Keliauk Lietuvoje – knygos, kurios padės susiplanuoti kelionę po Lietuvą

Keliauk Lietuvoje – knygos, kurios padės susiplanuoti kelionę po Lietuvą


Vasara – pats geriausias metas pažinti savo šalį gražiausiomis jos spalvomis. Kol dar ne visiems drąsu mėgautis kelionėmis po užsienį, šalies gyventojai kviečiami toliau tyrinėti ir susipažinti su dar nematytomis vietovėmis savo gimtajame krašte. Be numylėto pajūrio Lietuvoje yra išties daug nacionalinių parkų, pažintinių takų ar mažesnių neištyrinėtų miestelių, kurie gali nustebinti ne menkiau, nei egzotiniai kraštai.


Štai keletas kelionių pagalbininkų, kurie padės suplanuoti keliones po Lietuvą ir pasiūlys puikių maršrutų, norintiems geriau pažinti savo šalį. Pėsčiomis, automobiliu ar su dviračiu, su šeima, draugais ar individualiai – bent viena knyga iš šio sąrašo gerokai palengvins išvykų planavimo rūpesčius ir pasiūlys idėjų aktyviam ir įdomiam laisvalaikiui.


Ramūnas Šukauskas „Nesėdėk namuose. 100 Lietuvos pažintinių takų“


Populiarus tinklaraštininkas Ramūnas Šukauskas laisvalaikį mėgsta leisti tyrinėdamas pažintinius takus, kuriuos sudėjo į puikų gidą vaikščiotojams: „Nesėdėk namuose. 100 Lietuvos pažintinių takų“. Jau keletą metų rašantis tinklaraštį „Nesėdėk namuose“, R. Šukauskas į pažintinių takų žinyną įtraukė įdomiausius ir gražiausius takus Lietuvoje, kuriuos pats išvaikščiojo ir nusprendė patirtimi pasidalinti su skaitytojais.

REKLAMA


Autoriaus aprašytas 100-ukas – tik dalis įspūdingiausių pažintinių takų, išsibarsčiusių po visą Lietuvą, kuriuos pavyko sutalpinti į knygą. Pasak autoriaus, Lietuvoje tokių takų yra kur kas daugiau. Nuo pasivaikščiojimo per ledynmetį supilstytomis kalvomis Metelių regioniniame parke, išlikusių bunkerių ir Molotovo gynybinių statinių tyrinėjimų Pagramančio regioniniame parke ar žengimo basakojų taku Anykščių šilelyje, kur eiti teks nusispyrus batus – R. Šukauskas kviečia keliautojus susipažinti su savo kraštu pėsčiomis, mėgaujantis grynu oru ir supančia gamta.


Knyga apie Lietuvos pažintinius takus skirta tiems, kurie mėgsta aktyvų laisvalaikį gamtoje. Leidinyje sudėti maršrutai suskirstyti pagal ilgį ir trukmę, tad tinkamų takų pasivaikščiojimui ras tiek ilgesnių žygių mėgėjai, tiek ir keliaujančios šeimos. Šalia maršrutų yra nurodomos tikslios pradžios taško koordinatės, pažymėtas trasos ilgis bei forma. Knygoje rasite aprašytas pažintinių takų atsiradimo istorijas bei įdomių faktų ar svarbių detalių keliautojams, pavyzdžiui, kokia danga teks keliauti – autorius suteikia visą reikiamą informaciją, pasiryžusiems pakilti nuo sofos ir leistis į žygį po Lietuvos pažintinius takus.

REKLAMA


Vytautas Kandrotas „Po Lietuvą su šeima“


Įsimintinai kelionei su šeima reikalingas puikiai paruoštas kelionės maršrutas. Vadovas „Po Lietuvą su šeima“ iki smulkmenų padės suplanuoti smagias atostogas su artimaisiais ir pateiks puikių patarimų įdomiam laisvalaikio praleidimui tiek vyresniems, tiek jaunesniems keliautojams.


