„Aplink Europą per 80 dienų“ - Suomijos klajūnai „Samoaja“ koncertuos ir Lietuvoje

„Aplink Europą per 80 dienų“ - Suomijos klajūnai „Samoaja“ koncertuos ir Lietuvoje


„Samoaja“ – alternatyvaus roko bei „indie folk“ stiliais grojanti muzikos grupė iš Suomijos, beveik tris mėnesius po Europą trunkančio turo metu, prodiuserinės kompanijos „Arts Libera International“ kvietimu, aplankys ir Lietuvą.


Mūsų šalyje grupė net dusyk pristatys savo šiaurietiško garso bei užburiančių melodijų kupiną jausmingą muzikinę programą. Gegužės 20 dieną (pirmadienį) dviejų dalių grupės „Samoaja“ koncertas vyks muzikos klube „Tamsta“, o gegužės 21 dieną (antradienį) grupė atidarys Raseiniuose vasarą vyksiantį festivalį „Prabylančios miesto erdvės“.



Grupė „Samoaja“ susibūrė 2014 metais ir nuo to laiko yra išleidusi 2 trumpametražius (EP) bei vieną pilną albumą „Landscapes“. Pirmasis grupės singlas „Rebels From the Womb“ sulaukė sėkmės Suomijos radijo stotyse, o vėliau pasirodęs „Mountain“, internetinėje muzikos klausymosi platformoje „Spotify“ jau sulaukęs per 100 tūkstančių perklausų, pelnė grupei „Samoaja“ pripažinimą ir kitose šalyse – grupė koncertavo Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje, Danijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Čekijoje bei Baltijos šalyse.



Grupė „Samoaja“ prieš metus jau yra koncertavusi Vilniuje, taip pat pristatė savo kūrybą svečiuodamiesi „LRT Opus“ radijo stotyje, kurią žada aplankyti ir šio vizito metu – pristatydami savo naują dainą „Svier“ iš rudenį pasirodysiančio naujojo albumo muzikantai sudalyvaus tiesioginiame „Dienos pulsas su Inga“ laidos eteryje.


Grupėje „Samoaja“ groja keturi muzikantai – Viktori Pesonen (vokalas, gitara), Pentti Salminen (elektrinė gitara), Arttu Mäkinen (būgnai) ir Samppa Niemelä (bosinė gitara), kurie jaukiomis ir melodingomis, daugiausia anglų kalba atliekamomis, savo dainomis stengiasi paliesti klausytojų širdis.


Grupė į Lietuvą atvyksta jau kitą savaitę, o tuo tarpu sutiko atsakyti į keletą klausimų apie savo kūrybą bei šiuo metu vykstantį koncertinį turą. Mintimis dalinasi muzikantas ir dainų kūrėjas Viktori Pesonenas.


- Kokie įspūdžiai iš praeitų metų grupės vizito Vilniuje?


- Pernai pas jus išties gerai praleidome laiką – buvo geras koncertas Vilniuje, sutikome labai draugiškų žmonių. Tąsyk buvome tik dviese, o šįsyk grosime pilna grupėmis sudėtimi. Nekantraujame vėl groti Lietuvos publikai.


- Kviesdami į šiemet vyksiantį koncertą Vilniuje vaizdo įraše keletą frazių ištariate ir lietuviškai. Kaip pavyko ši trumpa pažintis su lietuvių kalba?

REKLAMA


- Trumpai tariant, buvo gerokai sunkiau nei maniau pradžioje. Galiausiai supratau kodėl sakoma, kad ir suomių kalba sunki ir kaip reikėtų jaustis jos mokantis. Bet kokiu atveju mėginti kalbėti lietuviškai man buvo kai kas tikrai naujo.


- Šįsyk jūsų koncertinis turas išties nemažas. Juokais, bet nesumeluodami galime jį pavadinti „Aplink Europą per 80 dienų“. Su kokiais iššūkiais susiduriate tiek daug koncertuodami bei važinėdami tarp skirtingų šalių?


