Idėjos knygai: ką verta perskaityti?

Idėjos knygai: ką verta perskaityti?


Savaitė.lt skaitytojams – 2 knygų, kurios padės turiningai praleisti laisvalaikį, pasiūlymai.


Gasparas Aleksa „Baik cirkus, Cvirka!“


Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla


Biografinis romanas apie talentingą rašytoją ir politinį veikėją Petrą Cvirką (1909–1947). Nors P. Cvirka sulaukia kontroversiškų vertinimų ir šiomis dienomis, knygos autorius rašytoją vaizduoja kaip sudėtingo likimo žmogų, atskleisdamas įvairias jo gyvenimo detales ir įvykių aplinkybes. Romanas prasideda paskutinėmis P. Cvirkos gyvenimo dienomis, kuomet rašytojo neapleidžia mintys apie vietos realijas, graužte graužia abejonių kirminas ir ramybės neduoda žinia, jog tėvynėje jau siautėja stribai. Pasak Gasparo Aleksos, paaiškinti kūrinio sumanymo istoriją – sunkiau, nei parašyti patį romaną. Šio kūrinio idėja, kaip įvairiausių nuojautų sankaupa, kilo po ilgų apmąstymų ir svarstymų. Knygos autorius šnekino ir disidentus, ir sovietų simpatikus. Jis prisipažįsta, kad nelengva buvo išvengti dabarties konjuktūros pinklių ir vidinės bei išorinės cenzūros.

REKLAMA


„Neturėjau tikslo parašyti biografinį romaną. Norėjau parodyti žmogų. Klystantį žmogų, kuris nespėjo ir neturėjo galimybių paaiškinti savo paklydimų priežasčių“, – sako knygos autorius.


Fredrik Backman „Mes prieš jus“


„Alma littera“


Fredriko Backmano (g. 1981 m.) debiutinis romanas „Gyveno kartą Uvė" tapo tikra sensacija ne tik gimtojoje Švedijoje, bet ir daugybėje šalių. Dabar rašytojo bibliografijoje – jau devyni romanai.
Miškų apsuptas Lokių miestas, Bjornstadas, tapęs namais nedidelei, sunkiai dirbti įpratusių žmonių bendruomenei, kuri nesitiki, kad gyvenimas turi būti paprastas ar teisingas. Tačiau miestelis visuomet didžiavosi savo ledo ritulio komanda. Tad jos išnykimo grėsmė vietiniams – smūgis žemiau juostos. Druska ant žaizdos tampa geriausių komandos žaidėjų persikėlimas į kaimyninio miesto Hedo ledo ritulio komandą. Tai vėl įvaro pleištą Lokių mieste: tarp bendraklasių, tarp kolegų, tarp draugų ir kaimynų. Atsiradęs gelbėtojas, perkantis Bjornstado fabriką ir parėmęs klubą, atgaivina viltį. Komandą lipdant iš naujo teks priimti iššūkių: trenerę moterį ir už smurtą kalėjusį vartininką. Naujame romane, kuris gali būti skaitomas ir kaip „Lokių miesto“ tęsinys, ir kaip atskira knyga, F. Backmanas kaip visuomet meistriškai narsto žmogiškųjų santykių subtilybes, išaukština tiek kasdienes, tiek ypatingas istorijas, ugdančias bet kokios bendruomenės dvasią.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)