Kaip atitraukti vaiką nuo kompiuterio?

Kaip atitraukti vaiką nuo kompiuterio?

Kai kuriems tėvams atrodo savaime suprantama, kad jau 3–4 metų vaikas moka naudotis kompiuteriu, susirasti kompiuterinių žaidimų ar naršyti „YouTube".


Neretai jauni tėveliai nė nesusimąstydami vos ūgtelėjusį mažylį skuba supažindinti su neatsiejama šiuolaikinio pasaulio dalimi – kompiuteriu. Ir nė nepajunta, kaip ilgainiui kompiuteris tampa ne tik geriausiu vaiko draugu, bet ir įdomiausiu jo gyvenimo užsiėmimu, praryjančiu didžiąją dalį laisvalaikio.


Dalia VALENTIENĖ


Naujieji vaikai, kuriuos nuo ankstyvos vaikystės lydi virtualus pasaulis, o kompiuteris yra pagrindinis „žaislas“, jau atėjo, tvirtina specialistai. Tyrimų duomenimis, internetu naudojasi 73 proc. apklaustų Lietuvos vaikų. Kitose šalyse atlikti tyrimai rodo, kad beveik pusė visų interneto vartotojų yra vaikai nuo 8 iki 14 metų. Mažamečiai vaikai iki 5 metų sudaro net 25 proc. visų interneto vartotojų.


„Kai kuriems tėvams atrodo savaime suprantama, kad jau 3–4 metų vaikas moka naudotis kompiuteriu, susirasti kompiuterinių žaidimų ar naršyti „YouTube“. Iš pradžių tai gali atrodyti gana patraukliai. Tėveliai džiaugiasi, kad jų atžalos įsitraukė ir susidomėjo kompiuterio siūlomomis galimybėmis, nes lieka laisva minutė sau. Nestebina ir tai, kad pradinukai jau turi savo feisbuko profilius. „Microsft“ užsakyta studija atskleidė, jog 36 proc. tėvų žinojo, kad jų vaikai susikūrė savo feisbuko profilius iki 13 metų ir didžioji dalis tėvų net padėjo jiems tai padaryti. Pasaulio tyrimai rodo, kad 17,5 mln. feisbuko vartotojų yra vaikai iki 13 metų, o 5 mln. – iki 10 metų. Dauguma jaunųjų vartotojų internetu naudojasi be jokių apribojimų ar kontrolės. Bėgant metams besinaudojančių internetu vaikų skaičius didėja, o jų amžius jaunėja“, – teigia psichologė Inga Šulcienė.

Ką randa vaikas kompiuteryje?

REKLAMA


Mes, suaugusieji, žinome, kad vienu mygtuko paspaudimu galima atsidurti ten, kur realybėje nepavyktų. Tačiau ar tik to ieško vaikai? Vaikus dažnai įtraukia kompiuteriniai žaidimai. Čia galima rasti lobių, statyti ir griauti, patekti į keblią padėtį ir ieškoti būdų, kaip iš jos ištrūkti, pagaliau galima nugalėti ir tapti didvyriais.
Į suaugusiuosius vaikai dažnai žiūri iš apačios į viršų, nes suaugusieji turi valdžią ir laisvę, o jie nuolat barami ir mokomi. Specialistų teigimu, vaikai nori to paties. Todėl jie įsitraukia į virtualų pasaulį, kuriame pasijunta valdovais ir šeimininkais. Žaisdami žaidimus jie „paleidžia“ savo fantaziją ir išmonę, ten atsiskleidžia jų slaptos svajonės ir troškimai, jie tampa didvyriais. Tai normalus noras, ypač berniukams.


Psichologai sako, kad kompiuteris vaikus įtraukia ir todėl, kad jiems svarbu „susilieti“ su bendraamžiais. Jeigu tu žinai tuos žaidimus, esi kokiame nors socialiniame tinkle, vadinasi, priklausai tam tikrai grupei, tu – saviškis. O jeigu tu kažko nežinai, nenaršei po internetinį puslapį, kurį visi išnaršė skersai išilgai, nieko negirdėjai apie populiarų žaidimą, tai – katastrofa, nes atsilikai nuo draugų.

REKLAMA


Realusis pasaulis turi būti svarbesnis už virtualųjį. Vieni tėvai, norėdami vaikus „ištraukti“ iš virtualaus gyvenimo, moralizuoja aiškindami, kad atžala leidžia laiką vėjais, kad sugadins akis, nes kompiuterio spinduliuotė joms kenkia, kad dėl ilgo sėdėjimo prie kompiuterio iškryps stuburas. Tačiau gerai žinome, kad tokie moralai vaikų neveikia. Kiti tėvai imasi griežtesnių priemonių – paslepia laidus, pelę, išjungia ar net atima kompiuterį. Tačiau ir tai dažniausiai nepadeda, nes užtenka tėvams pasinerti į savo darbus ar nebūti namie ir vaikas – jau vėl prie kompiuterio. Jeigu ne prie savo, tai prie kaimyno, kuriam tėvai kompiuteriu naudotis nedraudžia. Specialistai tvirtina, kad bet kokia tiesmuka kova dėl kompiuterio su vaikais yra pasmerkta pralaimėjimui. Tad ką daryti?


