjų, paskui padėtis susikontroliavo, jie izoliavosi namuose ir tai sumažino tos epidemijos mastus. Čia turbūt nėra klausimo – tuos atvejus reikia tirti. Mes girdėjome ir ministro patikinimus, kad tos apimtys bus išplečiamos jau šią savaitę, bet, be abejo, tai yra sudėtingas logistinis uždavinys, sudėtingas medicininis uždavinys, tam reikia tinkamai pasiruošti, kad nebūtų tas virusas paskleidžiamas plačiau“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Krėpšta.


Prezidentūros atstovas teigė, kad nėra didelio skirtumo, ar tyrimai atliekami centralizuotai, ar ne, esminis dalykas, pasak jo, kad tyrimų apimtys plėstųsi.


„Turbūt nėra esminis klausimas, ar procesas yra centralizuotas, ar decentralizuotas, ar pasirenkama kita valdymo forma. Esminis dalykas, kad tyrimų apimtys plėstųsi, kad tie tyrimai būtų atliekama saugiai ir kad žmonės greitai sužinotų atsakymus, ir neišplėstų šio viruso paplitimo tarp kitų sveikų žmonių“, – sakė jis.


„Pagrindinis dalykas, kad visas mechanizmas vyktų efektyviai. Labai svarbu, kad nesusidarytų tam tikri kamščiai (...). Viskas turi būti labai apgalvota“, – pridūrė R. Krėpšta.


Taip pat prezidento patarėjas akcentavo, kad šiuo kriziniu laikotarpiu ryškėja sveikatos sistemos neefektyvumas.



„Sveikatos sistema, kaip, pavyzdžiui, ir švietimo sistema nėra reformuota ir ji nėra efektyvi. Būtent tokiomis krizinėmis situacijomis pasimato, kas yra kas (...). Jei būtume įvykdę tam tikras reformas prieš porą metų ir turėtume efektyvias sistemas, gerai finansuotas, tą krizinį laikotarpį vadybine prasme turbūt būtume išgyvenę sklandžiau. Dabar situacija yra tokia, kokia yra“, – laidoje teigė S. Krėpšta.


Lietuvoje šiuo metu patvirtinta 18 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)