Išskirtinis įvykis - koncertas skirtas maestro Krzysztofui Pendereckiui

Išskirtinis įvykis - koncertas skirtas maestro Krzysztofui Pendereckiui


Liepos 15 d. po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais suskambės vieno žymiausių lenkų kompozitoriaus K. Pendereckio ir šiuolaikinių lenkų kompozitorių kūriniai interpretuojami Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovaujamo dirigento Modesto Barkausko.


Praėjusiais metais netekome vieno įtakingiausių XX–XXI a. menininkų, kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio. Kūrėjas, keitęs muzikos istoriją, savo kūriniuose fiksavęs sudėtingą praėjusio šimtmečio istoriją, buvo ir geras Lietuvos muzikų bičiulis, todėl jo netektis skaudžiai palietė ir mūsų kūrėjų bendruomenę. Liepos 15 d. Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras kviečia prisiminti šį legendinį kūrėją jam dedikuotame koncerte „Krzysztof Penderecki: Europe in Tribute to the Master”.


„Šis koncertas išskirtinis įvykis Vilniaus kultūriniame gyvenime, nes maestro buvo Lietuvos bičiulis, jo kūryba atliekama įvairių Lietuvos kolektyvų, diriguojant pačiam kompozitoriui, skambėjo įvairiose koncertinėse sostinės scenose.

REKLAMA


Koncertą skirtą maestro K. Pendereckiui pavyko suorganizuoti bendradarbiaujant su Lenkijos kultūros ministerija, Lenkijos kompozitorių sąjunga ir Lenkijos muzikos informacijos centru, kuriems dėkojame už pagalbą ir džiaugiamės unikalia proga galėdami pristatyti ryškiausią šių dienų lenkų kompozitorių muziką Vilniaus klausytojui“, - pasakoja orkestro direktorius Nerijus Masevičius.


Šiais metais Europoje turėjo įvykti 4 koncertai skirti K. Pendereckiui, tačiau dėl nepalankių sąlygų vyks tik du. Ir vienas iš jų Vilniuje! Todėl tai tikrai unikali galimybė sostinės klausytojams gyvai išgirsti šiuolaikinių lenkų kompozitorių kūrybą.


„K. Pendereckis ne tik sugalvojo ir atrado novatorišką muzikos rašymo būdą bet ir stipriai praplėtė griežimo styginiais instrumentais galimybes. Griežimas ant atramėlės, tarp atramėlės ir postygio, grojimas ant instrumento korpuso bei daugelį kitų būdų. Panaudojus tokius efektus, kūriniai tampa labai spalvingi ir individualūs. Šv. Kristoforo kamerinis orkestras atlieka daug šiuolaikinės muzikos, tad ši išskirtinė programa ypač įdomi ir vertinga tiek klausytojui, tiek ir pačiam orkestrui. Koncertas svarbus ir tuo, kad galime pristatyti ne tik žymaus maestro kūrybą, bet ir naujus Lenkijos kompozitorius, kurių kompozicijos pelnė prizines vietas K. Pendereckio vardo konkurse. Visos partitūros tikrai labai įdomios ir vertos būti išgirstos Vilniuje”, - koncertą pristato Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas Modestas Barkauskas.

REKLAMA


K. Pendereckis ne kartą lankėsi Lietuvoje, dirigavo savo kūrinius Vilniaus festivalyje, daug gastroliavo su Lietuvos kolektyvais užsienyje. Į savo organizuojamą festivalį nekartą kvietė ir lietuvių kompozitorius - Bronių Kutavičių, Feliksą Bajorą, Osvaldą Balakauską.


Liepos 15 d. koncerto programoje be paties K. Pendereckio Sinfoniettos styginių orkestrui skambės ir Lietuvoje negirdėtų jaunosios kartos lenkų kompozitorių Maciejaus Bałenkowskio, Wojciecho Kostrzewos, Andrzejaus Ojczenaszo kūriniai. Tai – šių dienų Lenkijos kūrėjai, tęsiantys K. Pendereckio kūrybiškumo ir autentiškumo tradicijas. Taip pat programoje išgirsime ir lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „De Profundis“. Koncertas ko-finansuojamas Lenkijos Kultūros, nacionalinio paveldo ir sporto ministro, iš Kultūros paramos fondo lėšų.


Koncertas „Krzysztof Penderecki: Europe in Tribute to the Master” liepos 15 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)