Leidinyje rasite specialiai šeimoms parengtus įvairių trukmių maršrutus bei naudingą informaciją ištvermingesniems keliautojams ir besileidžiantiems į kelią su mažais vaikais. Knygos autorius padeda išvengti dažnai kelionėse patiriamų rūpesčių ir nuotaiką gadinančių veiksnių: čia rasite patarimų, kaip pasirengti kelionei, kur papietauti, ką įdomaus apie objektus papasakoti mažiesiems ir netgi kur ir ką galima įsigyti lauktuvių iš įvairių Lietuvos kampelių.


Smagus laikas su šeima, lankant didžiuosius miestus, etnografinius regionus, įdomiausius muziejus, pažintinius takus ar tiesiog trumpam sustojus pajūryje, keliaujant dviračiais, pėsčiomis ar automobiliu. Autorius sudarė 25 maršrutus, kuriuose suderintas poilsinis ir pažintinis turizmas, knygoje aprašyti 250 lankytinų objektų, taip pat pasiūlyta pramogų ir žaidimų, kad išvykos neprailgtų ir visiems šeimos nariams suteiktų daug malonių įspūdžių.


Algimantas Semaška „Nepravažiuok nepamatęs“


Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirta knyga puikiai tiks nuolat skubantiems ir mėgstantiems produktyviai praleisti savo laisvalaikį. Autorius Algimantas Semaška į vieną leidinį sudėjo ryškiausius pažintinius objektus, kuriuos yra verta aplankyti, trumpai svečiuojantis mieste ar rajone. Šioje knygoje rasite sąrašą lankytinų vietų, kurias rekomenduojama aplankyti, leidžiantis į kelionę po Lietuvą, kad paskui netektų ištarti: „Gaila – buvau, bet nepamačiau...“



„Nepravažiuok nepamatęs“ skirta tiems keliautojams, kurie savo kelionės metu yra nusiteikę pamatyti ir patirti maksimaliai, kiek įmanoma daugiau, kad kelionės įspūdžių pakaktų ilgam. Knygą sudaro trumpi pažintiniai tekstai, žemėlapiai bei geros kokybės iliustracijos, o aprašytus objektus atrinko leidyklos ekspertai – paminklotvarkininkai, muziejininkai ir patyrę keliautojai.


Vytautas Kandrotas ir Daiva Dmuchovska „Kulinarinės kelionės“


O kodėl nepakeliavus po gardžiausius Lietuvos maršrutus? Juk net keliaudami svetur visada norime išbandyti vietinius valgius, perkame skanumynus lauktuvėms. Tad ir knygoje „Kulinarinės kelionės“ skaitytojai yra kviečiami į išvyką po įvairias Lietuvos vietoves, kurios išsiskiria savo tradiciniais valgiais. Leidinyje aprašoma, kokius įdomiausius valgius verta paskanauti įvairiuose Lietuvos kampeliuose ir kur galima išmokti pasigaminti tikrų lietuviškų gardumynų.


Vytauto Kandroto ir Daivos Dmuchovskos knygoje taip pat aptiksite žymių Lietuvos asmenybių pasakojimus apie savo gimtąsias vietas bei 100 tradicinių valgių aprašymų ir receptų. Gardus, įdomus ir informatyvus laisvalaikio praleidimo būdas Lietuvoje su šeima ir draugais – garantuotas.


Algimantas Semaška „Dvarai kviečia užsukti“


Norintiems plačiau susipažinti su Lietuvos dvarais – Algimanto Semaškos kelionių vadovas atvers duris į gražiausius ir įdomiausius, istorine dvasia alsuojančius lietuviškus dvarus. Vieni restauruoti ir atgimę iš naujo, tuo tarpu kitų sienos iki šiol atspindi gūdžius istorinius laikus.


Šioje knygoje susipažinsite su reikšmingais mūsų istorijos liudininkais, kurie yra buvę didžiųjų kunigaikščių ir didikų rezidencijomis, saugoję ne tik turtingas bibliotekas, meno dirbinių ir paveikslų kolekcijas, bet ir didikų ir bajorų šeimų slapčiausias istorijas.

