Vilniaus Rotušėje iškilmingai įteiktos Šv. Kristoforo statulėlės

Vilniaus Rotušėje iškilmingai įteiktos Šv. Kristoforo statulėlės


Sekmadienio vakarą miesto Rotušėje dešimt praėjusiais metais labiausiai savo darbais pasižymėjusių vilniečių sulaukė garbingo apdovanojimo. Jiems Vilniaus meras Remigijus Šimašius įteikė Šv. Kristoforo statulėles. Kandidatūras gauti šį apdovanojimą teikė vilniečiai, įmonės, bendruomenės, mokslo ir meno pasaulio atstovai.


„Visų vilniečių vardu turiu privilegiją jums padėkoti, nes jūsų darbas, kartais laisvalaikis, gerumas, praturtina Vilnių. Šiandien noriu pakviesti atsigręžti į mūsų globėją šventąjį Kristoforą, kuriam teko patirti daug ir užgulus naštai jis nesiguodė, kokia našta yra sunki, jis tiesiog darė savo darbus. Kviečiu visus mus pasimokyti iš mūsų laureatų, kurie imasi darbo ir jį padaro, linkiu, kad ši padarymo dvasia būtų dar stipresnė“, – į renginio svečius ir laureatus kreipėsi Vilniaus meras R. Šimašius.


Pandemija ne vienam įrodė, kad visą pasaulį tikrai sustabdyti gali tai, kas ne visada matoma ir pro mikroskopą. Šiemet prestižiniu apdovanojimu už nuopelnus mokslui apdovanotas prof. Daumantas Matulis. Mus privertęs sustoti virusas biochemijos, biofizikos ir molekulinės biologijos mokslų daktarą, profesorių D. Matulį kaip tik įtraukė į nesibaigiančių darbų ir atradimų sūkurį. Nors pastaraisiais metais profesoriui dažniausiai teko tyrinėti COVID-19, tačiau tikimės, kad greitu metu mokslininkas galės grįžti prie to, ką darė visą savo profesinį gyvenimą – vaistų nuo onkologinių ligų paieškos.

REKLAMA


Apdovanojimą už socialiai atsakingą verslą šiemet pelnė UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“. Vienas didžiausių privačių mokslinių tyrimų centrų Rytų ir Vidurio Europos regione kuria ir gamina produktus, skirtus gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai. Pernai centras stojo į kovą su pandemija ir pradėjo gaminti reagentus COVID-19 testams, taip pat išplėtė gamybą, kad galėtų juos tiekti kompanijoms, vystančioms mRNR technologija grįstas vakcinas ir terapijos preparatus, tarp jų – ir vakcinas nuo COVID-19.


Garbingiausią Vilniaus miesto apdovanojimą už Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui padovanotą savo meno kolekciją gauna Lietuvos džiazo muzikantas, būgnininkas, perkusininkas, instaliacijų autorius, pasaulinio garso eksperimentininkas Vladimiras Tarasovas. Joje 600 tapybos, grafikos, skulptūros darbų, meninių fotografijų, piešinių, tekstilės darbų, sukurtų daugiau kaip 100 autorių.


„Koks aš mecenatas, aš būgnininkas. Kolekcijas kūriau sau, tačiau jos yra viso Vilniaus, visų jūsų“, – sakė V. Tarasovas.

REKLAMA


Už Vilniaus bažnytinio meno saugojimą ir modernų atvėrimą visuomenei apdovanojimą atsiėmė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Ilgus amžius lankytojams ir restauratoriams buvę užverti Arkikatedros požemiai, po devyniais užraktais laikytas bažnyčios palikimas, Bažnytinio paveldo muziejaus Vilniuje vadovės dėka dabar atveriamas kiekvienam, trokštančiam pažinti praeities vertybes ir tikinčiam ateities didybe.


Marta Finkelštein ir visas ansamblis „Synaesthesis“ statulėlę atsiėmė už Vilniaus vardo garsinimą ir nuopelnus šiuolaikinei muzikai. M. Finkelštein suburta jaunų ir ambicingų muzikantų komanda atskleidžia eksperimentinius Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinius. Jie, trindami ribas tarp žanrų, Vilnių atskleidžia garsu ir taip priverčia viso pasaulio šiuolaikinės muzikos melomanus išgirsti Lietuvos sostinės skambesį, už kurį 2020 m. gautas Ernsto von Siemenso fondo ansamblių prizas – geriausias, kokį tik gali pasiekti ansamblis.


