Akių ligų pacientai vis jaunėja: akims kenkia ne kompiuteris

Akių ligų pacientai vis jaunėja: akims kenkia ne kompiuteris


Nors daugelis mano, kad „geras“ ar „blogas“ akis tiesiog paveldėjo iš savo šeimos, tinkamas darbo ir poilsio režimas siekiant užtikrinti stiprų regėjimą, yra itin svarbus. Kaip teigia „Regos centras“ akių mikrochirurgas dr. Paulius Rudalevičius, geras regėjimas priklauso tiek nuo paveldimumo, tiek ir nuo tinkamos akių priežiūros. Polinkis sirgti kai kuriomis akių ligomis gali būti paveldimi. Trumparegystė , toliaregystė ir astigmatizmas dažnai perduodamai iš kartos į kartą ir dėl to pacientams geram matymui užtikrinti gali prireikti akinių. Vis dėlto, geram regėjimui svarbi ir darbo aplinka.


Darbas kompiuteriu žalos nedaro


Dirbant kompiuteriu svarbu kas kelias valandas leisti akims pažiūrėti į skirtinguose atstumuose esančius objektus. „Pakeitus fokusavimo atstumą akis pailsi, tad rekomenduojama ilgiau padirbėjus prie kompiuterio, kelias minutes pažiūrėti pro langą. Svarbi ir santykinė oro drėgmė: esant sausesnėms ar dulkėtoms patalpoms dažnai jaučiamas akių nuovargis ir sausumas, dažniau prasideda akies uždegimai“, - teigia dr. P.Rudalevičius.

REKLAMA


Pasak gydytojo, pats darbas kompiuteriu žalos akims tikrai nepadarys. Šiuo metu naudojami kompiuteriai yra pakankamai saugūs ir akies ligų nesukelia. Pasak jo, sveikatai labiau kenkia netinkamas darbo ir poilsio režimas dirbant kompiuteriu ir netinkamai paruošta pati vieta, kurioje dirbama. „Esant įtemptam darbui reikėtų daryti trumpas pertraukas dienos bėgyje. Dirbant valandą ar pusantros kompiuteriu, kuris yra 40-50 cm atstumu nuo akių, reiktų nors 10-15 minučių pertraukos“, - teigia akių mikrochirurgas.


Jo teigimu, akys puikiai pailsi nors ir trumpą laiką žiūrint į skirtingame atstume esančius objektus, tad rekomenduojama daryti bent 10 min. pertraukėles, kuomet pabendraujama su kitu žmogumi arba pažiūrint pro langą į toli esančius objektus.


Akių ligomis serga vis jaunesni


Gydytojo teigimu, specialistai jau senokai pastebėję kad daugelis ligų Lietuvoje „jaunėja“. „Daugėja nutukusių vaikų, gana ankstyvame amžiuje nustatomas cukrinis diabetas, vidutinio amžiaus pacientus ištinka infarkto priepuoliai, daugėja alerginių susirgimų, atsiranda vis daugiau niekada nebuvusių priklausomybių (pvz alinantiems kompiuteriniams žaidimams). Daugelis sisteminių susirgimų eigoje neigiamai paveikia ir akis“, - teigia akių mikrochirurgas.

REKLAMA


Akių gydytojai pastebi, kad lęšiuko drumstumas, t.y. katarakta, taip pat sausos akies sindromas pasireiškia gana jauname amžiuje. „Vidutinio amžiaus pacientams vis dažniau vystosi tinklainės kraujagyslių trombozė ir degeneraciniai pakitimai“.


Cigarečių dūmai – akių priešas


Pasak gydytojo, žalingi įpročiai, o ypač rūkymas akims kenkia neabejotinai. „Cigaretėse pilna visokiausių cheminių medžiagų, kurių priskaičiuojama iki 4000. Tai įvarios dervos, nikotinas, anglies monoksidas, acetaldehidas, amoniakas. Moksliniais tyrimai daugelyje tarptautinių studijų įrodyta, kad rūkymas padidina riziką arba tiesiogiai sukelia kai kurias akių ligas: kataraktą, amžinę geltonosios dėmės degeneraciją, glaukomą, sausos akies sindromą“, - teigia P.Rudalevičius.


Pastarasis sindromas pasireiškia akies sausumo pojūčiu, graužimu, perštėjimu, paraudimu. Ašarų liauka nebegamina pakankamo ašarų kiekio, pasikeičia ašarų sudėtinės dalys ir tinkamai nebeatlieka akies paviršiaus sutepimo ir apsaugojimo funkcijos. Visa tai skatina akies paviršiaus uždegimo riziką. Tai mažina darbingumą ir sukelia diskomfortą, o paciento savijauta pagerėja, kai akis rečiau dirginama cigarečių dūmais.


Kalbant apie alternatyvias tabako priemones, kuriose dūmų ir dervų nėra, pvz. elektronines cigaretes ar kaitinamo tabako įrenginius, gydytojas teigia, kad tradicinėse cigaretėse minėtų kenksmingų medžiagų, kurios sukelia akies ir viso žmogaus organizmo pakitimus, yra daugiau. Vis dėlto, dažnai mažesnės žalos alternatyva laikomose elektroninėse cigaretėse esantis nikotinas sukelia priklausomybę, taigi jos nėra visiškai saugios ir nekenksmingos. Nors tyrimų apie ilgalaikį šių produktų poveikį daugėja, jų vis dar nėra pakankamai.



Kaip stiprinti regėjimą


Subalansuotas gyvenimo būdas yra neatsiejama geros sveikatos, tame tarpe ir sveikų akių dalis. Tinkamas maistas, nealinantis sportas, kokybiškas miegas, protingas darbo ir poilsio režimas, manau tai prisideda prie viso organizmo stiprinimo tame tarpe ir akių sveikatos išlaikymo bei gerinimo.


„Rūkantiems patarčiau pergalvoti, priimti sprendimą ir atsisakyti šio įpročio“, - teigia dr. P.Rudalevičius. Na, o saulėtomis dienomis gydytojas rekomenduoja naudoti apsauginius akinius nuo ultravioletinių spindulių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)