R. Pocius: vartotojai turėtų peržiūrėti su elektros tiekėjais sudarytas sutartis

R. Pocius: vartotojai turėtų peržiūrėti su elektros tiekėjais sudarytas sutartis


Sausį nukritus elektros kainoms biržoje, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius siūlo didesnę nei 28 ct/kWh elektros tiekimo kainą užfiksavusiems buitiniams vartotojams peržiūrėti su tiekėjais sudarytas sutartis.


Anot jo, gyventojams vertėtų įsitikinti, ar perėjus pas kitą tiekėją nepavyktų užsifiksuoti mažesnio elektros tarifo, nei 28 centus už kilovatvalandę pirmąjį metų pusmetį siekianti valstybės kompensuojama kainos riba.


„Norime paraginti visus vartotojus perskaityti, peržiūrėti savo sudarytas sutartis su nepriklausomais tiekėjais. Ypatingai tuos vartotojus, kurie turi sutartis sudarę didesne nei 28 ct/kWh kaina (...) ir tokiu būdu įsivertinti, ar esamos sutartys, kurios šiai dienai sudarytos su nepriklausomais tiekėjais, ir sutarčių nutraukimo sąlygos, negeneruotų didesnės naudos pakeičiant tiekėją, nei pasiliekant prie esamų sutarčių“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Pocius.


Jis pabrėžė, kad pasikeitę tiekimo planus į pigesnius, vartotojai galimai taupytų ne tik savo, bet ir kompensacijoms išmokėti numatytas valstybės lėšas.

REKLAMA


„Pakeitus nepriklausomą tiekėją šiandien vartotojai gali sutaupyti finansiškai pinigų ne tik sau, bet ir lygiai taip pat ir valstybės biudžetui. Nes, jei sutartys būtų persirašytos žemesne nei 28 ct/kWh kaina, atitinkamai tokiu atveju nereikėtų papildomo finansavimo iš valstybės biudžeto“, – kalbėjo R. Pocius.


VERT vadovo teigimu 28 ct/kWh už elektrą moka visi buitiniai vartotojai, su tiekėju susitarę dėl 28–56,5 ct/kWh siekiančio tarifo. Be to, užfiksavusiems aukštesnes kainas, skiriama iki 28,5 ct/kWh siekianti valstybės kompensacija.


Vis tik R. Pocius akcentavo, kad tokia kompensacijų tvarka galioja tik iki liepos 1 d., o vėliau gali įsigalioti aukštesni tarifai.


„Tai yra laikinas dydis. (...) Iš tikrųjų, nėra priimta jokių vyriausybės sprendimų nuo metų vidurio, jos (elektros tiekimo kainos) gali tapti realiomis nuo liepos ir vartotojui kaina gali ženkliai padidėti, palyginus su šiandien kompensuojama suma“, – sakė R. Pocius.

REKLAMA


„Riziką galima suvaldyti, jei vartotojai aktyviai galėtų pakeisti nepriklausomą tiekėją ir atitinkamai pasirašyti sutartis, kurios šiai dienai yra siūlomos pakankamai patrauklia kaina, palyginus su tuo, kas buvo siūloma metų pradžioje“, – paaiškino jis.


Šią savaitę, lyginant su ankstesne, nepriklausomi elektros tiekėjai siūlomų fiksuoto tarifo planų kainas sumažino 3–15 proc., trečiadienį skelbė Lietuvos energetikos agentūra (LEA).


Agentūros duomenims, du siūlomi planai jau žemesni nei minimalus vienos kilovatvalandės tarifas, iki kurio taikoma valstybės kompensacija – 28 ct/kWh.


LEA skaičiuoja, kad per savaitę didžiausias nepriklausomas tiekėjas – „Ignitis“ – siūlomas kainas vidutiniškai sumažino 8 proc. (3 ct/kWh), o po maždaug dešimtadalį rinkos užimantys „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – atitinkamai 15 proc. (5 ct/kWh) ir 3 proc. (1 ct/kWh).


Vidutinė planų fiksuotu tarifu kaina (2 ir 3 metams) sudarė 31 ct/kWh.


Lyginant su pernai gruodžiu, „Ignitis“ sausį kainas sumažino 31 proc. (13 ct/kWh), „Elektrum Lietuva“ – 21 proc. (8 ct/kWh), „Enefit“ – 17 proc. (7 ct/kWh).


LEA teigimu, tiekėjai mažina siūlomas kainas, kadangi 2023 m. pradžioje elektra pigo biržoje. Per pirmąsias tris sausio savaites elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje siekė 9,3 ct/kWh, kai pernai gruodį – 26,4 ct/kWh.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)