Akivaizdžiai pasikeitė ne tik Šalčininkų kultūros centro pastato mikroklimatas, bet ir išlaidos jo šildymui

Akivaizdžiai pasikeitė ne tik Šalčininkų kultūros centro pastato mikroklimatas, bet ir išlaidos jo šildymui


„Kai pamačiau šitą pastatą renovuotą, gražų, šviesų, pamenu kaip šiandien – apėmė toks džiaugsmas, lyg mano namas būtų suremontuotas“, – prisimena Irena Kazlauskienė.


Renovuotas kultūros centro pastatas – gražus iš išorės, šiltas iš vidaus


Šalčininkų centrinėje aikštėje įsikūrusį kultūros centrą, kuriame vyksta įvairūs renginiai miesto gyventojams ir svečiams, pagrįstai galima vadinti miesto širdimi. Tik bėda, kad daug lankytojų sulaukiančiam pastatui trūko jaukumo ir šilumos, mat per beveik 50 metų jis nė sykio nebuvo rimčiau remontuotas. Viskas pasikeitė, kai pastato veidą ir vidų neatpažįstamai pakeitė atlikta rekonstrukcija ir kapitalinis remontas.


Šalčininkietė Irena Kazlauskienė ne tik dažnai praeina pro kultūros centro pastatą, bet ir lankosi jame įsikūrusioje bibliotekoje, ansamblių koncertuose. Jos teigimu, šiandieninis pastatas nuo buvusio iki rekonstrukcijos skiriasi kaip diena nuo nakties.


„Nesvarbu, kad esame nedidelis miestas, tačiau žmonės čia labai mėgsta renginius, juose noriai lankosi, kultūros centro salė būna pilna, kai koks įdomesnis koncertas ar pasirodymas vyksta. O kur daugiau eiti? Kultūros centras mums yra ne tik pastatas, bet ir viso mūsų kultūrinio gyvenimo centras, ašis. Kai pamačiau šitą pastatą renovuotą, gražų, šviesų, pamenu kaip šiandien – apėmė toks džiaugsmas, lyg mano namas būtų suremontuotas“, – prisimena pašnekovė.

REKLAMA


Ji pasakoja prisimenanti jausmą, kaip anksčiau užsukus į pastatą žiemą ar vėlyvesnį rudenį jausdavosi per visur traukiantys skersvėjai.


„Nebūdavo malonu užeiti, o kaip darbuotojai dirbdavo, sunku ir pagalvoti. Šiandien vaizdas visai kitas, pastatas kaip naujas – ir iš išorės gražus, ir viduje šiltas, šviesus, modernus“, – sako moteris.


Išlaidos šildymui sumažėjo akivaizdžiai


Pasak Šalčininkų r. savivaldybės kultūros centro direktorės pavaduotojos Natalijos Bartaševič, nuo pastato statybos pradžios praeito amžiaus septintajame dešimtmetyje beveik nebuvo atnaujinamos jo patalpos, žiūrovų salės įranga.


„Jau prieš daugiau nei 10 metų pradėjome pastebėti, kad pastato langų, lauko durų, išorės sienų, stogo šiluminės savybės ir būklė labai suprastėjusi ir neatitinka galiojančių reikalavimų, keliamų viešosios paskirties pastatams. Visas pastatas buvo nusidėvėjęs, dėl to nukentėdavo ne tik organizuojamų renginių bei darbo kokybė, bet ir lankytojų nuomonė apie patį kultūros centrą.

REKLAMA


Kiekvienais metais pastatui apšildyti sunaudodavome daug energijos, kurios nemaža dalis tiesiog išeidavo į orą per nesandarius senus medinius langus ir stogą. Kartu į orą paleisdavome ir šildymui skirtas lėšas. Be to, patalpose nebuvo užtikrinamos reikiamos darbo ir komforto sąlygos darbuotojams bei lankytojams. Pastato renovacija buvo neišvengiama“, – sako N. Bartaševič.


Šalčininkų kultūros centras buvo įtrauktas į kultūros centrų modernizavimo programą, savivaldybė inicijavo projektą, finansuojamą Europos Sąjungos (ES) fondų, ir prasidėjo pastato rekonstrukcija.


Pirmojo etapo metu buvo pakeisti langai, apšiltintas ir pakeistas stogas, sustiprinti pamatai, sutvarkytas fasadas. Antrajame etape atlikta žiūrovų, parodų ir šokių salių rekonstrukcija, trečiojo etapo metu atliktas administracinių patalpų kapitalinis remontas. 2018 metais kultūros centro rekonstrukcijos ir kapitalinio remonto darbai buvo užbaigti.


„Dabar kultūros centro darbuotojai, svarbiausia, gyventojai, gali lankytis šviesiose, šiltose ir jų poreikiams pritaikytose patalpose. Akivaizdžiai pasikeitė ne tik pastato mikroklimatas, bet ir išlaidos jo šildymui“, – komentuoja N. Bartaševič.


Visiems atviras, visų lankomas


Pasak N. Bartaševič, kadangi darbai vyko ilgai ir buvo vykdomi atskirais etapais, teko apsišarvuoti kantrybe ir susigyventi su laikinais nepatogumais. Tačiau pamačius rezultatą, pradėjus laiką leisti sutvarkytame pastate ir supratus, kad sumažėjo išlaidos, visi sunkumai pasimiršo.



„Pasaulis nestovi vietoje, kiekvienais metais atsiranda naujų galimybių, taip pat keičiasi ir poreikiai, todėl jeigu atsiranda proga atsinaujinti, reikia neabejoti ir ja pasinaudoti, nes kultūrą kuriame mes patys ir tik nuo mūsų priklauso, kaip toliau gyvensime“, – kalba pašnekovė.


N. Bartaševič pasakoja, kad kultūros centras yra atviras visiems miesto gyventojams ir svečiams. Čia nuolat girdisi šurmulys, renginys veja renginį – vyksta ansamblių repeticijos, koncertai, spektakliai, parodos, susitikimai su gyventojais, patalpos nuomojamos įvairių organizacijų seminarams, konferencijoms.


Beveik 2,5 tūkst. kv. metrų ploto trijų aukštų kultūros centro pastate įsikūrusi ir viešoji biblioteka, baltarusių kultūros centras „Ranica“ bei kitos organizacijos.


„ES investicijos mažina sąskaitas“ – Finansų ministerijos inicijuota komunikacijos kampanija, kuria siekiama visuomenei pristatyti sėkmingai įgyvendintus tvarius energetinius ir renovacijos projektus. Žaliasis kursas, nukreiptas ir į tvarios energetikos skatinimą, yra vienas iš Lietuvos prioritetų, o jau 20 metų Lietuvai teikiamos ES investicijos ne tik skatina žalius pokyčius, padeda įdarbinti saulę ir vėją, šildymui naudoti energetiškai efektyvesnius įrenginius, bet ir leidžia džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis.


Akivaizdžiai pasikeitė ne tik Šalčininkų kultūros centro pastato mikroklimatas, bet ir išlaidos jo šildymui







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)