Pasaulio ilgaamžiai: kaip gyventi ilgai?

Pasaulio ilgaamžiai: kaip gyventi ilgai?


Būti sveikam iki gilios senatvės – daugelio svajonė. Pasaulio patirtis siūlo daugybę būdų išlikti sveikesniems.


Dėmesys mitybai


Vieną iš jaunystės ir sveikatos išsaugojimo būdų sugalvojo japonai. Jis vadinamas „hara hachi bu“, o omenyje turimas sąmoningas ir lėtas valgymas. Manoma, kad nustoti valgyti reikia tuomet, kai žmogus yra sotus 80 proc. Remiantis tyrimais, smegenys ne iš karto įvertina sotumą: apie tai pranešti joms reikia 15–20 minučių. Būtent taip žmonės ir persivalgo. Jeigu žmogus sustos tuo momentu, kai manoma, kad skrandis prisipildė 80 proc., tuomet jis nepersivalgys.


Be to, į ilgaamžių japonų (tokių, pagal statistiką, pavyzdžiui, Okinavoje – 68 gyventojai iš 100 tūkst.) mitybos racioną įeina daug daržovių patiekalų. Tokiame maiste gausu vitaminų ir mineralų, padedančių reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir stiprinančių imuninę sistemą. Žinoma, mėsos ir žuvų japonų racione taip pat yra, tačiau jų kiekis – saikingas.

REKLAMA


Reikia rūpintis smegenimis


Daugelis nemano, kad senėjimas prasideda nuo smegenų, nors gydytojai apie tai nuolat kalba. Esminiai senėjimo požymiai, kaip pabrėžia mokslininkai, yra tokie: nervinių ląstelių žūtis ir nervinio audinio pokyčiai.


Pasak Virdžinijos universiteto profesoriaus Timočio Solthauso, remiantis tyrimų duomenimis, smegenų galimybių viršūnė pasiekiama sulaukus 22 metų, o tada prasideda kritimai: vienas įvyksta sulaukus 27 metų, po to atmintis pablogėja nuo 37-erių, dar didesnis pablogėjimas juntamas sulaukus 42 metų.


Nervinės ląstelės žūsta žmogui senstant. Jos netiesiogiai – per „tarpininką“ – maitinamos kapiliarų krauju, ir šis ryšys – labai trapus. Todėl į šį faktorių reikia atkreipti dėmesį ir būtina rūpintis smegenimis, jas maitinti bei gerinti jų veiklą.


Su dviračiu – nuo senatvės


Britų mokslininkai nustatė, kad garbaus amžiaus dviratininkai yra daug stipresni ir turi didesnę raumenų masę, palyginti su kitais tokio amžiaus žmonėmis. Be to, jų cholesterolio kiekis kraujyje nedidėja, o vyrų net išlieka aukštas testosterono lygis. Daugelis vyresnio amžiaus dviratininkų taip pat neturėjo imuniteto problemų.

REKLAMA


Žinoma, skelbiant tyrimo rezultatus patikslinta, kad dviratis čia – ne svarbiausias dalykas. Daug svarbesnis yra bendras žmogaus fizinis aktyvumas. Būtent jis ir padeda išsaugoti sveikatą. Svarbiausia – viską daryti reguliariai, nepersitempiant ir pradėti kuo anksčiau.


Pozityvus mąstymas


Tie patys britų mokslininkai išsiaiškino, kad pozityvus mąstymas taip pat padeda ilgiau išlikti jauniems ir sveikesniems. Pasak jų, į viską optimistiškiau žvelgiantys žmonės jaučiasi jaunesni, egzistuoja mažesnė tikimybė, kad juos ištiks staigi mirtis. Žinoma, niekas neatmeta atsitiktinių veiksnių, tačiau mokslininkai visgi padarė išvadą, kad teigiamas požiūris apsaugo nuo spartaus senėjimo ir priešlaikinės mirties.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)