VDU mokslininkų tyrimas: fizinis aktyvumas mažina lėtinių ligų raidą

VDU mokslininkų tyrimas: fizinis aktyvumas mažina lėtinių ligų raidą


Mokslininkų teigimu, sportuoti geriausia žaliosiose erdvėse – ten, kur mažiau užterštas oras. Priešingu atveju, pavyzdžiui, bėgiojant šalia judrios gatvės, sveikatai galima ir pakenkti – todėl rekomenduojama, kad gyventojai žaliąsias zonas galėtų pasiekti per 10-15 minučių. Remiantis šiomis rekomendacijomis, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkai planuoja sukurti interaktyvų Kauno žemėlapį, kuriame bus įvertinami miesto mikrorajonai pagal tai, kaip greitai iš jų galima pasiekti žaliąsias zonas.


„Moksliniai tyrimai patvirtina, kad žaliosios miesto erdvės ir parkai yra susiję su geresniu sveikatos vertinimu, protine sveikata ir fiziniu aktyvumu. Laikas, praleistas žaliosiose erdvėse, vaikštant ir bendraujant, daro netiesioginį poveikį protinei sveikatai ir gyvybingumui, nes mažina lėtinį stresą, depresiją ir įtampą, turi teigiamos įtakos protinei sveikatai. Dėl tos priežasties žaliosios miestų erdvės turi būti taip suplanuotos, kad teiktų galimybę fiziniam aktyvumui ir socialiniam bendravimui“, – teigia VDU Aplinkotyros katedros docentė dr. Sandra Andrušaitytė.

REKLAMA


Docentė kartu su kitais VDU tyrėjais atliko tyrimą, kuris atskleidė, jog dauguma ištirtų vyresnio amžiaus Kauno gyventojų savo fizine būkle rūpinasi nepakankamai. Tarptautinis VDU Gamtos mokslų fakulteto mokslininkų tyrimas parodė, kad vos 10 procentų iš apklaustų 45–64 metų amžiaus asmenų palaiko fizinį aktyvumą, kurį rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tai yra, sportuoja bent 150 minučių per savaitę. Apklausoje dalyvavo šeši šimtai 18–75 metų amžiaus kauniečių. Ši apklausa – Europos Komisijos programos „Horizon 2020“ finansuojamo tyrimo, skirto miestiečių aplinkos ir sveikatos tyrimams, dalis.


„Mažas fizinis aktyvumas yra vienas iš svarbiausių mūsų galioje esančių veiksnių, kuris gali pakeisti lėtinių ligų – tokių kaip hipertoninės ligos, nutukimas, diabetas – raidą. Kitaip tariant, pasiekus pakankamą fizinį aktyvumą, galima sulėtinti tokių ligų raidą. PSO rekomenduojamas fizinis aktyvumas 18–65 m. amžiaus sveikiems žmonėms yra 150 minučių arba, jei didelio intensyvumo – 75 minutės per savaitę“, – pasakoja viena iš projekto tyrėjų, doc. dr. Sandra Andrušaitytė.

REKLAMA


Tyrimas parodė, jog dalyvių mažas fizinis aktyvumas buvo susijęs su didesniu gydytojo diagnozuotos hipertoninės ligos paplitimu. Tarp PSO rekomenduojamą aktyvumą pasiekusių tyrimo dalyvių, hipertonine liga sirgo 29,4 procentai – tuo tarpu tarp tų, kurie rekomenduojamo lygmens nepasiekė, sirgo 34 procentai.


Dar ryškesnis skirtumas pastebėtas tarp rekomenduojamą fizinį aktyvumą pasiekusių ir nepasiekusių vyrų – šiuo atveju hipertonine liga sirgo atitinkamai 40 ir 47 procentai apklaustųjų. Tarp aukštesnio išsilavinimo dalyvių, pasiekusių rekomenduojamą fizinį aktyvumą, hipertoninės ligos paplitimas buvo net apie 10 proc. mažesnis, nei tarp šio aktyvumo nepasiekusiųjų.


Remiantis projekto dalyvių atsakymais, mokslininkai sukūrė Kauno žemėlapį, parodantį, kuriuose miesto mikrorajonuose labiausiai paplitusi hipertenzija, nutukimas ir blogas sveikatos vertinimas. Pagal atliktos apklausos rezultatus, vidutinis hipertenzijos paplitimas tarp 18-75 metų kauniečių didžiausias yra Gričiupyje, kur jis siekia net 51,3 proc., tuo tarpu mažiausias Aleksote – vos 15 proc.


Vykdomame tyrime paaiškėjo, kad jo dalyviams-savanoriams aktualiausios diskusijų temos yra transporto keliama tarša, sveikata ir klausimas, kodėl jų gyvenamajame rajone sergamumas hipertonine liga yra didesnis nei kaimyniniame.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)