Lietuvos bankas suskaičiavo, kiek 2022 metais galėtų augti minimalus atlyginimas

Lietuvos bankas suskaičiavo, kiek 2022 metais galėtų augti minimalus atlyginimas


Lietuvos banko skaičiavimais, kitąmet minimali mėnesio alga (MMA) galėtų augti 9,6 proc. ir siekti 703 eurus „ant popieriaus.“


Kaip antradienį Trišalės tarybos posėdyje sakė Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus viršininkė Kotryna Tamoševičienė, 2022 metais vidutinis darbo užmokestis (VDU), skaičiuojama, sieks 1462 eurus. Tuo metu ketvirtadalio didžiausią MMA ir VDU santykį 2017–2019 metais turėjusių ES šalių MMA ir VDU santykio vidurkis siekia 48,1 proc.


„Įstačius į formulę, pasinaudojant 48,1 proc. santykiu, gauname 2022 metams 703 eurus MMA. Padidėjimas nuo dabartinio yra 62 eurai, arba 9,6 proc.“, – posėdyje sakė K. Tamoševičienė.


Apžvelgdama 2020 metus, ji sakė, kad iš esmės pandemija nesulėtino atlyginimų augimo ir praėjusiais metais atlyginimai augo daugiau kaip 10 proc.


Dirbančiųjų skaičius, anot jos, šiuo metu yra gerokai atsinaujinęs, nors labiausiai nuo karantino nukentėjęs apgyvendinimo ir maitinimo sektorius pasižymėjo didesniais darbuotojų netekimais, tačiau visose kitose srityse nuosmukis nedidelis.

REKLAMA


Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius sakė, kad į MMA skaičiavimo formulę reikia įtraukti darbo našumo aspektą.


Lietuvos įdarbinimo įmonių asociacijos vadovė, Darbdavių konfederacijos prezidiumo narė Aurelija Maldutytė taip pat akcentavo, kad per pastarąjį dešimtmetį darbo našumas auga ne taip sparčiai kaip atlyginimai.


„Per paskutinius 10 metų VDU, kuriuo mes dažniausiai vadovaujamės keliant MMA, padidėjo 100 proc. Tuo tarpu yra išskaičiuota, kad darbo našumas padidėjo 29 proc. Ką tai padaro – daugiau kaip 70 proc. savikainos pabrangimą per tuos 10 metų, kuriuos verslas, darbdaviai turėtų įsitraukti į savo savikainą“, – sakė A. Maldutytė.


Ji taip pat nurodė, kad, keliant MMA, atlyginimai turės būti didinami ir aukštesnio lygio specialistams.


„Išeina nenutrūkstamas MMA didėjimo procesas, kai našumas taip neauga“, – akcentavo A. Maldutytė.


Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė, kad nuo pandemijos nukentėjęs maitinimo ir viešbučių sektorius šiuo metu galvoja, kaip sugrįžti į rinką. Ji taip pat pritarė, kad MMA kėlimas turėtų būti siejamas su našumu

REKLAMA


Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sakė, kad reikia "nustoti Lietuvą laikyti pigios darbo jėgos šalimi".


„Mes savo darbuotojams nuo bendrojo vidaus produkto augimo mokame žymiai mažesnius atlyginimus nei kitos šalys. Principinis klausimas – nustokime Lietuvą laikyti pigios darbo jėgos šalimi“, – sakė K. Krupavičienė.


Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir didesnė kaip 50 proc. VDU.


Minimali alga Lietuvoje gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.


MMA šiuo metu siekia 642 „ant popieriaus.“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)