REKLAMA


Pažintinio bei praktinio pobūdžio knygoje leidžiamasi į kelionę po 66 Lietuvos dvarus, jų praeitį bei šių dienų likimą. Skaitytojams taip pat suteikiama aktuali informacija apie dvarų darbo laiką, kur pavalgyti, apsistoti, žemėlapyje nurodytos tikslios dvarų vietos. Knyga „Dvarai kviečia užsukti“ patiks visiems, norintiems praleisti keliones po Lietuvą įdomiai ir produktyviai, susipažįstant su gimtojo krašto kultūriniu paveldu.


Indrė Večerskienė „101 mistinė Lietuvos vieta“


Kitoks kelionių vadovas tiems, kuriuos traukia paslaptingos ir mistika apsuptos vietovės. Pasirodo, kad tokių vietų ne ką mažiau yra ir Lietuvoje! Paslapčių persmelkti gamtos objektai, sunkiai paaiškinami nutikimai, velnio nešti ir pamesti akmenys, paslaptingi medžiai ir neįprasta energija dvelkiantys dvarai – knygoje aprašomi objektai leis pažvelgti į mūsų gimtąjį kraštą kitu kampu.


Autorė Indrė Večerskienė į šį leidinį sudėjo įdomiausias ir keisčiausias istorijas, mitus ir legendas, kurios suteiks jūsų kelionei po Lietuvą paslapties prieskonių. Knygoje sužinosite, apie kurį akmenį reikėtų šliaužti, kad geriau sektųsi mokslai, kas atsitiko Stelmužės ąžuolo viršūnei, kokio dvaro rūmai yra tinkamiausi filmuoti siaubo filmams bei kokioje pelkėje iki šiol veisiasi didžiuliai gyvatynai. „101 mistinė Lietuvos vieta“ įkvėps keliauti, o įprastomis laikytos Lietuvos vietos praskleis savo paslapties šydą.


Vytautas Kandrotas „Įdomiausios kelionės po Lietuvą“


Nesvarbu, kaip ketinate išmaišyti Lietuvą – pėsčiomis, ar automobiliu – fotografo, keliautojo ir pažintinių knygų apie Lietuvą autoriaus Vytauto Kandroto leidinyje „Įdomiausios kelionės po Lietuvą“, aptiksite dar nelankytų ir neregėtų gimtojo krašto kampelių, su kuriais verta susipažinti atostogų Lietuvoje metu. Knygoje pateikiama 70 įdomiausių maršrutų kelionėms po Lietuvą, aplankant net 1500 kultūrinių ir gamtos paminklų.

REKLAMA


Kandroto kelionių gide aprašyti įdomiausi lankytini objektai Lietuvoje – dvarai, bažnyčios, piliakalniai, muziejai, urbanistikos ir technikos paminklai, o juos iliustruoja kokybiškos nuotraukos, žemėlapiai ir keliautojams praversiančios informacinės lentelės. Autorius skaitytojams atskleidžia, kad Lietuvoje yra dar daugybė neatrastų kraštovaizdžių ir paminklų, kuriuos yra tikrai verta patyrinėti.


Vytautas Kandrotas „Įdomiausios kelionės po Lietuvą. TOP 1000 objektų“


Svajojate pakeliauti po Lietuvą, tačiau sunku išsirinkti, kur geriausia nuvykti? Sutrumpinta V. Kandroto Lietuvos valstybės šimtmečiui skirto kelionių vadovo „Įdomiausios kelionės po Lietuvą“ versija pateikia 1000 vertingiausių turistinių objektų.


Šį kompaktišką kelionių vadovą galėsite ne tik naudoti ruošiantis į keliones po Lietuvą, tačiau ir patogiai nešioti kartu su savimi kuprinėje, kad prireikus, visada turėtumėte šalia.


Ypatinga Lietuva. Keliaukime po Lietuvos saugomas teritorijas


Atrodo, kad visos įdomiausios Lietuvos vietos jau aplankytos? Šioje pažintyje su išskirtinėmis Lietuvos vietomis kažką įdomaus atras kiekvienas. Ne vieno leidimo sulaukusi knyga kupina gerų idėjų kelionėms, į kurias tikrai verta atkreipti dėmesį.


