D. Kreivys: EK turėtų nustatyti tokias dujų kainų lubas, kad nepasikartotų rugpjūčio rekordai

D. Kreivys: EK turėtų nustatyti tokias dujų kainų lubas, kad nepasikartotų rugpjūčio rekordai


Europos Komisijos (EK) pasiūlytas dujų kainų apribojimo modelis Europos Sąjungos (ES) šalių netenkina – dujų lubos turi būti tokios, kad dujų kainos nebepasiektų rugpjūčio mėnesio aukštumų, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.


Kaip po ketvirtadienį vykusio ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdžio kalbėjo Lietuvai jame atstovavęs politikas, Bendrijos narės „labai aiškiai“ pasisakė, kad Komisijos pristatytas lubų mechanizmas nebūtų veiksminga priemonė energijos kainoms Bendrijos šalyse sumažinti.


„Reglamentas dėl dujų lubų netenkina šalių narių“, – po ministrų posėdžio žurnalistams sakė D. Kreivys.


EK antradienį pasiūlė, kad dujų kainos Nyderlandų TTF biržoje, kurioje iš esmės atsispindi, kiek dujos kainuoja visoje ES, turėtų būti apribojamos ties 275 Eur/MWh.


„Dėl lubų labai aiškiai pasisakėme, kad lubų lygis dabar yra per aukštas. Nustačius 275 Eur/MWh lubas, ką siūlo EK, rugpjūčio mėnesio kainos niekada nebūtų „nupjautos“, – teigė D. Kreivys.


„Toks sprendimas netinkamas. Pasisakėme, kad lubos turi būti tokiame lygyje, kad rugpjūčio mėnesio kainos niekada nepasikartotų“, – pridūrė ministras.

REKLAMA


D. Kreivio teigimu, kad Europoje pavyktų išvengti rekordinių vasaros pabaigos kainų, jos turėtų būti apribotos bent iki 200 Eur/MWh, o dalis šalių pasisakė, kad lubos turėtų siekti 150–180 Eur/MWh.


Jis atskleidė, kad gruodžio 13 d. ministrai susirinks į dar vieną neeilinį posėdį, kur turėtų kartu priimti visus tris EK dokumentus, reglamentuojančius energijos kainoms sušvelninti skirtas priemones.


„Manau, kad per tą keletą savaičių EK labiau pasistengs ir priims labiau priimtiną sprendimą“, – pažymėjo D. Kreivys, pridūręs, kad „vien kalbos apie lubas leidžia turėti žemesnes kainas“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)





Daugiau >>