- Buvimas kelyje taip ilgai savaime diktuoja taisykles – turime labai gerai sutarti tarpusavyje, privalome būti sąžiningi ir nuoširdūs vienas su kitu. Norint palaikyti gerą bendravimo atmosferą dažnai tenka priimti ir kompromisus, lanksčiai žvelgti tiek į savo, tiek ir kitų grupės narių nuomones. Šie dalykai labai svarbūs gastroliuojant su grupe – juk matomės praktiškai 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę jau ilgiau nei du mėnesius!

REKLAMA


- Kokias šalis jau aplankėte ir kokios dar liko? Ar turėjote kažkokių ypatingų nuotykių kelionėje?


- Kol kas šio turo metu aplankėme Švediją, Vokietiją, Čekiją, Prancūziją, Ispaniją ir Italiją, o Vengrija, Lenkija, Lietuva ir Latvija vis dar priešaky. Tai tiesiog beprotiškai neįtikėtina! Didžiausias nuotykis turbūt buvo, kai Ispanijoje, Mursijos mieste, mums sugedo automobilis. Buvo savaitgalis, tad nedirbo jokios serviso dirbtuvės. Buvo tikrai nemaloni situacija – nors ir pavyko ją išspręsti, bet deja turėjome atšaukti du pasirodymus ir laukti kol pataisys mūsų mašiną. Kita vertus, laiką leidome pajūrio kurortiniame mieste Torevjechoje, tad kaip ir viso turo metu buvo išties gerų patirčių, gražių vaizdų bei puikių sutiktų žmonių.


- Ką reiškia jūsų grupės pavadinimas ir kokią žinutę skleidžiate savo muzika?


- Samoaja reiškia „klajūnas“ – tokia ir mūsų vidinė būsena. Visi mes kiek neramūs ir pasiklydę gyvenimo tyrlaukiuose. Pagrindinė mūsų skleidžiama žinutė yra apie viltį. Dainų rašymas devyniasdešimt devyniais procentais man yra terapija ir įvairių klausimų sprendimas, ko pasėkoje mūsų dainose iš žmogaus perspektyvos atsispindi ir krikščioniško tikėjimo motyvai. Savo tekstuose aš apdainuoju gyvenimiškus dalykus – pavyzdžiui santykius, iškylančius sunkumus, kasdienes veiklas ar poelgius, blogį ir gėrį apskritai, bet daugiausia turbūt savo paties iššūkius. Stengiuosi išsireikšti kuo nuoširdžiau, nes noriu, kad žmonės mano dainose turėtų su kuo tapatintis. Tikėjimas man ir suteikia vilties bei ramybės, daug apie tai rašau, tačiau ne visada tą išreiškiu tiesiogiai.



- Jūsų naujai išleista daina „Svier“ skamba kiek kitaip nei ankstesnė jūsų kūryba. Apie ką ji? Kokie tolimesni jūsų kūrybos planai?


- Jaučiame, kad nauja mūsų garsų paletė tapo kiek grubesnė ir tamsesnė. Manau tai susiję su mano prieš tai minėtu atvirumu ir nuoširdumu. „Svier“ yra apie pretenzingumą, pasipūtimą ir mano norą nugalėti tokią „nuodingą“ aplinką. Mūsų naujo albumo kūrybinis procesas yra jau praktiškai baigtas. Planuojame vasarą įrašyti dainas studijoje, o rudenį išleisti savo antrąjį albumą.



- Šįsyk Lietuvoje grosite Vilniuje ir Raseiniuose. Ko iš jūsų koncertų turėtų tikėtis klausytojai?


- Mūsų pasirodymuose atmosfera būna šilta ir jauki, tad labai kviečiame ateiti į koncertus, taip pailsint nuo gyvenimiškų reikalų.


Grupės „Samoaja“ koncertai Lietuvoje:


Gegužės 20 d. Vilniuje, klube „Tamsta“. Išankstinius bilietus platina Tiketa.


Gegužės 21 d. Raseinių Švč. Trejybės cerkvėje . Renginys nemokamas.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)