Gydytoja toksikologė: „Geriausio būdo mesti rūkyti nėra“

Gydytoja toksikologė: „Geriausio būdo mesti rūkyti nėra“


Polinkį priklausomybėms lemia ne vienas, o keli faktoriai – fiziologiniai, socialiniai ir genetiniai. Kaip teigia klinikinės toksikologijos gydytoja Jūratė Margerienė, pastebėta, kad šeimose, kuriose tėvai arba seneliai turi priklausomybę vienai ar kitai medžiagai, tikimybė išsivystyti priklausomybei vaikams yra dažnesnė. Ši sritis vis yra analizuojama ir tiriama.


Tuo metu, kalbant apie priklausomybę rūkymui, kiekvienas žmogus tampa priklausomu individualiai. Pasak gydytojos, kuo jaunesni žmonės pradeda rūkyti, tuo greičiau tampa priklausomais ir jiems sunkiau šio žalingo įpročio atsisakyti.


Efektyviausio būdo mesti rūkyti nėra


Kaip teigia J.Margerienė, nėra vieno geriausio būdo mesti rūkyti: „Jeigu atkakliai siekiama tikslo, visi būdai yra geri. Reikia atsižvelgti į daugelį faktorių: rūkymo stažą, amžių, svorį, ligas, kuriomis žmogus serga, rizikas, kuriomis galima susirgti ir ankstesnes metimo rūkyti patirtis“. Pasak gydytojos, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis ar nuolat vartojantiems vaistus, taip pat nėščiosioms dėl pakaitinės terapijos nikotinu reikėtų pasitarti su gydytoju. „Jiems daugiau tiktų nutraukti nikotino vartojimą iš karto. Kadangi priklausomybė nuo tabako yra ir fizinė, ir psichologinė, sąlygojama ir palaikoma įvairių psichologinių bei socialinių veiksnių, tad ir jos sėkmingam gydymui reikia įvairių metodų bei individualios taktikos“.

Pasak gydytojos, potraukis rūkyti išlieka daugelį metų arba iš viso nepraeina, tačiau, kai žmogus meta rūkyti motyvuotai ir giliai suvokęs žalą, kurią rūkymas darė organizmui, suvaldyti kylančias mintis, užtraukti dūmą, yra žymiai lengviau. „Kuomet užeina noras parūkyti, reiktų lėtai išgerti stiklinę vandens, – teigia klinikinės toksikologijos gydytoja.

REKLAMA


Alternatyvios priemonės naudingesnės seniems rūkaliams


J.Margerienės teigimu, sparčiai populiarėjantys alternatyvūs tabako produktai gali būti vienas iš būdų mažinti rūkymo sukeliamą žalą, tačiau, pasak jos, daugiausiai šiame procese įtakos turi norinčiojo mesti rūkyti motyvacija. „Tiek elektroninės cigaretės, tiek kaitinamojo tabako įrenginiai turi mažiau papildomų kenksmingų medžiagų už paprastas cigaretes, tačiau nikotino kiekis jose vis tiek išlieka įvairus ir priklauso nuo rūkančiojo įpročių ir norų. Kartais rūkantysis tiesiog šiuos įrenginius naudoja dažniau ir vis tiek palaiko tokią pat nikotino koncentraciją organizme, kaip ir rūkydamas paprastas cigaretes“.


Pasak gydytojos, perėjimas nuo paprastų cigarečių prie elektroninių cigarečių arba kaitinamojo tabako gaminių sumažina papildomų toksinių medžiagų kiekį organizme ir aplinkoje. „Vis dėlto, metimas rūkyti priklauso nuo rūkančiojo motyvacijos, tad ją ir reiktų didinti visais nikotino gaminių vartojimo atvejais“, – sako J.Margerienė.

REKLAMA


Kalbant apie elektroninių cigarečių ir kaitinamo tabako įrenginių poveikį sveikatai, gydytoja teigia, jog jų negalima vertinti – gerai tai ar blogai. „Jei šiuos produktus bando rūkyti iki tol nerūkę jauni asmenys, juos reikia perspėti, kad elektroninės cigaretės taip pat gali turėti neigiamų poveikių, tačiau jei šių produktų imasi suaugę rūkaliai, norintys mesti rūkyti, tai galėtų būti vertinama kaip dar viena galimybė atsikratyti sveikatai žalingo įpročio ir sumažinti su rūkymu susijusių ligų išsivystymo riziką. „Taigi šiuo požiūriu elektroninės cigaretės ir kaitinamo tabako įrenginiai galėtų būti vertinami kaip palankesnė sveikatai priemonė, ypač trumpalaikiu periodu, nes duomenų apie ilgalaikius šių produktų efektus stokojama“, – teigia J.Margerienė.


Didinkite motyvaciją nerūkyti


Asmenys, turintys polinkį priklausomybėms yra linkę daug greičiau priprasti prie įvairių medžiagų. Jiems gali vystytis polipriklausomybės – t.y. priklausomybės kelioms medžiagoms vienu metu. Pasak gydytojos, visada egzistuoja rizika atkryčiui: „Kai norisi parūkyti, reiktų prisiminti priežastis dėl kurių atsisakėte cigarečių, pvz.: energijos stoka, nuovargis, nemalonus kvapas iš burnos, kosulys, uoslės susilpnėjimas, greitesnis odos turgoro praradimas ir raukšlių padaugėjimas, rizika susirgti vėžiu, širdies infarktu, katarakta, kraujotakos sutrikimas“.


Galiausiai, gydytojos teigimu, svarbu prisiminti ir finansinę rūkymo žalą bei apdovanoti save kokia nors dovanėle – SPA procedūra, išvyka, masažu ar kita malonia veikla.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)