Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Gudobelės – tai erškėtinių šeimos obelinių pošeimio iki 3–5 m aukščio užaugantys krūmai arba 10–15 m aukščio medeliai. Kai kur Lietuvoje gudobelės dar vadinamos vilkobelėmis arba kaulauogėmis. Dekoratyvios (raudonos, oranžinės, geltonos) gudobelių uogos yra ir labai vertingos: čia gausu organinių...
Kur ieškoti vitamino D, kai nėra saulės?

Kur ieškoti vitamino D, kai nėra saulės?

Mokslininkai įrodė, kad vitaminas D žmogui yra gerokai naudingesnis, nei manyta anksčiau. Tie, kurie vasarą ilgiau pasikaitino saulėje, organizmą aprūpino vitaminu D. Tačiau ar jo pakaks visam rudeniui ir žiemai? Iš kur gauti vitamino D, kai nešviečia saulė, kodėl jis toks svarbus ir kiek jo reikia...
Raugintų daržovių sezonas jau atidarytas

Raugintų daržovių sezonas jau atidarytas

Rauginti kopūstai, sumaišyti su aliejumi ir pagardinti smulkintais svogūnais, – ne tik skanu, bet ir sveika. Kaip teigia mitybos ekspertai, šaltuoju metų laiku turėtume valgyti kuo daugiau raugintų daržovių. Kuo jos naudingos sveikatai ir kaip jas raugti?...
Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Daugelis šeimų šventės neįsivaizduoja be įvairiausių mišrainių, ir bent viena iš jų turi būti su krabų lazdelėmis. Tiesa, ne visi žino, kad krabų mėsos jose visai nėra. Jeigu paskaitytumėte krabų lazdelių sudėtį, nurodytą ant pakuotės, pamatytumėte, kad pagrindinis jų komponentas – surimis (malta...
Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Ruduo – kopūstų derliaus metas. Kopūstai – vienos iš pagrindinių mūsų daržovių. Jie nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis. Apie šias savybes rašė garsusis antikos laikų gydytojas Hipokratas, graikų filosofas Aristotelis ir romėnų istorikas Katonas. Jau tais laikais kopūstais buvo gydomos...
Orai atšalo: teks spausti daržovių sulčių

Orai atšalo: teks spausti daržovių sulčių

Vis labiau vėstantys orai praneša, kad reikia ruoštis žiemai. Paprastas būdas sustiprinti organizmą ir išvengti ligų – šviežių daržovių sultys. Apie jų naudą sveikatai žinojo dar mūsų senoliai, tai patvirtina ir šių dienų moksliniai tyrimai bei gydytojai dietologai....
Grybai vaistinėse konkuruos su vaistažolėmis

Grybai vaistinėse konkuruos su vaistažolėmis

Grybai liaudies medicinos atstovams žinomi nuo seno, bet dabar jų gydomosios savybės tarsi atrandamos iš naujo. Grybai gausiausiai naudojami tradicinėje kinų ir japonų medicinoje. Beje, jos patirtis Europą pasiekė palyginti ne...
Apie kavą jau žinote viską? Pasirodo, ne

Apie kavą jau žinote viską? Pasirodo, ne

Daugelis iš mūsų rytą pradedame puodeliu kvapios kavos. Tam, kad kitas puodelis būtų dar sodresnio skonio ir turtingesnio aromato, apie kavą bei jos gaminimo subtilybes kalbamės su „Taste Map“ įkūrėju ir tikru kavos entuziastu Domu Ivoniu....
Skamba keistai: tikras šokoladas – pagalba širdžiai

Skamba keistai: tikras šokoladas – pagalba širdžiai

Šokoladu žmonės mėgaujasi tūkstančius metų, nes tikras šokoladas – ne tik skanus, bet ir sveikatos bei džiaugsmo suteikiantis produktas. Kaip tokį išsirinkti? Pirmieji gaminti šokoladą išmoko Centrinės Amerikos gyventojai ir jį vartojo skystą. Ispanų užkariautojai jį atvežė į Europą, tačiau toks...
Makaronų naudą įrodo net antikos istorija

Makaronų naudą įrodo net antikos istorija

Vis daugiau žmonių nori sveikai maitintis, ieško geriausių produktų. Žinome, kad sveikesni yra visadalių grūdų ir rupiai malti miltai, o kaip yra dėl makaronų? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį juos renkantis? Apie makaronus galima išgirsti įvairiausių istorijų ir legendų. Viena iš jų pasakoja, kad...
Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Daugelis dietologų vietoj stiklinės saldaus pieno pataria išgerti kefyro. Šiame fermentuotame gėrime yra daug naudingų bakterijų – jos yra tikros organizmo tvarkdarės. Na, o kai organizme – tvarka, tuomet ir jaučiamės gerai....
Turite klausimų apie arbatą – štai atsakymai

Turite klausimų apie arbatą – štai atsakymai

Arbatos gėrimui, kurio gimtinė yra Kinija, – jau daugiau nei 5 000 metų. Arbatmedžių lapeliai – viena gražiausių ir vertingiausių gamtos dovanų, nes juose slypi jėga, naudinga mūsų kūnui ir sielai. Puodelis šio kvapnaus gėrimo nuo pat pradžių buvo ne tik priemonė atsikvėpti, pamąstyti, bet ir...
Kodėl košės labiau tinka pusryčiams?

Kodėl košės labiau tinka pusryčiams?

Žmonės „žino“ daugybę racionalios mitybos tiesų – vakarais nesveika valgyti mėsos, košės – tik per pusryčius, o vaisiai ir daržovės tinka bet kuriuo metu. Kiek teisingos liaudyje paplitusios racionalios mitybos nuostatos?...
Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Sveikos mitybos žinovai tikina, kad daiginti grūdai yra ateities maistas. Tokie grūdai – gyvi organizmai, turintys galingos augimo energijos. Tad jie mums – itin naudingi. Pradėkite vartoti daugintus grūdus, jeigu iki šiol to nedarėte, ir jų energija taps jūsų....
Ciberžolės – ir geram skoniui, ir sveikatai

Ciberžolės – ir geram skoniui, ir sveikatai

Ciberžolės – Rytų šalyse itin gausiai vartojamas prieskonis – vis labiau populiarėja ir pas mus. Jos – naudingos sveikatai, o patiekalams suteikia išskirtinio skonio. Ciberžolės pas mus atkeliavo iš Pietryčių Indijos. Ciberžolė – tai imbierinių šeimos augalas. Į Europą ciberžoles atgab...
Tai kas svarbiausia: širdį stiprinantis maistas

Tai kas svarbiausia: širdį stiprinantis maistas

Širdis – svarbiausias mūsų kūno organas. Padėti mūsų organizmo varikliui galite pradėdami nuo mitybos. Tinkamai parinktas maistas – viena svarbiausių širdies ir kraujotakos ligų profilaktikos priemonių....