Gripas vėl primena apie aitriai ypatingus imbierus

Gripas vėl primena apie aitriai ypatingus imbierus

Imbierai, kaip nepamainomi prieskoniai, Azijos šalių virtuvėje naudojami daugiau nei 5 000 metų. Jie puikiai žinomi ir dėl teigiamo poveikio žmogaus sveikatai: padeda išvengti virusų, išlaikyti dailias kūno linijas, netgi žadina aistrą....
Sveika dovana: kada ir kaip vartoti bičių produktų?

Sveika dovana: kada ir kaip vartoti bičių produktų?

Nuo senų senovės ne tik bičių medus, bet ir žiedadulkės, duonelė, pikis, nuodai bei vaškas pasitelkiami ligoms gydyti ir jų profilaktikai. Organizmą stiprinančios žiedadulkės išgarsintos jau senuosiuose Tibeto ir Avicenos raštuose. Kuo gi skiriasi bičių gėrybės ir kada jų patariama vartoti? Apie...
Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Česnakai gydomaisiais tikslais pasitelkiami daugiau kaip tris tūkstančius metų. Tačiau ar žinote, kada ir kaip juos vartoti, kad gautumėte kuo didesnę naudą? Česnakų teikiama nauda – ne naujiena. Tačiau apie efektyviausius jų vartojimo būdus vargu ar daugelis žino. Visų pir...
Palmių aliejus: ar visos baimės pagrįstos?

Palmių aliejus: ar visos baimės pagrįstos?

Atėjote į parduotuvę sūrio, varškės ar sviesto? Tikėtina, kad tarp savo pirkinių aptiksite ir gaminių, kurie tik iš pažiūros panašūs į natūralius, o prie pavadinimo prirašytas žodelis „produktas“. Pieno riebalus pakeičia rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių aliejaus gamybos atliekų pagrindu pagaminti...
Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Dar visai neseniai apie lašinius, kaip apie organizmui naudingą produktą, mažai kas užsimindavo, veikiau atvirkščiai – iš mitybos raciono juos stengtasi išbraukti. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta priešingų nuomonių. Ką verta žinoti apie lašinius, pasakoja Lietuvos dietologų draugijos...
Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Gudobelės – tai erškėtinių šeimos obelinių pošeimio iki 3–5 m aukščio užaugantys krūmai arba 10–15 m aukščio medeliai. Kai kur Lietuvoje gudobelės dar vadinamos vilkobelėmis arba kaulauogėmis. Dekoratyvios (raudonos, oranžinės, geltonos) gudobelių uogos yra ir labai vertingos: čia gausu organinių...
Kur ieškoti vitamino D, kai nėra saulės?

Kur ieškoti vitamino D, kai nėra saulės?

Mokslininkai įrodė, kad vitaminas D žmogui yra gerokai naudingesnis, nei manyta anksčiau. Tie, kurie vasarą ilgiau pasikaitino saulėje, organizmą aprūpino vitaminu D. Tačiau ar jo pakaks visam rudeniui ir žiemai? Iš kur gauti vitamino D, kai nešviečia saulė, kodėl jis toks svarbus ir kiek jo reikia...
Raugintų daržovių sezonas jau atidarytas

Raugintų daržovių sezonas jau atidarytas

Rauginti kopūstai, sumaišyti su aliejumi ir pagardinti smulkintais svogūnais, – ne tik skanu, bet ir sveika. Kaip teigia mitybos ekspertai, šaltuoju metų laiku turėtume valgyti kuo daugiau raugintų daržovių. Kuo jos naudingos sveikatai ir kaip jas raugti?...
Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Daugelis šeimų šventės neįsivaizduoja be įvairiausių mišrainių, ir bent viena iš jų turi būti su krabų lazdelėmis. Tiesa, ne visi žino, kad krabų mėsos jose visai nėra. Jeigu paskaitytumėte krabų lazdelių sudėtį, nurodytą ant pakuotės, pamatytumėte, kad pagrindinis jų komponentas – surimis (malta...
Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Ruduo – kopūstų derliaus metas. Kopūstai – vienos iš pagrindinių mūsų daržovių. Jie nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis. Apie šias savybes rašė garsusis antikos laikų gydytojas Hipokratas, graikų filosofas Aristotelis ir romėnų istorikas Katonas. Jau tais laikais kopūstais buvo gydomos...
Orai atšalo: teks spausti daržovių sulčių