Šis kelionių žinynas kviečia pažinti tai, ką turime vertingiausio: 5 nacionalinius parkus, 30 regioninių parkų, 6 rezervatus. Leidinyje aptiksite trumpus rekomenduojamų aplankyti vietovių aprašymus, sudarytus kelionių maršrutus, žemėlapius bei GPS koordinates. Lengvas ir patogus paruoštukas įdomiam laisvalaikiui, kuris padės atrasti gražiausius Lietuvos gamtos lobynus, galinčius nustebinti net labiau nei egzotinių šalių vaizdai.


Rolandas Gustaitis „Lietuvos miestai ir miesteliai“


Kartais net neįsivaizduojame, kokią istoriją slepia mums, regis, gerai žinomos vietovės. Galite būti tikri, kad susipažinę su knygoje „Lietuvos miestai ir miesteliai“ aprašytomis gyvenvietėmis, ne tik sužinosite šį tą įdomaus apie mylimas ir pažįstamas Lietuvos vietas, bet ir atrasite dar negirdėtų kampelių, kuriuos būtų įdomu aplankyti.


Išsamus istoriko Rolando Gustaičio ir 30 patyrusių autorių komandos parengtas leidinys supažindins su 346 miesto ar miestelio statusą turinčiomis gyvenvietėmis, jų praeitimi ir dabartimi, o beveik 1000 knygoje esančių iliustracijų sužadins norą susipažinti su aprašytomis vietovėmis iš arčiau. Šiame leidinyje autorius dalijasi pasakojimais apie įvairiose mūsų krašto vietovėse gyvenusius žmones, gyvenviečių vizitinėmis kortelėmis tapusias įžymybes ir rekomenduojamas aplankyti vietas.


Pasak knygos sudarytojo, istoriko R. Gustaičio, ši knyga skirta nustebinti skaitytojus, supažindinti su jų kaimynystėje esančiais miestais ir miesteliais ir paskatinti keliauti bei geriau pažinti savo gražų ir širdžiai mielą kraštą.


Eligijus Juvencijus Morkūnas „Įdomiausi Lietuvos technikos paminklai“


Tikras skanėstas technikos mėgėjams. Technikos srities specialistų sudaryta knyga nukels skaitytojus į informacinę kelionę susitikti su iki šių dienų išlikusiomis technikos paveldo vertybėmis.


Knygoje „Įdomiausi Lietuvos technikos paminklai“ sužinosite, kur Lietuvoje nutiesti seniausi geležinkeliai, kur driekėsi senasis pašto kelias, susipažinsite su įspūdingiausiais bokštuose valandas skaičiuojančiais laikrodžiais, Baltijos jūros pakrantes nušviečiančiais švyturiais ir kitais ilgaamžiais technikos paminklais. Į praeitį nukeliančios iliustracijos ir informatyvūs aprašymai pagilins istorines ir kultūrines žinias, o taip pat paskatins susipažinti ir pamatyti aprašytus technikos paminklus gyvai.


Elė Pranaitytė „Vilniaus senamiestis per 3 valandas“


Galbūt šią vasarą ketinate praleisti Lietuvos sostinėje? Dirbantiems, skubantiems, besisvečiuojantiems ir mėgstantiems kuo daugiau suspėti – tinklaraištininkės, gidės ir keliautojos Elės Pranaitytės knyga „Vilniaus senamiestis per 3 valandas“ padės, kaip sufleruoja jos pavadinimas, vos per kelias valandas pamatyti svarbiausius ir įdomiausius Vilniaus taškus.


Unikaliame gido ir romano hibridu vadinamame kūrinyje nugulė šmaikštūs ir informatyvūs autorės pasakojimai, kurie pravers ir miesto svečiams, norintiems greitai susipažinti su sostine, ir vilniečiams, kurie pavargę nuo kasdienybės, nori pažvelgti į savo miestą kitomis akimis.


Pasak E. Pranaitytės, ši knyga yra simbolinis raktas į mūsų gražiojo Vilniaus papuošalų dėžutę. Čia gyveno, kūrė ir mylėjo daugybė įžymybių, menininkų ir skandalistų, tad autorė kviečia kartu leistis į pažintį su šiuo įstabiu Lietuvos juvelyrikos šedevru.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)