Į šį klausimą pabandė atsakyti mama ir dukra Nina ir Zariana Nekrasovos savo knygoje „Kaip atitraukti vaiką nuo kompiuterio ir ką daryti paskui?“ Pasak knygos autorių, tėvams dažniausiai įtaką daro jų praeities reakcijos, koks buvo jų tėvų požiūris į vieną ar kitą dalyką, ką jie draudė, ką leido, o svarbiausia, ar pakako tikro, nuoširdaus bendravimo. Šiandien tėvams tereikia atsakyti į vieną klausimą: ar noriai bendraujate su savo vaikais, ar pakankamai jiems skiriate laiko? Gal būtent kompiuteris vaikams pakeičia gyvą bendravimą? Knygos autorių teigimu, kompiuterio problema sprendžiama paprastai. Tereikia, kad vaikas būtų svarbiau už viską – darbus, kasdienes problemas. „Kūrybiškumo ir meilės mums reikia, kad išspręstume „kompiuterio problemą“, kad padėties šeimininkai būtume mes, o ne naujausios informacijos technologijos.“



Todėl nepraleiskite momento, kai vaikas ieško jūsų draugystės, nevykite jo nuo savęs dėl menkaverčių buities darbų, kalbėkitės, žaiskite, padėkite atsakyti į vaikui rūpimus klausimus, pažinkite pasaulį ir veikite kartu su juo.


Atitraukimo nuo kompiuterio taktika


Vieno recepto „antikompiuterinei“ taktikai nėra ir negali būti. Tėveliai, gerai pažinodami vaiką, turėtų pasitelkti savo išmonę ir kūrybiškumą. Tačiau vertėtų laikytis tam tikrų bendrų taisyklių ir nesitikėti greito rezultato. Ir dar vienas uždavinys – netapti vaiko priešu.


Minėtos knygos autorės pataria pradėti nuo savęs. Jos siūlo pakeisti savo požiūrį į vaiką, kompiuterį ir pasaulį, tada pasikeis ir gebėjimas paveikti vaiką, atitraukiant jį nuo kompiuterio.


Grįžę iš darbo, pradėkite pokalbį su vaiku ne nuo klausimo: „Ar paruošei pamokas?“, o sėskitės vakarieniauti kartu ir kalbėkitės apie viską, kas įdomu, kas įvyko gražaus per dieną. Sugalvokite kokį nors ritualą, pavyzdžiui, eikite kartu pavedžioti šunį ar sužaiskite šachmatų partiją.


Šeima – pagrindinė ir svarbiausia vaiko mokykla. Darykite tai, ką norite, kad darytų jūsų vaikas. Jei norite, kad saugotų akis – darykite akių mankštą, norite, kad nuo sėdėjimo prie kompiuterio neiškryptų jo stuburas, mankštinkitės patys. Vaikai „nusirašinėja“ tėvų gyvenimą.


Raskite laiko atvirai pabendrauti su vaiku. Pašnekesys nemaloniomis temomis turi būti malonus. Vaikai mėgsta kuo daugiau sužinoti apie save, todėl, pavyzdžiui, juos gali sudominti pokalbis apie žmogaus organizmą. Papasakokite, kaip sudarytos žmogaus smegenys, kam jos skirtos, kaip dirba ir kada bei nuo ko pavargsta. Nebijokite pabūti mažesni. Yra temų, kurias vaikai išmano geriau, juk kompiuterio pasaulyje jie dažniausiai nardo lyg žuvys vandenyje, tad vertinkite įgytas žinias ir leiskitės pamokomi.

REKLAMA


Norėdami, kad vaikas prie kompiuterio leistų mažiau laiko, pabandykite jam paaiškinti, kad viskam yra ribos, jog džiaugiatės, kad jis turi pomėgį, bet pasaulyje yra daugybė kitų įdomių dalykų. Priminkite vaikui, kad galutinį sprendimą gali priimti tik jis pats ir jis bus teisingas. Svarbi sąlyga – tėvų pozicijos tvirtumas. Iš anksto nustatykite taisykles, kiek galima žaisti ir kodėl. Laikui pasibaigus, nesileiskite įkalbinėjami. Kartokite, kad jį suprantate, bet laikas baigėsi. Be to, galima įsirašyti specialią programą, kuri baigus vaikui žaisti išjungs komiuterio ekraną.