Orai atšalo: teks spausti daržovių sulčių

Vis labiau vėstantys orai praneša, kad reikia ruoštis žiemai. Paprastas būdas sustiprinti organizmą ir išvengti ligų – šviežių daržovių sultys. Apie jų naudą sveikatai žinojo dar mūsų senoliai, tai patvirtina ir šių dienų moksliniai tyrimai bei gydytojai dietologai....
Grybai vaistinėse konkuruos su vaistažolėmis

Grybai vaistinėse konkuruos su vaistažolėmis

Grybai liaudies medicinos atstovams žinomi nuo seno, bet dabar jų gydomosios savybės tarsi atrandamos iš naujo. Grybai gausiausiai naudojami tradicinėje kinų ir japonų medicinoje. Beje, jos patirtis Europą pasiekė palyginti ne...
Apie kavą jau žinote viską? Pasirodo, ne

Apie kavą jau žinote viską? Pasirodo, ne

Daugelis iš mūsų rytą pradedame puodeliu kvapios kavos. Tam, kad kitas puodelis būtų dar sodresnio skonio ir turtingesnio aromato, apie kavą bei jos gaminimo subtilybes kalbamės su „Taste Map“ įkūrėju ir tikru kavos entuziastu Domu Ivoniu....
Skamba keistai: tikras šokoladas – pagalba širdžiai

Skamba keistai: tikras šokoladas – pagalba širdžiai

Šokoladu žmonės mėgaujasi tūkstančius metų, nes tikras šokoladas – ne tik skanus, bet ir sveikatos bei džiaugsmo suteikiantis produktas. Kaip tokį išsirinkti? Pirmieji gaminti šokoladą išmoko Centrinės Amerikos gyventojai ir jį vartojo skystą. Ispanų užkariautojai jį atvežė į Europą, tačiau toks...
Makaronų naudą įrodo net antikos istorija

Makaronų naudą įrodo net antikos istorija

Vis daugiau žmonių nori sveikai maitintis, ieško geriausių produktų. Žinome, kad sveikesni yra visadalių grūdų ir rupiai malti miltai, o kaip yra dėl makaronų? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį juos renkantis? Apie makaronus galima išgirsti įvairiausių istorijų ir legendų. Viena iš jų pasakoja, kad...
Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Daugelis dietologų vietoj stiklinės saldaus pieno pataria išgerti kefyro. Šiame fermentuotame gėrime yra daug naudingų bakterijų – jos yra tikros organizmo tvarkdarės. Na, o kai organizme – tvarka, tuomet ir jaučiamės gerai....
Turite klausimų apie arbatą – štai atsakymai

Turite klausimų apie arbatą – štai atsakymai

Arbatos gėrimui, kurio gimtinė yra Kinija, – jau daugiau nei 5 000 metų. Arbatmedžių lapeliai – viena gražiausių ir vertingiausių gamtos dovanų, nes juose slypi jėga, naudinga mūsų kūnui ir sielai. Puodelis šio kvapnaus gėrimo nuo pat pradžių buvo ne tik priemonė atsikvėpti, pamąstyti, bet ir...
Kodėl košės labiau tinka pusryčiams?

Kodėl košės labiau tinka pusryčiams?

Žmonės „žino“ daugybę racionalios mitybos tiesų – vakarais nesveika valgyti mėsos, košės – tik per pusryčius, o vaisiai ir daržovės tinka bet kuriuo metu. Kiek teisingos liaudyje paplitusios racionalios mitybos nuostatos?...
Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Sveikos mitybos žinovai tikina, kad daiginti grūdai yra ateities maistas. Tokie grūdai – gyvi organizmai, turintys galingos augimo energijos. Tad jie mums – itin naudingi. Pradėkite vartoti daugintus grūdus, jeigu iki šiol to nedarėte, ir jų energija taps jūsų....
Ciberžolės – ir geram skoniui, ir sveikatai

Ciberžolės – ir geram skoniui, ir sveikatai

Ciberžolės – Rytų šalyse itin gausiai vartojamas prieskonis – vis labiau populiarėja ir pas mus. Jos – naudingos sveikatai, o patiekalams suteikia išskirtinio skonio. Ciberžolės pas mus atkeliavo iš Pietryčių Indijos. Ciberžolė – tai imbierinių šeimos augalas. Į Europą ciberžoles atgab...