3 knygų pasiūlymai įdomiam laisvalaikiui

3 knygų pasiūlymai įdomiam laisvalaikiui


Savaitė.lt skaitytojams – 3 knygų, kurios padės turiningai praleisti laisvalaikį, pasiūlymai.


Steve Sem-Sandberg „V.“


Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla


Romanas pasakoja apie karų plėšomą Europą – žemynas trupa, nors jo gyventojai svajoja apie naują požiūrį į individą kaip į socialinę būtybę. Tai negailestinga pažeidžiamos žmogaus prigimties studija ir žvilgsnis į bedugnę, prarają, kuri pasak G. Büchnerio, glūdi kiekviename iš mūsų. Pats pasakojimas, nors ir lėtas, labai žodingas ir įtraukiantis, kupinas V. gyvenimo atradimų, įžvalgų, sapnų.


Pagrindinis romano veikėjas lenkų kilmės vokietis V. (Voicechas) suimamas už buvusios meilužės nužudymą ir tardomas kalėjime. Jis nesigina ir kaltės neneigia, o apklausų metu jį tiriančiam psichologui papasakoja apie savo praeitį. Gimęs neturtingoje šeimoje, anksti netekęs tėvų, jis išleidžiamas mokytis perukų amato ir dirba pameistriu. Jis patiria daug skriaudų, tačiau jos neakcentuojamos – V. veikiau kaip lapas, nešamas vėjo tai vienur, tai kitur, o skriaudos susijusios su pažeminimu ir gėda dėl nederamos aistros ir nelaimingos meilės.

REKLAMA


Iš švedų kalbos vertė Eglė Raudonikienė.


Kazys Boruta „Baltaragio malūnas“


„Alma littera“


Vienišas senstelėjęs malūnininkas Baltaragis pasirašo sutartį su Pinčiuku – tai jam padės vesti mylimąją, o už tai turės atiduoti, ko neturi dabar, bet turės, kai ves. Tikrąją pažado kainą Baltaragis suvokia per vėlai. Nelabajam jis pažadėjo savo gyvenimo džiaugsmą – dukterį Jurgą. Sumanus malūnininkas pergudrauja velnią ir šis net septynerius metus jam tarnauja malūne. Tačiau klastai išaiškėjus, Pinčiukas ima keršyti, ir prasideda neregėti negirdėti dalykai.


„Baltaragio malūnas“ – žymiausias rašytojo Kazio Borutos (1905–1965) kūrinys ir vienas įdomiausių, reikšmingiausių XX a. lietuvių literatūros kūrinių. Knyga buvo išleista iškart po Antrojo pasaulinio karo, bet tuojau pat nugulė į sovietinei valdžiai ideologiškai neparankių kūrinių spec. fondus. 1962 m. Boruta perrašė savo knygą ir tik 2005 m. buvo išleistas šis pirminis, tikrasis tekstas.

REKLAMA


Selemonas Paltanavičius „Šuniuko metai kaime“


„Alma littera“


Rudžiukas kviečia apsilankyti sodyboje ir sužinoti, kas čia vyksta skirtingais metų laikais: kada sėjamos ir sodinamos daržovės, kaip išsirita viščiukai, kam reikalingi tie didžiuliai šieno ritiniai ir kokių gėrybių dovanoja ruduo? Ar įdomu kaime žiemą, kai viską užsninga?
Šuniuką lydi ir stebi smalsioji kaimynė varna.


Knyga skirta 4–8 metų vaikams.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)