Galima vaikui akivaizdžiai parodyti, kur dingsta jo laikas. Nina ir Zariana Nekrasovos siūlo paimti didelį popieriaus lapą ir pavadinti jį chronometru. Lapą padalykite į keturias skiltis. Pirmąją skirkite laikui žymėti, antrąją – darbams, kuriuos vaikas atlieka per dieną, trečiąją – kokios veiklos būtų galima atsisakyti, o ketvirtojoje surašykite, ką galite veikti kartu su vaiku.


Norint „ištraukti“ vaiką į realųjį pasaulį svarbiausia rasti alternatyvą. Pabandykite vaikui pasiūlyti kokių nors jo jėgas atitinkančių užduočių, pavyzdžiui, skirkite namų ruošos užduotį, kurią atlikęs jis ramia sąžine galės žaisti kompiuteriu.

Nuo kokio amžiaus vaikui galima leisti naudotis kompiuteriu?


Vargu ar pavyktų šiandien vaikus visiškai apsaugoti nuo kompiuterių ar išmaniųjų telefonų. Kokia specialistų nuomonė dėl vaiko amžiaus. Nuo kada virtualusis pasaulis tampa nepavojingas? Teigiama, kad kompiuteriu vaikas turėtų pradėti naudotis ne anksčiau kaip pradinėse klasėse. Tačiau tikslingai, saikingai ir prižiūrimas suaugusiųjų.


„Iki mokyklos vaiko pagrindinė veikla turėtų būti žaidimai. Nuo mažens žaisdamas vaikas lavina įvairius pojūčius, tyrinėja, kuria, mokosi pritapti, dalytis, išbando įvairius socialinius vaidmenis, ugdo kūrybiškumą, vaizduotę, mokosi kontroliuoti savo impulsus. Žaidimai padeda atrasti pasaulį ir savo vietą jame. Tačiau vaikas, nuo mažens tyrinėjantis ne jį supantį pasaulį, o virtualią erdvę, paprastai vis labiau į ją įsitraukia. Verta sunerimti, jei trejų ar ketverių metų vaikas, be televizoriaus ir kompiuterio, nežino, kuo užsiimti. Tai gali rodyti sutrikusią vaiko emocinę raidą. Tokie vaikai neretai tampa dirglūs, sunkiau susikaupia, jiems gali intensyviau pasireikšti pykčio protrūkiai“, – atkreipia dėmesį psichologė Inga Šulcienė.

Ženklai, rodantys, kad vaikas pavojingai „įstrigo“kompiuteryje

REKLAMA


Mažėja susidomėjimas paprastais vaikiškais žaidimais.
Sunku prikalbinti kur nors važiuoti, eiti į svečius.
Mokyklinio amžiaus vaikams sumažėja mokymosi motyvacija, suprastėja pasiekimų rezultatai.
Realybė ima varginti, o tėvų reikalavimai ar užduotys suvokiami kaip akiplėšiškumas.
Atsiranda stiprus susierzinimas ar net agresija, jei vaikas yra atitraukiamas nuo kompiuterio.
Gali sutrikti dėmesio koncentracija, atsirasti mieguistumas, apetito nebuvimas.
Vaikas nesiveržia į kiemą ir nenori bendrauti su bendraamžiais.


Kiek laiko prie kompiuterio leidžia būti specialistai?


Ikimokyklinio amžiaus vaikams rekomenduojama per dieną prie kompiuterio praleisti ne ilgiau kaip pusvalandį. Kompiuteriniai žaidimai traukia vaikus ryškiais, paslaptingais vaizdais, dinamiškumu, tačiau taip pat stipriai stimuliuoja ir vargina vaikų psichiką.


Vyresniems vaikams įsijausti į filmukus ar žaidimus galima jau iki 45 minučių. Pradinių klasių mokinukui laikas prie kompiuterio ekrano turėtų būti ribojamas iki 1 valandos per dieną, nes svarbiausios akių funkcijos vystosi iki 9 m.


Vyresniems nei 10 metų vaikams prie kompiuterio galima būti apie 2 valandas per dieną, tačiau būtina daryti 15–20 minučių pertraukėles. Tokio amžiaus vaikai jau trokšta laisvės, jos reikėtų suteikti išlaikant kontrolę. Būtinai pasidomėkite žaidimų ir filmų bei internetinių svetainių, kuriose lankosi vaikas, turiniu.


Specialistai įspėja, kad per ilgai sėdint prie kompiuterio, nepaisant režimo bei nesilaikant darbo kompiuteriu taisyklių, vaikui gali pradėti vystytis kompiuterių priklausomybė. Nustatyta, jog vaikai, daug laiko praleidžiantys prie kompiuterio, gali tapti impulsyvūs, hiperaktyvūs, gali atsirasti nuotaikų kaita, riešų sąnarių jautrumas, sprando ir pečių juostos, nugaros, juosmens srities skausmai.
 







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)