Teatras iš Jakutijos - „Šiaurės arijų" programa Kaune

Teatras iš Jakutijos - „Šiaurės arijų" programa Kaune


Trečiadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje pasirodymą rengia svečiai iš amžinojo įšalo žemės, įvyks operos solistų, choro ir simfoninio orkestro gala koncertas „Šiaurės arijos".


Į Lietuvą atvykęs Sachos Respublikos Dmitrijaus Sivcevo-Suoruno Omolloono valstybinis operos ir baleto teatras - pirmasis tokio statuso teatras Rusijos Tolimųjų Rytų regione, geografine prasme - pats šiauriausias pasaulyje. Jakutijos operos ir baleto teatras propaguoja klasikinius operos ir baleto meno pavyzdžius bei vaidina svarbų vaidmenį saugodamas ir plėtodamas tautinį identitetą.


Kaune teatro kolektyvas vieši savo 25-mečio jubiliejaus proga.


Jakutijos muzikinio teatro istorija prasidėjo XX amžiaus pirmoje pusėje, kai palaipsniui buvo formuojami baleto, choro, orkestro ir vokalinis kolektyvai. Pirmieji nacionalinės tematikos opera ir baletas buvo parodyti plačiai auditorijai 1947-aisiais. Tai opera-oloncho (nacionalinė herojinė epinė poema) „Niurgun Bootur", pavadinta drąsaus didvyrio vardu, ir baletas pagal liaudies pasaką „Lauko gėlė". Autoriai - pirmasis Jakutijos kompozitorius Markas Žirkovas bei Maskvos kompozitorius Henrikas Letinskis. Libretą sukūrė Jakutijos liaudies rašytojas, dramaturgas, kurio vardu ir pavadintas teatras - Dmitrijus Sivcevas-Suorunas Omolloonas.

REKLAMA


Muzikinio teatro statusą kolektyvas gavo 1971 metais, valstybinio operos ir baleto teatro statusas buvo patvirtintas 1991-aisiais. Teatras įrašytas į įstaigų rejestrą „Nacionalinė respublikos nuosavybė". Teatro repertuare greta tokių pastatymų, kaip „Daina apie Mančary", pirmoji sakralinė opera „Didžiosios dievybės Aar Tojona palaiminimas", „Lopšinė" bei kitų, yra ir pasaulinės klasikos kūrinių. Tai - Dž. Verdžio opera „Aida", A. Borodino „Kunigaikštis Igoris", A. Chačaturiano baletas „Silfida".


Teatras iš Jakutijos - „Šiaurės arijų" programa Kaune


* * * * * * *


Sostinėje - opera „Kunigaikštis Igoris" iš tolimosios Jakutijos


Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) antradienį bus rodomas gastrolinis Aleksandro Borodino operos „Kunigaikštis Igoris" spektaklis iš tolimosios Sachos žemės Jakutijoje.


Spektaklis ypatingas ne tik todėl, kad šią operą į Lietuvą atveža bene šiauriausias pasaulio operos teatras, bet ir tuo, kad jame, greta operos solistų, pasirodys ir tradiciniu Šiaurės instrumentu - dambreliais - grojanti virtuozė Julijana Krivošapkina, laikoma viena iš geriausių pasaulyje šio instrumento atlikėjų.


Sachos Respublikos valstybinio operos ir baleto teatro parengtas „Kunigaikščio Igorio" pastatymas, pasak jo kūrėjų, pateikia siužetą ne iš įprastos slaviškosios-rusiškosios, bet iš tiurkiškosios perspektyvos. Todėl ypač ryškios šiame pastatyme scenos, susijusios su poloviečiais - plačiai žinomus poloviečių šokius pastatė prancūzų choreografas Regis Obadia. Neeuropinio kolorito sustiprinimui statytojai įvedė net naują personažą - metraštininkę Udaganę („udagan" jakutiškai reiškia moterį šamanę), kurią ir įkūnys žymioji dambrelių virtuozė J. Krivošapkina.

REKLAMA


Pirmoji šio „Kunigaikščio Igorio" pastatymo premjera 2015 m. įvyko Kinijoje - Pekine, ir tik po to ji buvo parodyta Jakutske. Prie spektaklio kūrimo ir įgyvendinimo prisidėjo ne tik Sachos VOBT menininkai, bet ir Peterburgo Marijos teatro bei Maskvos muzikinės scenos atstovai.


Minėdamas savo veiklos jubiliejų, Sachos operos teatras šiais metais leidosi į didelio masto gastroles europinėje Rusijos dalyje bei užsienyje. Teatras mini savo gyvavimo 25-metį. 1991 m. jau keletą dešimtmečių gyvuojančiam muzikiniam teatrui buvo suteiktas Valstybinio operos ir baleto teatro statusas. Tiesa, muzikinio teatro ištakos Jakutijoje siekia ketvirtąjį XX a. dešimtmetį - prie jų, be abejo, prisidėjo ir į šį atšiaurų kraštą ištremti menininkai. 2001 m. teatrui suteiktas Jakutijos rašytojo, pirmųjų nacionalinės tematikos muzikinių spektaklių libretų autoriaus Suoruno Omolloono (Dmitrijaus Sivcevo) vardas.


Praėjusią savaitę Sachos VOBT „Kunigaikštį Igorį" parodė Maskvos didžiajame teatre. Spektaklyje apsilankė ir Lietuvos ambasados vyriausioji specialistė Audronė Kantauskaitė. Pasak jos, „Kunigaikštis Igoris" - įspūdingas spektaklis. Sudomino tautinis koloritas, įdomūs režisūriniai sumanymai, dambrelių skambesys, šamano pasirodymas. Anot ambasados specialistės, rusų klasika, persipynusi su Jakutijos tautine kultūra, nė kiek nenuskurdino operos. Atvirkščiai, suteikė kūriniui įdomesnio skambesio ir netgi patrauklumo.



„Kunigaikštį Igorį" dainuos pripažinti Sachos valstybinio operos ir baleto teatro solistai bei kviestiniai operos dainininkai: Jurijus Baiševas (kunigaikštis Igoris), Praskovja Gerasimova (Jaroslavna), Nikolajus Popovas (Vladimiras Igorevičius), Andrejus Valentijus (kunigaikštis Galickis, Baltarusijos nacionalinio akademinio teatro solistas), Askaras Abdrazakovas (chanas Končakas, Sankt Peterburgo Marijos teatro solistas), Ivanas Stepanovas (chanas Gzakas), Liudmila Kuzmina (Končakovna), Marina Silina (poloviečių mergaitė) ir kiti solistai.


Sachos valstybinio operos ir baleto teatro orkestrui diriguos Alevtina Jofė.


Pagal ELTA inf.


Teatras iš Jakutijos - „Šiaurės arijų" programa Kaune







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)