G. Landsbergis apie interpeliacijos klausimus: visais šiais klausimais jau esu kalbėjęs

G. Landsbergis apie interpeliacijos klausimus: visais šiais klausimais jau esu kalbėjęs


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia į opozicijos parengtus interpeliacijos klausimus atsakęs kaip galėjęs geriausiai. Visgi, ministras pabrėžia, kad visus politinių oponentų jam pateiktus klausimus buvo atsakęs ir anksčiau.


„Atsakiau geriausiai kaip galėjau, Seimo nariai turės dar galimybę užduoti klausimus. Aš tik noriu priminti, kad tai nėra teismo procesas. Ir net teismo procese žmogui yra leidžiama atsakyti į klausimus taip, kaip jis gali geriausiai, nekaltinant jo už atsakymus“, – žurnalistams antradienį dar prieš Seimo posėdį sakė G. Landsbergis.


Ministras tikina, kad visada stengėsi atsakyti į visus visuomenei ir politikams kylančius klausimus.


„Aš turiu pabrėžti, kad turbūt kas dvi savaites ateinu į Užsienio reikalų komitetą, ne sykį esu buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete tiek uždaruose, tiek atviruose posėdžiuose. Visais klausimais, kurie yra užduoti, esu kalbėjęs. Neišskiriant turbūt nė vieno“, – sakė ministras.


„Tiesą sakant nesijaučiu, kad slėpiausi nuo visuomenės klausimų. Taip kad tų kaltinimų, kad klausimai nėra tinkamai atsakyti, nenorėčiau priimti“, – pridūrė jis.

REKLAMA


G. Landsbergis akcentuoja jam Seime inicijuojamą interpeliacijos procedūrą vertinantis kaip natūralią parlamentinę kontrolę.


„Aš esu ne sykį minėjęs, kad interpeliaciją aš vertinu kaip parlamentinės kontrolės ar demokratijos instrumentą, kuris yra privalomas demokratinėje valstybėje. Ir kaip nors kitaip įvertinti, tiesą sakant, nėra paranku demokratijai“, – pabrėžė ministras.


Antradienį Seimo plenarinių posėdžių salėje prasidėjo užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio interpeliacija. Stodamas prie tribūnos Lietuvos diplomatijos vadovas pateiks atsakymus į 45 parlamento opozicijos raštu jam užduotus klausimus. Parlamento mažuma parašus po interpeliacijos tekstu surinko dar lapkričio pradžioje.


Interpeliacija G. Landsbergiui nėra pirmoji šiai Vyriausybei. Parlamento mažuma jau inicijavo tris interpeliacijas – energetikos ministrui Dainiui Kreiviui, sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui ir žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Visi šie procesai baigėsi valdančiųjų naudai – atsakymams į klausimus buvo pritarta ir ministrai tęsia darbą postuose iki šiol.

REKLAMA


Visgi, Seimo opozicija neatmeta, kad netrukus interpeliacija gali būti inicijuojama ir kitiems ministrams, o parlamento pasitikėjimą įsivertinti bus raginama visa Vyriausybė.


Socialdemokratai: G. Landsbergio atsakymai į interpeliacijos klausimus neįtikino


Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsakymai raštu į interpeliacijos klausimus „yra migloti, daug išsisukinėjimų“, pranešime žiniasklaidai teigia opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai.


Pasak partijos lyderės Vilijos Blinkevičiūtės, ministras neišsklaidė abejonių dėl chaotiško Užsienio reikalų ministerijos (URM) veikimo sprendžiant Lietuvos nacionaliniams interesams svarbius klausimus:


„Baltarusiškos trąšos, Taivano atstovybė, galiausiai Kaliningrado tranzito klausimas – manome, kad šių situacijų metu URM nesugebėjo tinkamai įvertinti situacijos. Buvo veikiama nesikonsultuojant ir sprendimų nederinant su mūsų strateginiais partneriais.“


LSDP frakcijos seniūnė Orinta Leiputė pranešime teigia, kad įspūdis skaitant užsienio reikalų ministro atsakymus opozicijai – slogus:


„Atsakant į daugelį klausimų, pateiktas biurokratinių frazių rinkinys, ieškoma pasiteisinimų, išvedžiojama. Atrodo, kad G. Landsbergis iš buvusių krizių išvadų taip ir nepadarė. Maža to, ir toliau permetinėja atsakomybę kitiems.“


O. Leiputė pabrėžia, kad iš užsienio reikalų ministro atsakymų apie tai, kaip buvo reaguojama, pavyzdžiui, dėl Kaliningrado tranzito, galima spręsti, kad nebūta aiškaus pasiskirstymo tarp viceministrų, o politinės komandos veiksmai taip pat nebuvo derinti.


„Kai kurie paskyrimai į ambasadorių postus kelia abejonių, nors G. Landsbergis garsiai kalba apie diplomatinės tarnybos depolitizaciją. Visa tai diskredituoja diplomatinės tarnybos prestižą“, – pranešime priduria parlamentarė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)