Kelionių aistruolis O.Gasanovas atskleidė, kodėl į užsienį nevyksta be savo vaistinėlės

Facebook nuotr.


Žurnalistas ir keliautojas Orijus Gasanovas išmaišė daugybę pasaulio kraštų nuo Amerikos iki Kenijos, nuo Karibų iki Malaizijos, patyrė kino filmo vertų nuotykių. Tačiau ne visi jų sukelia teigiamus prisiminimus. Žinomas vyras ne kartą įsitikino, kad net nekalta vakarienė svečiame krašte gali baigtis labai liūdnai. Didžiulę laiko dalį ant lagaminų darbinėse kelionėse praleidžiantis Orijus prisipažįsta, kad jam sunegaluoti išvykus yra per didelė prabanga, kurios jis sau negali leisti. Todėl dar prieš vykdamas į bet kurią šalį visada iš anksto apsirūpina vaistinėle, be kurios neįsivaizduoja savo kelionių.


Pataria turėti vandens


„Atostogauti į užsienį iškeliauju daugiausia porą kartų per metus. Visos mano kelionės dažniausiai būna susijusios su darbu. Todėl jei viešint svetur apsinuodiju ar susergu, sugriūva visi darbo planai“, – sako žinomas žurnalistas, per daugybę metų išmokęs svarbiausių keliautojo taisyklių, padedančių išvengti pavojingų negalavimų.

REKLAMA


O.Gasanovas prisipažįsta, kad turistų pavojai gali tykoti net ir ten, kur jų visai nesitiki. Daugelį keliautojų įvairūs sveikatos negalavimai ištinka dėl nešvaraus vandens ar jūrų gėrybių. Todėl viešintiems egzotiškuose kraštuose žinomas keliautojas pataria visur su savimi nešiotis geriamojo vandens buteliuką.


„Vietinio vandens patariama apskritai neimti į burną. Pavyzdžiui, neseniai buvau Kenijoje, kur net dantis valydavau su vandeniu iš buteliuko, – pasakoja žurnalistas. – Užsienyje visada klausau gidų patarimų, ko jie nerekomenduoja ragauti atvykėliams. Kas per jautru mūsų skrandžiams. Kartais viešint užsienyje vis tiek tekdavo ragauti ir labai bjauriai atrodantį patiekalą tiesiog iš mandagumo, nes žmonės ruošdavo jį specialiai mano pasitikimui.“


Renkasi vietinių vietas


Siekdamas apsaugoti savo sveikatą Orijus visada stengiasi rinktis brangesnius viešbučius. Vengia valgyti turistinėse vietose – renkasi net ir nereprezentatyviai atrodančias valgyklas primenančias vietas, kuriose maitinasi vietiniai. O jei dar ten valgo ir besilaukiančios vietinės moterys, gera maisto kokybė garantuota.

REKLAMA


„Dažniausiai visi egzotiškuose kraštuose apsinuodija jūrų gėrybėmis. Tačiau aš esu rimtai sunegalavęs ir savo mėgstamoje Barselonoje, kur vienoje turistinėje kavinėje valgiau ispanišką paelją. Buvo labai bloga, – prisimena jis. – Visose šalyse, net ir Lietuvoje gali ant visokių įstaigų užtaikyti. Svarbu atidžiai rinktis. Žiūrėti, kur valgo vietiniai, ne turistai. Net jeigu ta kavinė primena valgyklą ir atrodo nelabai kaip.“


Vakarienė galėjo baigtis liūdnai


Jau daug metų aktyviai keliaujantis O.Gasanovas yra išragavęs begales skirtingų pasaulio virtuvių ir degustavęs pačių keisčiausių patiekalų. Deja, ne visi jie būna draugiški lietuvio skrandžiui. Žinomam keliautojui neatsargi pažintis su vietine virtuve vos nesibaigė pagal labai liūdną scenarijų. Orijaus patirtis įrodo, kad sunkių negalavimų gali sukelti ne tik egzotiškas patiekalas – žurnalistui sveikata rimtai sušlubavo nuo paprasčiausių pomidorų.


„Kai tik nukeliauju į Egiptą, o tai buvo tris kartus, visada ten apsinuodiju tokiais dalykais, kurie atrodo labai nekaltai. Pavyzdžiui, pirmą kartą labai stipriai apsinuodijau agurkais ir pomidorais, kuriuos plauna su vietiniu vandeniu, – prisimena O.Gasanovas. – Egipte nuo tokio apsinuodijimo padėjo tik vietinis vaistas, kurį išrašyti gali tik gydytojas. Užsienyje gauti receptinių vaistų nėra paprasta. Teko skubios pagalbos ieškoti per pažįstamus.“



Niekur nevyksta be vaistinėlės


Keliautojas atviras – išvykdamas į užsienį jis stengiasi būti pasiruošęs visokiems atvejams. Todėl kelionių neįsivaizduoja be savo vaistinėlės, kurioje turi visko nuo įvairiausių rūšių vaistų iki lašų, purškalų ir gerųjų bifovalio bakterijų, kurios padeda atstatyti žarnyno mikroflorą susirgus įvairiomis virusinėmis ligomis, rotavirusu ar vartojant antibiotikus.


„Gydytojai visada išrašo gerti ne tik vaistų, bet ir probiotikų. Juos visada pradedu vartoti likus savaitei iki skrydžio. Tačiau stengiuosi bifovalius vartoti ir profilaktiškai, kad organizmo mikroflora būtų tvirtesnė. Yra šalių, kur jokia liga neprikibs, jei tavo imunitetas bus stiprus, todėl vykdamas į tas šalis stengiuosi būti gerai pasiruošęs ir pastiprinti imunitetą“, – sako O.Gasanovas.


Išmoko skaudžias pamokas


Kelionių be savo vaistinėlės neįsivaizduojantis Orijus dėl atsargumo iš vietinių neretai sulaukia nuostabos žvilgsnių. Antai visai neseniai Kenijoje lankęsis lietuvis, baimindamasis vabzdžių pernešamų ligų, niekur nesiskyrė su dezinfekcinio skysčio buteliuku. „Prieš lankydamasis Afrikos lūšnyne juo išsipurškiau nuo galvos iki kojų. Kelionėje lydėjęs vairuotojas-apsaugininkas žiūrėjo į mane taip, lyg aš bjaurėčiausi vietiniais. Nors taip tikrai nėra“, – sako iš karčios patirties pasimokęs ir dabar jau visoms galimoms negerovėms visada pasiruošęs žurnalistas. Orijui ne kartą teko įsitikinti, kad medicininės pagalbos turistui gali prireikti net ir pačiame Europos viduryje.


Lankantis Londone Orijų ištiko astmos priepuolis. Tačiau reikalingų vaistų britai be recepto neparduoda, nors Lietuvoje jų tuo metu buvo galima lengvai įsigyti vaistinėse. „Todėl Lietuvoje visada stengiuosi apsirūpinti būtiniausiais medikamentais, kurių kelionėje gali prireikti sunegalavus“, – sako O.Gasanovas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)