Prezidentūra: kompensacijas už elektrą būtų galima didinti 1,5–2 kartus

Prezidentūra: kompensacijas už elektrą būtų galima didinti 1,5–2 kartus


Prezidentūrai kiek anksčiau pasiūlius nuo kitų metų toliau mokėti kompensacijas už elektrą gyventojams, šalies vadovo patarėjas Tomas Lukoševičius sako, kad jas reikėtų didinti ženkliai – apie pusantro ar du kartus.


Pasak jo, didesnis kompensuojamas tarifas būtų galimas pritaikius kitą Prezidentūros siūlymą, t. y., taikyti maksimalią kompensaciją suvartojantiems iki 150 kWh elektros kas mėnesį.


„Reikia skaičiuoti, bet jei visiems buitiniams vartotojams už visą suvartojamą elektrą yra kompensuojami 9 ct už kilovatvalandę, sumažinus ribą iki 150 kWh, automatiškai didesnį kiekį 1 kWh kompensuoti. Reikia gauti tikslius paskaičiavimus, bet tai galėtų būti 1,5-2 kartus didesnė ar panašiai. Bet čia tik toks spėjimas“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės patarėjas.


T. Lukoševičius kartu paminėjo, kad kompensavimo priemonės reikalingos ir verslui, ypač smulkiajam ir vidutiniam. Jomis, anot patarėjo, taip pat turėtų būti skatinamas energijos taupymas.

REKLAMA


„Turint galvoje įtampas biudžete, ta parama galėtų būti orientuota į tą patį energijos taupymą“, – teigė Gitano Nausėdos patarėjas.


„Taupymo kelias turbūt yra vienas geriausių. Energetikoje turime tokią tezę, kad pigiausia energija yra ta, kuri nesuvartota. Taupymas yra vienas lengviausiai pasiekiamų vaisių, bandant susimažinti energijos sąskaitas“, – aiškino jis.


Be to, T. Lukoševičiaus teigimu, panašiai kaip numatyta kompensuoti kaštus už šildymą pažeidžiamiems Lietuvos gyventojams, būtų galima padengti ir dar nepriklausomo tiekėjo II elektros rinkos liberalizavimo etape nepasirinkusių vartotojų išlaidas už 25 proc. brangesnį garantinį tiekimą.


„Garantinis tiekimas iš tikro tampa labai brangiu ir galbūt geriau galvoti apie kompensavimo mechanizmo tobulinimą – elektros kainą įtraukti į energijos krepšelį, šalia šilumos ir karšto vandens, kuris kompensuojamas tam tikrai daliai vartotojų, kurių pajamos yra mažos“, – svarstė G. Nausėdos patarėjas.

REKLAMA


Elektros kainoms toliau augant, o vienam didžiųjų nepriklausomų elektros tiekėjų „Perlas Energija“ ketinant nutraukti veiklą dėl negebėjimo teikti klientams elektros fiksuota kaina, Prezidentūra siūlė šiuo metu galiojančią 9 ct/kWh kompensaciją taikyti ir nuo kitų metų ir ją didinti. G. Nausėdos komanda taip pat siūlo skatinti gyventojus taupyti, numatant mėnesinę 150 kWh elektros suvartojimo ribą, iki kurios kompensacija būtų maksimali.


Reaguojant į susidariusią situaciją šalies energetikos sektoriuje, Energetikos ministerija jau pranešė ketinanti atidėti ir trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)