Šv. Kristoforo apdovanojimas buvo suteiktas pandemijos akivaizdoje darbo valandų neskaičiavusiems ir prieš klastingą koronavirusą kovojusiems Vilniaus medikams. 


„Tikrai nebuvo drąsu 2020-ųjų metų kovą-balandį eiti į vėliau pramintą „reaktorių“, kai nežinai, ar tu susirgsi, kas su tavimi bus. Negali tiesiog žiūrėti į kenčiančius žmones, turi imtis priemonių, todėl jaudulys buvo didelis. Dabar aš jau esu rami, kad yra patyrusios komandos, turinčios įdirbį ir manau, kad mes pateisinsime šį apdovanojimą ir ketvirtą bangą tikrai atlaikysim.“, – sakė Vilniaus medikams skirto apdovanojimo atvykusi priimti profesorė Ligita Jančorienė.



Dr. Zitai Žebrauskienei Šv. Kristoforas suteiktas už nuopelnus organizuojant senjorų švietimą. Niekada nebus per vėlu atrasti kažką naujo, pažinti, sužinoti, tobulėti – to įrodymas jau 25 metus veikiantis Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas. Jame nuo pat pradžių dirbanti socialinių mokslų daktarė Z. Žebrauskienė telkia ne tik Vilniaus senjorus, bet ir įkvepia kitų miestų garbingo amžiaus žmones turiningai leisti laisvalaikį, išlikti darbingus ir smalsius visą gyvenimą.


„Pasenti didelio meno nereikia, bet nugalėti senatvę – yra menas. (...) Daug kas sako, kad senjorams jau nieko nebereikia. Visko mums reikia! Ir galimybių paso, ir kavinių, ir teatrų. Pone, mere, kreipkitės į mus, mes dar daug galime padėti Vilniaus miestui.“, – sakė dr. Z. Žebrauskienė.


Už labdaringą veiklą apdovanojimą atsiėmė Renata Marcinkutė-Lesieur. Daugelis vilniečių jau spėjo pamilti vargonininkės bei Religinės muzikos centro vadovės R. Marcinkutės-Lesieur organizuojamus labdaringus koncertus. Pandemijai pradedant trauktis miestiečiai ir vėl laukiami nemokamuose koncertuose Šv. Kazimiero bažnyčioje, kur kiekvienam atėjusiam suteikiama galimybė ne tik iš naujo atrasti sakralinės muzikos grožį, bet ir stiprinti bendruomeniškumą.


Jauniems architektams Onai Lozuraitytei ir Petrui Išorai statulėlė įteikta už meno ir architektūros sintezę. Architektūra mene, o gal menas architektūroje – tai jaunųjų kūrėjų paieškų labirintas. Labirintas, kuriame šie du kūrėjai tikrai nepasiklydo, o į dienos šviesą išnešė naują požiūrį į parodų erdves, meno instaliacijas, pastatus, interjerus, landšaftą. Šie Šv. Kristoforo laureatai po kelerių metų galės pakviesti vilniečius pasivaikščioti ir jų su KILD komanda suprojektuotu Užvingio salos tiltu.

REKLAMA


Apdovanojimas už nuopelnus sportui įteiktas Robertui Tvorogal. Lietuvos sportinės gimnastikos lyderiui šių metų olimpinės žaidynės jau antrosios, jis buvo vienas pirmųjų lietuvių, iškovojusių teisę stoti prie starto linijos Tekančios saulės šalyje. O pergalės skonį jis tikrai žino – dar pernai jis tapo pirmuoju šalies gimnastu, tapusiu Europos čempionu.


Šv. Kristoforo apdovanojimai įteikiami jau ketvirtus metus. Garbingiausių Vilniaus apdovanojimų nusipelno tie, kurie savo idėjas, darbus, projektus skiria Vilniui, garsina miesto vardą Lietuvoje ir visame pasaulyje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)