Prezidentūra: sutarčių su tiekėju nepasirašiusių žmonių nereikėtų versti tai padaryti aukščiausiomis istorijoje elektros kainomis

Prezidentūra: sutarčių su tiekėju nepasirašiusių žmonių nereikėtų versti tai padaryti aukščiausiomis istorijoje elektros kainomis


Po susitikimo su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atstovais, prezidento vyriausiasis patarėjas Jeroslavas Neverovičius sako iš reguliuotojo išgirdęs pritarimą, kad sutarčių su elektros tiekėjais dar nepasirašę vartotojai neturėtų būti spaudžiami tai padaryti iki numatyto termino.


„Prieita vieningos išvados, kad liberalizavimo procesą reikia koreguoti. Visų pirma, neverčiant žmonių, kurie vis dar nepasirašė sutarčių, pasirašyti jų aukščiausiomis istorijoje kainomis. Palikti vartotojams patiems sprendimą padaryti dabar, ar galbūt leisti jį padaryti vėliau“, – sako J. Neverovičius.


Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas patikslino, kad kalbama ne tik apie trečiajame liberalizavimo etape tiekėją turinčius pasirinkti vartotojus, bet apie visus sutarčių dar neturinčius gyventojus, kurių šiuo metu dar yra apie 400 tūkst.


„Gruodžio 18 d., kuri dabar yra įstatyme, kaip privaloma pasirinkti nepriklausomą tiekėją, to reikalavimo turėtų nebelikti. Tie, kurie nenorės, negalės pasirinkti tiekėjo, neturėtų to daryti su sankcija, kuri dabar yra numatyta. Tai yra bauda, pridedant prie kainos dar 25 proc.“,- aiškino jis.

REKLAMA


Anot prezidento patarėjo, susitikime taip pat buvo kalbėta apie tai, kad artėjant sausio 1 d., reikėtų apsvarstyti elektros kompensacijų mechanizmo pratęsimą. Vis tik, jis pabrėžė, kad kompensacijų tvarką taip pat reikėtų tobulinti.


„Galbūt nebūtinai taikyti horizontalias priemones, kaip dabar yra taikoma 9 centų priemoka elektros energijai, bet įvesti papildomas lubas, iki kurių būtų kompensuojama maksimaliai. Pavyzdžiui, 150 KWh per mėnesį, kurios būtų kompensuotos“,- tvirtino J. Neverovičius.


Praėjusį penktadienį „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.


Toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą.


Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, jog atitinkami teisės aktų pakeitimai ruošiami, bus pateikti Vyriausybei artimiausiu metu, o rudens sesijos pradžioje – ir parlamentui. Energetikos ministras Dainius Kreivys taip pat neatmetė, kad trečiasis etapas gali būti atidėtas.


Vis tik Lietuvos energetikos agentūra (LEA) ketvirtadienį dar pranešė, kad, naujausiais duomenimis, trečiojo etapo dalyviai tiekėją renkasi aktyviai – jau 50 proc. iš visų 820 tūkst. vartotojų jau yra sudarę sutartį su viena iš šešių elektrą tiekiančių bendrovių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)